Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

BRUTÁLIS MAGASSÁGBAN AZ ÁREMELKEDÉS: kevés a nyugdíjemelés, ők szívnak a legnagyobbat eddig!

inflacio-figyelo-hu.jpg

Szeptemberben 5,5 százalékra emelkedett az éves infláció, így kilenc éve nem látott szintre nőtt a drágulás üteme, a legkeményebben, mint azt már megszokhattuk az utóbbi időben az étolaj drágult, mintegy 32 százalékkal.

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, míg havi szinten 0,2 százalékos volt az emelkedés – közölte a KSH. A mostani 5,5 százaléknál magasabb éves drágulási ütemre kilenc évvel ezelőtt, 2012 októberében volt példa. Az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó éves maginfláció 4 százalékra nőtt, ami tavaly augusztus óta a legmagasabb érték.

Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk, illetve az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A jáműüzemanyagok ára például 21,6 százalékkal ugrott meg egy év alatt. A benzin és a dízel ára éppen mától új történelmi csúcsra nőtt. Mindkét üzemanyag literenként bruttó 9 forinttal kerül többe, így az új árak így alakulnak:

 

  • 95-ös benzin: 482 Ft/liter
  • Gázolaj: 493 Ft/liter

 

Az élelmiszerek ára átlagosan 4,4 százalékkal emelkedett tavaly szeptemberhez képest. Ezen belül kiugróan nőtt az étolaj ára, ami 32,6 százalékkal lett drágább egy év alatt, de a burgonya is 17,4 százalékkal kerül többe.

A következő hónapokban tovább fokozódhatnak az inflációs kockázatok az európai energiaárak jelentős megugrása, illetve a nyugdíjasoknak novemberben kifizetendő pluszpénz, valamint a februári szja-visszatérítés miatt.

A nyugdíjasok által vásárolt termékekre vonatkozó áremelkedés 5%, ami azt is jelenti, hogy a napokban bejelentett emeléssel együtt sem éri el a nyugdíjak vásárlóértéke a tavalyi szintet. (haszon.hu)

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5116715170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása