Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYA ABSZURDISZTÁN ZÁSZLÓSHAJÓJA MARAD? Erdőt irtunk egy futópályának? 

img_20200709_090602.jpg

Új futópálya épülhet Tatabányán az Országos Futópálya-építési Program keretében. Csütörtökön tárgyalta is a közgyűlés, önmagában ez egy remek hír. 

Egy új futópályával nem is lenne semmi gond, de ha jobban megnézzük a területet - az Olimpikon utca végéhez tervezik -, azt láthatjuk a Google térképén, a központi zöldterületet teljesen eltüntetik egy értelmetlen vonalvezetésű új úttal,  ami megszünteti a meglévő sportpályát és eltünteti az erdő egyharmadát. 

futopalyacikk-terv_googlamaps.jpg

futopalyacikk-atnezet.jpg

Itt érzékelhető a leglátványosabban, hogy sok focipályányi erdős területet nulláznának le.

Lenne egy szép, új futópálya ami felváltja a már meglévő pályát, de munkaterületté válik az erdő középső harmada és az új sportlétesítményekkel a maradék részét is kivágják az erdőnek. Azért ez akárhogy is nézzük, nagyon felháborító, és nem mellesleg cinikus dilettantizmusra vall.

futopalya-ember-0709_01.jpg

futopalya-ember-0709_02.jpg

Sajnos jelenleg is nagyon hányattatott a sorsa ennek a résznek, ha megvalósulna végleg elpusztítanák a természetes formáját.

Szerencsére a képviselőtestületi ülésen a szavazásnak az lett az eredménye, hogy meg kell próbálni másik helyszínt elfogadtatni, ott kell építsék meg ezt a pályát, de szerintünk már eleve be sem kellett volna adni erre az a területre vonatkozóan előterjesztést.

A közgyűlésen az illetékes hivatali kolléganő azt mondta, hogy ők több helyet is felajánlottak az Aktív Magyarországért kormánybizottságnak, akik ezt választották. Mondjuk az nem tudni, hogy milyen területeket néztek még ki az új futópályának, arről a közgyűlésen sok részletet nem árultak el. Jobb helyeken az ilyen területeket városi oázisnak hívnák, és minden erővel próbálják megmenteni. A képek láttán Önök is látják, hogy miért.

futopalya-ujutbekotes-03.jpg

futopalya-ujutbekotes-01.jpg

Az út kialakítása látszódik, hogy a tervezőknek és a döntés előkészítőinek fontosabb egy építési telek eredeti állapotban hagyása, mint egy erdőé. Fogalmam sincs, hogy hogyan fogadták el azt, hogy kettévágnak egy sportpályát és egy erdőt egy új úttal úgy, hogy mellette meg egy beépíthető terület is van. Minden tervező (várostervezés, építész, környezet, építő) szakma alapjainak mond ellent.

Tehát ki akarnak irtani egy meglévő 20-30 hektáros  erdő nagy részét (fával, bokrokkal, aljnövényzettel), de a megmaradtak is csak magányos „maradványok” lenének, és nem tudnának élőhelyet biztosítani többé a rovaroknak, bogaraknak, hüllőknek, madaraknak, vaddisznóknak stb.

Ez nem egy „üres, erdős terület”, hanem egy évtizedek óta folyamatosan elhanyagolt és megcsonkított erdő megmaradt része, ahol még mindig mezei és erdei élővilág van. Mennyire ostoba, sekélyes és pusztító gondolkodású az az ember, aki ÜRES szóval jellemez egy erdős részt.

futopalya-projektkornyezete-tb-070902.jpg

futopalya-projektkornyezete-tb-070901.jpg

Az összes kép, ahol fasáv látszódik a horizonton vagy kép közepén az el fog tűnni. 

És tényleg, mondja már meg valaki, hogy miért oda építenek egy újabb sportolási lehetőséget, ahol már amúgy is van? 

Két mondatban egyébként összefoglalhatjuk a projekt teljes abszurditását:

Egy ostoba útkialakítással megszüntetnek KETTŐ darab sportolásra alkalmas és kiépített területet, majd pár száz méterrel arrébb építenek EGY darab hasonlót helyette.

Vagy mondhatjuk abszurdisztániul: közművesítenek egy erdőt. (valóságban: Kiirtanak egy erdőt és utána közművesítenek.)

futopalya-ahovaterveztek-01.jpg

futopalya-ahovaterveztek-04.jpg

futopalya-ahovaterveztek-02.jpg

Meg kell nézni a képeket és személyesn meghallgatni az ottani hangokat! EZ EGY ERDŐ Nagy fákkal, dús növényzettel és rengetek ottlakóval. Min. 10 fokkal hűvösebb van a külső, pusztai részhez képest.

Aki csak egyszer is járt nyáron azon a részen a saját bőrén tapasztalhatta, hogy mekkora különbség van az erdő mellett sétálni, sportolni vagy bent az erdőben.

Most egyébiránt tökéletes nyári időnk van ennek a tesztelésére.

Ezek szerint a döntéshozók és városi szakemberek számára, akik ezeket a területeket nem veszik igénybe, de szerintem nem is futnak nyáron, a papíron egységesen zölden jelölt, valóságban kiégett fű és dús erdő között nincs különbség.

Csak ismételni tudjuk magunkat: Kérjük, teszteljék le 25-30-35 fokban!

Annyira határon van a terület, hogy a legközelebbi lakott területtől (Gál ltp-ről) is átlagban 1 km.

futopalya-ujsportletes-terulete01.jpg

futopalya-ujsportletes-terulete02.jpg

futopalya-ujsportletes-terulete03.jpg

EZ IS EGY ERDŐ. Hatalmas fákkal. (a cipő a fa törzse mellett jól jelzi)

A városban már most vadjárás van, akkor miért kell egy újabb területet elvenni a vadonélő állatoktól?

Aki ezt a területet kitalálta ilyen célokra és ilyen formában a végtelenül ostoba, mert fogalma sincs a lakossági igényekről és szokásokról és nem érti, hogy a 21.század legnagyobb kihívása (globális klímaváltozás) miből ered és, hogy egy ekkora erdős terület ledózerolása és beépítése olaj a tűzre úgy, hogy maga a pálya kihasználatlan lesz.

Tehát kidobott lehetőség és pénz, és cserébe eltüntetnek egy teljes ökoszisztémát és egyébként egy kisebb lakossági réteg által használt kikapcsolódási területet. 

Mindenesetre sokkal jobb helyszínek is lehetnének az új futópálya kialakításához, ráadásul egyiknél sem kell fákat kivágni a beruházáshoz. Előre bocsátjuk, ezek azok a helyszínek, amelyekhez különösebben nem kell, csak józan paraszti ész.

Ilyen például a Május 1 park, jelenleg sokan futnak a parkban, és a gyalogutak is felújításra szorulnak. De ott van a 30 évesek parkja is, ami már rég megszűnt parkként funkcionálni, és bizony ráférne a felújítás.

De ott van a Millenium park is (aktív sportolói jelenlét, jelenlegi tervezésből kimaradt a futópálya, meglévő pályával kombinálható lenne. az új vonalvezetés). Az alsógallai Búcsúrét játszó sávjában lévő terület is alkalmas lehetne ( a Galla-patak és csővezeték közötti résszel), a felújított játszónál is ott az új infrastruktúra, az új családi házas területét és Alsógallát is kiszolgálná.

De gondolhatunk az úgynevezett ’rozsdaövezetek” is, pontosabban Felsőgalla környéke,  vagy a számozott telepek környéke, ezáltal új területet is megnyithatnának a lakosság előtt.

A közgyűlésen Schmidt Csaba elmondta, hogy tavaly egyébként ők nem találtak megfelelő helyszínt egy ugyanilyen pályázathoz, de ezt a helyszínt akkor ők nem adták be. 

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9815995400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása