Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYÁN BRUTÁLIS BÁNYÁSZNAP JÖN: 40 millióba fáj, Fittikém 1 millióért újra jön

penzeso-ripost-hu.jpeg

Nyakunkon a Bányásznap, amelyet a hétvégén rendeznek meg, a birtokunkba jutott dokumentumokból kitűnik, minden idők legdrágább rendezvénye lesz ebben a műfajban.

A rendezvény hasonló forgatókönyv szerint szerveződik, a városvezetés megmondja miből, mit és döntően hogy kivel, a rendezvényeket lebonyolító Agóra pedig szerződik, kifizeti amit kell, csak akkor nem értjük miért van rájuk szükség. 

Ugyanezen elv mentén került megrendezésre Tatabányán, a kétnaposnak induló, aztán 3 napossá vált, Szent István napi banzáj, amelynek a felújított Csónakázó-tó adott helyszínt. Akkor 31 millióba fájt a helyi adófizetőknek, 4-szer többe mint az előző években.

Az agorások a rendezvény szervezésére például 13,5 millióért a WeDo Events Kft-vel szerződtek a város azon elvárásának eleget téve, hogy a program a korábban megszokottól eltérő, más koncepciót követő és frissebb szellemű legyen. A rendezvényszervező cég az önkormányzati egyeztetések során került a városi cég látókörébe.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a rendező cég másfél éve működik, de a honlapjuk tanulsága szerint többségében esküvőket szerveznek inkább, tavaly bevételük alig volt.

Ezen okokból közérdekű adatigénylésben fordultunk az Agóra nonprofit kft-hez, hogy tisztán lássunk a Bányásznap kapcsán, amelyre válaszuk tegnapi nap folyamán érkezett meg.

Tatabánya városa ezen rendezvényre az Agóra nonprofit kft-n keresztül 38 millió forintot fordít. Ez különösen annak fényében érdekes, hogy korábbi években erre a rendezvényre a városi támogatás mértéke 12 millió forint volt.

Az érdekességét a dolognak az is fokozza, hogy a város, saját cégével a jelenleg érvényben lévő költségvetést átlépve kötött egy 50 milliós keretszerződést, de a Szent István napok, illetve a Bányásznapok 70 milliós büdzséje még ezt is túllépte, rengeteg kérdőjelet vetve fel.

Vajon a Bányásznapot miből finanszírozzák?

Erre is rákérdeztünk a Sámuel Botond vezette cégnél, tehát a szeptember 3-5-i rendezvényekre az Agora honnan kapott forrást és erről mikor született meg a döntés? 

A rendezvényre forrást kizárólag az önkormányzattól kap az Agora Nonprofit Kft., ezen felül nettó 1,5 millió forint bevétellel terveznek. A döntés a nagyrendezvények finanszírozására kötött önkormányzati szerződéskor született meg, a konkrét rendezvénnyel kapcsolatos finanszírozásra a jóváhagyást augusztus 25-én kaptuk meg. 

Már az előző alkalommal is keringtek legendák, hogy mennyire befolyásolta az önkormányzat, vagy a polgármesteri hivatal bármely tagja, kivel kell szerződnie az Agorának a rendezvény kapcsán?

Válaszukban azt írták, hogy az alvállalkozói (rendezvényszervezői) körre konkrét elvárást fogalmazott meg a városvezetés, mint a program finanszírozója.

Megkértük a rendezvény szerződéseit is erre vonatkozóan, amelyre azt válaszolták, hogy a fentebb is említett WeDo Events Kft-vel folyamatban van a szerződés megkötése, de mindkét fél által aláírt szerződés még nem áll rendelkezésre. Ők a programok fő koordinátorai.

A megkapott válasz kapcsán szemezgettünk a várható programok költségeiből, amelyből csak 3-at emelnénk ki: 

  • érkezik ismételten Fittikém, aki a két napos műsorvezetésért közel 1 millió forintot fog kapni.
  • a legújabb városházi kedvenc rendezvényszervező a We Do kft-nek 600 ezer üti a markát a közreműködésért, de ennek csak a jelenlegi beszerzési szabályok szabnak gátat.

De a pálmát a Go Trabi Go produkció viszi el, ahol Trabantok festésével lehet majd bohóckodni, mindezért 3,5 milliót fizetnek a tatabányai adófizetők.

A jelenlegi kalkulációk szerint a Bányásznap nekünk összesen 38 millióba fog fájni.

Vagyis összesen a két grandiózussá vált rendezvény, 70(!) millió forintot fog felemészteni. Van itt pénz kérem!

Ne feledd! A védettségi kártyád nélkül el se indulj. kötelező!

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2916676520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása