Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KOMOLY VÁLTOZÁSOK A TATABÁNYAI ÁRUHÁZAKBAN IS: Szeptembertől egyszerűsítés jön

elado.jpg

Ma sem kötelező az üzletekben, hogy szakképzett alkalmazott kezelje az online kasszát vagy rendezze az árut a polcokon, a vásárlási lehetőségek átalakulása azonban szükségessé tette a szakképesítés alapján szabályozott munkakörök felülvizsgálatát a kereskedelemben. Az értékesítést ma már inkább fékező, régebbi megkötések lazításával szeptembertől egyszerűsödnek az álláskeresők kilátásai a bolti területeken, ami kiegyensúlyozza a munkaadók felemássá vált foglalkoztatási lehetőségeit is.

Egyre ritkább az eladók és vevők találkozása az automatizált rendszerű, önkiszolgáló áruházakban, az internetes felületeken pedig a fogyasztók eleve saját maguk, eladó vagy pénztáros közreműködése nélkül bonyolítják a tranzakciókat.

A kereskedelem lehetőségei a technológiai fejlesztésekkel és a fogyasztói szokások átalakulásával mostanra túlnőttek a klasszikusan megszokott bolti kiszolgálás keretein, ami időnként visszás helyzetet teremt a munkaerőpiacon, így a cégek működésében is.

Ezért a jogalkotók felülvizsgálták az érvényes képesítési kötelezettségeket, és jó néhány feladatnál lazítottak a több évtizedes, elavult kereteken. A kereskedők szerint ez korszakváltó intézkedés, amelynek köszönhetően szeptembertől rugalmasabb lehet a munkaszervezés az üzletekben.

– A szabályozott szakmák körének felülvizsgálata – amit a piaci szereplők és az érdekképviseletek bevonásával végeztünk – a gazdaság egészét érinti, így a kiskereskedelemben is változásokat hoz. Mégpedig

kedvező változásokat, ugyanis számos bolti munkakör betöltését egyszerűsíti a jogszabály módosítása– közölte a Magyar Nemzettel Cseresnyés Péter.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kifejtette: az eddigi rendszer a rugalmasságot igénylő munkaerőpiac és a korszerű kereskedelem struktúrájával már nem egyeztethető össze, nincsenek érvek a fenntartása mellett.

– Természetesen a szabályozott szakmák deregulációja nem jelenti azt, hogy a kereskedőknek a jövőben ne kellene megfelelniük az egyéb ágazati, például a fogyasztóvédelmi vagy az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos előírásoknak – húzta alá Cseresnyés Péter. Szavai szerint általánosságban elmondható, hogy

a módosítás megkönnyíti majd a munkavállalók elhelyezkedését a boltokban, és segíti a vállalkozásokat

abban, hogy gyorsabban reagáljanak a piaci viszonyokra. – Tehát egyszerre szolgálja a társadalom és a gazdaság javát – fogalmazott.

– A hangsúly azon van, hogy egyre kevésbé jellemző a személyes kiszolgálás. Viszont a munkavállalók célirányos képzése az értékesített termékkörökben továbbra is érdekükben áll a kereskedőknek, csak saját hatáskörben döntenek majd arról, hogy a hatékonyság érdekében milyen jellegű oktatásra vagy éppen speciális gyártói tájékoztatásra van szükség.

A vásárlóknak nem kell attól tartaniuk, hogy az enyhítéssel csökkenni fog a kiszolgálás színvonala.

Fotó: Bach Máté

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2916644030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása