Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAI TERMÉSZETPUSZTÍTÓ PÁLYÁZAT: futópályát mindenáron, komoly tervek nélkül

futopalyacikk-terv-olimpikonutcavege.jpg

Úgy tűnik semmi sem állíthat meg, egy újabb természetkárosítást, a csütörtöki közgyűlés napirendjén szerepel az Olimpikon utcánál tervezett futópályáról történő döntés, immár visszavonhatatlanul.

Egy új futópályával nem is lenne semmi gond, de ha jobban megnézzük a területet - az Olimpikon utca végéhez tervezik -, azt láthatjuk a Google térképén, a központi zöldterület jelentősen károsodik egy értelmetlen vonalvezetésű új úttal. 

Lenne egy szép, új futópálya ami felváltja a már meglévő pályát, de munkaterületté válik az erdő középső harmada, ami nagyon felháborító, és nem mellesleg cinikus dilettantizmusra vall.

Mondjuk a projekt komolyságáról és a döntések előkészítéséről mindent elmond, hogy koncepcióval és helyszínnel lehetett a beruházás forrására pályázni, a szerződéskötés után lesz műszaki dokumentáció és részletes költségvetés is. Amolyan majd csak lesz valahogy alapon születik meg a döntés.

Nem szeretnénk hosszas és bonyolult fejtegetésekbe belemenni, de ha azt kell elmagyarázni valakinek (és itt főleg egy elvileg "zöld gondolkodású, közérdeket szolgáló, tanult" emberre gondoltunk), hogy egy épület, egy közút, egy futópálya és annak építéskori munkaterülete illetve a meglévő növény és állatvilág (fák, cserjék, bokrok, lepkék stb.) nem létezhetnek egy időben, ugyanazon a helyen, mert a fizika jelenlegi törvényei nem teszik ezt lehetővé ebben az univerzumban, ott komoly gondok vannak. 

Ráadásul ha körbenéznének a képviselők a városban, akkor talán a városi "Főkertész" szavait sem vennék készpénznek, aki szerint nem lesz fakivágás. 

Mert ha a Május 1. park jelenlegi állapotából indulunk ki, amihez nem fűznénk különösebb kommentárt, az némileg ellentmond egy nem túl régi, önfényezős városüzemeltetési propaganda videónak.

majus1park-tb-20jul-02.JPG

majus1park-tb-20jul-04.JPG

Persze jókat mosolyognánk az ilyesmin, de akár a tatabányai környezetvédelmi referens produkcióin is, aki ebben a videóban még azt a “poént” is elsüti, hogy majd bobcattel megépítik a futópályát, csakhogy a környezetünk nekünk ennél lényegesen fontosabb.

És akkor megnéztük a mostani előterjesztést, megkértünk egy szakembert, hogy próbálja meg értékelni az előterjesztésben szereplő előkészítő anyagokat, ami alapján a döntést meg kell hozniuk a képviselőknek.

Az egész projekt, az Országos Futópálya-építési Program keretein belül kerül megvalósításra, a hossza min. 1000 méter, a szélessége legalább 120 cm a kiírás feltételei szerint.

Az előterjesztés készítői lelkesen meg is állapították, hogy az Olimpikon utcai helyszín az egyedüli alkalmas a célra. A futópályán kívül közvilágítás, térfigyelő illetve pánikgomb is kialakításra kerülne a projekt során.

Lássunk néhány adat az építendő pályával kapcsolatosan, amelyet az előzetes szakvélemények alapján az előterjesztés tartalmaz illetve egy kivitelezés során felmerülő tevékenység:

Maga a pályatest mérete: 

 

  • szélessége min. 1,2m, ajánlott: 1,5-1,8 m; kétoldali biztonsági rész: + 0,5 – 0,5 m
  • magassági igény: 2,5 – 3,0 m
  • rétegrend alapján, a futófelület alatti rész 35 cm mély (+ a pálya alatti vezetékek, ha szükségesek) 
  • ehhez természetesen hozzá jön még, hogy az altalajt tömörítik

 

Magától nem készül el, ezért nagy vonalakban az építés kapcsán felmerülő építési tevékenységekről:

  • az építés során odaszállítják a zúzott követ és azt a helyszínen tömörítik
  • a futófelület alatt egy aszfalt réteg kerül kialakításra, amelynek a végső alakját többféle módon oldhatják meg, pl. egy ún. finisherrel (ami nem önjáró, tehát szállítani kell), amelynek lehet egy nyitott aszfalt  tárolója, de azt szakaszonként újra kell tölteni; 
  • lehet, hogy kézzel végzik az aszfaltozást, de oda megint teherautóval vagy aszfalt főzővel juttatják el és a lapátos emberek teszi a helyére az anyagot
  • a megfelelő minőségben történő megvalósításhoz az aszfalt adagolásának folyamatosnak kell lennie ( vagyis ott akkor egy újabb munkagépet kell alkalmazni)
  • szintén használni fognak vibrohengert/vibrolapot (nem önjárók és nagy zajterheléssel járnak)
  • járdahengert úgy szintén használnak (ami megint nem önjáró)
  •  kerülni kell az épített felületen történő közlekedést (ki kell építeni a nyomvonal nagyrészén, egy pálya melletti munkaterületet)

A kiépítendő főinfrastruktúra mellett még három fontos eleme van a projektnek, amelyekhez szintén vezetékeket kell kiépíteni:

 

  • világítás (lehetőleg napenergiával, de az erdőben az problémás lehet)
  • kamerarendszer
  • pánikgomb (közterület-felügyelethez bekötve)

 

A projekttel kapcsolatos döntés előkészítésnek a problémái pedig a következők:

  • semmiféle ún. döntési mátrix nincs, ami egységesen kezelné a lehetőségeket és azokat súlyozottan értékelné (mennyire fontos a pálya megközelíthetősége, mekkorák a költségek, a növényzet irtásának mértéke, stb.), így nem tudjuk a helyszínek milyen arányban vannak e tekintetben egymással
  • nincs alternatív helyszín (pl.: alsógallai park), a lehetőségekről nem áll rendelkezésre információ
  • következetlen a leírás, például: nincs differenciálva az élővilág az összefoglalóban, egy parkot nem lehet azonos kategóriába sorolni, mint egy erdős területet.
  • még említés szintjén sem kezelik a madár és egyéb élővilág jelenlétét vagy annak érintettségét
  • “maszatol” – Leírja, hogy mekkora űrszelvény (vagy hétköznapi nyelven keresztmetszet) kell, milyen munkával jár az építkezés és, hogy mennyire sűrű növényzet van az erdei futópályánál, de ezt már nem illeszti össze és nem mondja ki, hogy mekkora pusztítással járna azon a részen az építés.
  • csak a pálya és közvilágítás kb. 4m széles és 3 m magas űrszelvényt igényel, építkezéskor ennek a szélességnek a duplája kb. 8 m-nyire lesz szükség
  • ennek fényében a következő mondat már nevetséges: „A kivitelezés során a felvonulási területeket szigorúan le kell határolni, hogy a munkavégzés minél kisebb területeken okozzon károkat.”
  • nem írja le a Május 1. park valós állapotát, hogy milyen rossz állapotban vannak a közlekedő sávok, emiatt a futópálya kiépítésével ezeket is meg lehetne újítani és a már steril élővilágról sem ejt szót
  • téves megállapítás, hogy a Május 1. park sűrűn látogatott vagy turista vonzó lenne. Csak a kutyasétáltatók az állandó elemek, az idősek és játszótér használók csak kellemes időben látogatják. A gyalogos részek fele alig használt. Helyismeret nélkül nem tudhatja, hogy jelenleg is vannak alkalmi kocogók és idős gyaloglók (akik sport célból használják)
  • faék egyszerűségű pálya nyomvonalakat készítettek, ami jelentősen torzítja a képet.
  • látleletet ad a 30 évesek parkjáról, hogy annyira elhanyagolt, tulajdonképpen nem tekinthető már parknak

Apró kérdéseink azért maradtak még a végére is. Lesz pánik gomb, de víz és WC nem lesz? 

Nincs út a területhez, amin munkagépek be és ki közlekedhetnek, netalán teleportálják őket? Ezt hol és milyen áron fogják végezni?

Jelen pillanatban valamivel több, mint 600 méteres a palyahossz, aminek közel kétszeresét akarják megépíteni, ezért a magasabban fekvő részt össze kell hozni a jelenleg meglévővel. Ott érzésünk szerint megint csak hullani fog a forgács és pöfögni a földmunkagép. Magasabban fekszik a műfüves pályák erdős része, emiatt is kelleni fog a geodéziai felmérés, nem csak a fák miatt.

Utolsó kérdéseinket csupán tényleg a kérdésről komolyan elgondolkodóknak szánjuk:

Hogyan dönthetnek a futópályáról, ha nincs tisztázva mi lesz a régi focipálya sorsa? Mikor épülnek meg a tervezett új sport épületek vagy legalább a kiszolgáló létesítmények? Az pedig már tényleg csak a kötözködés részünkről, hogy felmérte-e valaki, vajon kijárnának-e oda az emberek? 

futopalya-tervezett-olimp-helyszin01.JPG

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5516178406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása