Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYÁRA JÖN BENCSIKHEZ ORBÁN VIKTOR: avagy, mi lett a beígért hatalmas fejlesztésekkel?

bencsik-janos-orban-viktor.jpg

Rutinos politikusként Bencsik János ismét ígért vasútállomással kapcsolatos fejlesztéseket a tatabányaiaknak, a napokban éppen azt mondta, hogy 2025-re fog elkészülni, addig pedig akadálymentesítenek, lifteket telepítenek az állomásra, miegymás. 

Ennek apropóján - nemsokára ráfordulunk a 2022-es választások hajrájára -, elővettük azt az ígéretcunamit, amit legutóbb tettek hasonló helyzetben Fideszes potentátok. Akkor Bencsik koma még magát Orbánt is lehozta, hogy valóságosnak tűnjön az ígérgetés, sőt szerződés írtak, hivatalos jogszabályt is alkottak róluk. 

Egy kis emlékezetfrissítés gyanánt nézzük meg, mi valósult meg belőle! 

Mivel most ismét hatalmas a tét, bizonyára szervezi már Orbán útját János, lecitálva Tatabányára a kormányfőt, hogy most már aztán tényleg, tutira épüljenek a beígért beruházások, a vasútállomás például biztosan olyan lesz, ami megszólal. 

Semmi meglepetést nem fog jelenteni, hogy akár új ígéretekkel is megpróbálják kábítani a tatabányai szavazókat. A politikus pedig arról ismerszik meg, hogy ígérget, főleg választás előtt.

A legutóbbi ilyen esetben, hogy komolynak tűnjön, még jogszabályt is hoztak róla, ami egy 2016-os Magyar Közlönyben szerepel, itt olvasható milyen ígéretet tett akkor Orbán Viktor, Bencsik Jánosnak és Schmidt Csabának a kérésére.

Évtizedes adósság (ebben az időszakban Bencsik és Schmidt volt a két polgármester), a tatabányai vasútállomás intermodális csomóponttá fejlesztése volt az első ígéret. Konkrét határidőt, 2018. március 15-ét is meghatároztak, de 2018-re még számonkérhető döntés sem született meg erről, nem hogy megvalósult volna. Bencsik nemrég Szücsnével együtt is csupán az akadálymentesítést jelentette be. A tervek szerint 2022-ben akadálymentes lesz a tatabányai vasútállomás, majd csak ezt követően dolgoznak a teljes felújításán, amit most 2025-re ígértek.

Hasonlóan 2018 tavaszára ígérték a Dózsakert és Újváros közötti vasúti felüljáró négysávossá bővítését, egyelőre csupán annyit tudunk erről, hogy majd egyszer, ha a Bánhidát-Sárberekkel összekötő közúti kapcsolt elkészül, akkor fogják csinálni. Szóval, a tempót látva sokáig nélkülöznünk kell ezt a felújítást.

Az akkori megállapodásban szerepelt a Bánhidát Sárberekkel összekötő alagút-közút is, amelynek a munkálatai tavaly óta vannak folyamatban. A tervek szerint a projektet 2023 tavaszán fejezik be, akkor fogja az átjáró véglegesen összekapcsolni Bánhida és Sárberek városrészeket. Sokáig vajúdtak a beruházással, de ez sem készült el 2018. március 15-re. Ráadásul olyan, a lakosság számára fontos dologról még semmi információ nincs, hogy közúti csatlakozás a sárberki végződésben pontosan hogy is fog kinézni.

Az ipari parki tehermentesítő út építésével rengeteg gond volt, az 544 milliós Bécsi úti fejlesztés botrányosan sikerült. Az első nagyobb eső gyakorlatilag alámosta az utat, ráadásul ezt egy kanyarban, annak is a külső ívén, ami még veszélyesebbé tette a hibát. Erre a melóra nyilván nem volt az büszke Extrém Park Zrt., Vértesaszfalt páros, ők végezték ezt az elképesztő munkát. Amit a műszaki ellenőrök nem láthattak, nem tudtak ellenőrizni, azt az eső megtette helyettük. A katasztrófálisra sikerült útépítés miatt akkor a városházán válság megbeszélést is tartottak a kialakult helyzetről.

Egy másik ide kapcsolódó adósság esetén csak tavaly októberben jutottunk el oda, hogy Bencsikék beígértek  egy újabb közlekedési fejlesztést is, a kenyérgyári csomópont átépítését direkt ágas kereszteződéssé.

Sajnos arról viszont még mindig nincs hír, hogy az ipari parkon belüli közlekedéssel mit terveznek ami fontosabb lenne, hiszen nem lehet olyan csomópontot alkotni, ami a nagy volumenű, rövid ideig tartó forgalmat önmagában kezelni tudja. Ez a pontja a megállapodásnak részben legalább teljesült. 

Szerepelt az Orbán puttonyban még az Árpád gimi fejlesztése, az is el is készült, pipa. Bár a beruházás után volt egy kis gond a csatornázással. Bebizonyosodott, hogy már a tervezésnél rosszul kalkuláltak, a meglévő vezeték nem ért el a Komáromi útig. A szakemberek végül sikeresen megoldották a problémát, a csatornát bekötötték ahová kell. Az viszont minimum furcsaság, hogy az új gimnázium költségvetése nem bírt el egy új kerítést. Ha valaki végignézi, látja, hogy ripityára van törve.

A megyei könyvtárat is befejezték, most éppen félgőzzel folyik a munka az intézményben. A könyvtár január 12-től ugyan korlátozott szolgáltatásokkal, de újra igénybe vehető, elindul a kölcsönzést. Az épületet még nem tudták a tatabányaiak igénybevenni, a járvány közbeszólt.

Még 2019-ben átadták az egykori MÁV-szállóból kialakított, százágyas középiskolai kollégiumot is. Az adófizetőknek ez közel 1 milliárdba került, a központi büdzséből 800 milliót kaptunk, amelyhez a tatabányaiak 168 millió forintos önrésszel járult hozzá. Az 1970-es évek elején emelt, szocreál stílusú épület évek óta üresen állt, majd a város a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től kapta meg az ingatlant. 

Ez a beruházás sem ment simán, ugyanis kivitelezési hibák miatt kellett naponta szivattyúzni a szennyvizet a frissen átadott kollégiumban. A helyszíni bejáráson a hibaelhárításban többször is résztvevő ÉDV Zrt. jelezte, hogy a kivitelezés során a csapadékelvezetést és a csatornát két helyen felcserélve, “okos módon” kötötték be. Az épületből kivezetett csatorna tartalma így nem ért el a gerincvezetékig, ezáltal folyamatos volt a dugulás. 

Egy grandiózus projekt, a multifunkcionális sportcsarnok beruházás is a megállapodás része volt, meg is tervezték azóta, sőt az építése folyik. Ez a gigaberuházás nagy vitákat váltott ki már az elejétől, öntötték is bele a lóvét rendesen. A pénzt Mészáros Lölö gyerekeinek a cége kasszírozza döntően. És ha a közel 24 milliárdos munka még nem lett volna elég nekik, a gyerekek még a föld elszállítási- és földlerakási feladatok kapcsán is kisebb világszenzációt is elértek. Az eredetileg 70 milliósra becsült munkáért némi trükközéssel 3 milliárdot fognak kapni. 

Az új fedett, 50 méteres medencével rendelkező tatabányai uszoda, egyelőre még a távoli homályba vész, nem nagyon sikerült előrelépni a projektben. Tavaly a tervezésről szóló szóló első döntést még érvénytelenítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), kiosztva egy 2 milliós “büntit” is kiosztott, Schmidt Csabáék hagyatékaként. 

Aztán folytatva a vargabetűket, az eljárás lezárása után megjött Bencsik János, és még rádobott közel 150 milliót az adófizetők pénzéből, hogy tervezzék az egészet újra. A kivitelezésről azóta sincs szó.

A Tulipános ház elkészült, de csak fizikailag, és kicsit viharos volt a beruházás története, sebaj. Mondjuk még maradt egy kis szégyenfolt, mert a kerítést még mindig nem sikerült megcsinálni teljes egészében. Még októberben írunk róla, hogy a kerítés egy része például még romos, és a kapuk sincsenek a helyükön, az a drótháló még mindig ott van a kapu helyén, és most hogy az épület többi része szépen fel lett újítva, még szembetűnőbb.

A volt bányakórház ingatlanát végülis a katolikus egyház kapta meg, erről az önkormányzat lemaradt. Az itt létesítendő katolikus gimi építkezése szintén halad, ha nem is botránymentesen, a kivitelezők folyton veszekednek a területen, többször emiatt meg is állt a munka. A remények szerint az új tanévben már ott kezdhetnek a diákok. Nem is olyan rég, egyik este krimiben érezhették magukat azok a szemtanúk, akik az építkezés környékén sétáltak vagy autóztak Óvárosban. Egyik olvasónk szerint körülbelül 25-30 biztonsági őrnek látszó figura lepte el az építkezést: az “új” biztonsági szolgálat emberei, hogy finoman fogalmazzunk, távozásra szólították fel az akkor még a giminél szolgálatot teljesítő másik cég embereit, majd katonásan szólva: elfoglalták a terepet. A kiérkező rendőröket pedig egy jogi képviselő fogadta a helyszínen.

Az új piac létesítésének helyszínéhez foggal körömmel ragaszkodtak a helyi fideszesek, de aztán az önkormányzati választás buktája után ezen az újvárosi helyszínen elbukott a megvalósítás. A Közbeszerzési Hirdetmények között szerepel, hogy az erre kiírt pályázatot érvénytelenné nyilvánították, az ok prózai, nincs rá elég pénz. A tervek szerint az új városvezetés a Konzum felújítását favorizálja.

A megállapodásban volt egy pont, amit valószínűleg akkor sem gondolt senki sem komolyan. Lett volna még egy munkacsoport a Bánhidai Erőmű újrahasznosításának kérdéskörében is, de arról valamiért egyáltalán nem hallani, lehet hogy teljesen elfelejtették. Jól mutatja az elképzelés komolytalanságát, hogy a kérdésre szánt forrásokat szép lassan más célra papírozták le, például a katolikus giminek adtak belőle 2 milliárdot.

A helyi tömegközlekedés, ami T-Busz néven fut, megvalósult, megalkották a vadonatúj céget. Egy év csúszással, máshová szánt buszokkal, kalandos menetrenddel és sofőrökkel, sok száz milliós helyi forrásokkal, de üzemel. A további sorsa nagyban függ az önkormányzat pénzügyi helyzetétől.

A Szent Borbála kórház újabb beruházásáról eddig nem sok hírt nem tettek közé,  de most nekilendültek, biztosan oldani akarják a COVID helyzet okozta negatív megítélést0 . Az eredeti, 2017-es kormányrendelet szerint a tatabányai Szent Borbála Kórház fejlesztése magában foglalja a Kórház modernizálását, egy új épületszárny megépítését, a Gőzfürdő központi telephelyre való beköltöztetését, továbbá a tatai Szent Erzsébet Rehabilitációs Szakkórház fekvőbeteg-ellátó egysége átköltöztetését. Az adófizetők pénzéből az eredeti 6 milliárdos összeg helyett 18 milliárd forintot biztosítanak most már a Szent Borbála Kórház komplex fejlesztésére. 

Tehát összesítve a következőképpen állnak a tatabányai fejlesztések: a 9 beruházásból három valósult meg, egyről nem tudunk semmit, egy pedig meghiúsult, a többi pedig vagy folyamatban, vagy a messzi távolban.

Mindezek fényében kíváncsiak leszünk, hogy Bencsik Jánost mikor látogatja meg a főnöke, és Orbán Viktor le mer-e jönni Tatabányára egyáltalán. És természetesen, milyen vad gondolatokkal bombáz majd minket.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6416442212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása