Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ITT AZ IDEJE ÁTKERESZTELNI A BÁNYÁSZNAPOT! Vagy tisztességesen ápolni a hagyományokat

banyanap_1.jpg

Eljött végre a hétvége -már akinek - és kezdődik a várva várt szenzáció Tatabányán: a Bányásznap. Amivel csak egy baj van, hogy szerintünk már rég nem arról szól, amiről kellene, vagy amiért annak idején megálmodták. Az utóbbi években ugyanis leginkább egy nosztalgikus giccsbe mártott falunapra hasonlít, a legrosszabb fajtából. (Az ízléses és hagyománytisztelő falunapot szeretjük egyébként, mielőtt még valaki félreértené).

Azt szeretném kérdezni mély tisztelettel, ha kimegy a tatabányai polgár és megsétáltatja a védettségi igazolványát a Május 1. parkban a mostani hétvégén, tényleg a bányászok előtti tisztelgést és az alázatos kalapemelést fogja látni, mint az egyébként elvárható volna, sok kultúrával és hagyományőrző programmal megspékelve?

Sajnos az elmúlt évek tapasztalatából és a meghirdetett programból leginkább nem erre lehet következtetni, hanem a giccsparádéra, rég leszerepelt és berozsdásosott sztárocskákkal. Azon sem lennék meglepve, ha Szent Borbála haragja hamarosan lesújtana a városra ezért.

Komolyan mondom, el kellene már dönteni végre, hogy tisztességes ünnepet faragunk a Bányásznapból vagy hagyjuk tovább az ízléstelenség mocsarában ezt a programot. Tényleg azt gondolják, hogy elég ha egyszer-kétszer koszorúznak, esetleg délelőttönként van még valami értelmes program, aztán a Happy Gang meg Kozmix majd rendbe szedi a népet? 

Nem kellene esetleg izgalmas, netán váratlan bányászathoz kapcsolódó kulturális eseményekből összeállítani ezt a három napot sarokba hányás helyett? Ne adj isten’ egy tematikát kitalálni a hétvégére és úgy? Valami vétkes gondolat lenne bevonni a Jászai társulatát, mondjuk utca színházat csinálni, bevonni a látogatókat? Régebben legalább a kézműves vásár nagyobb területet foglalt el,ja és több volt az “igazi” portéka, most már az is egyre ritkább.

Marad nekünk. ahogy a múltkor is írtuk a Trabant festés 3,5 millióért, és az egész “ünnep” 40 millióért, van pénzünk, csengessük csak ki, hogy iszonyatosan lenéznek bennünket. 

Mert sajnos ez nem más, mint a “proliknak ez is jó” lendület.

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9916679178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása