Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

NYÁRI MUNKÁRA IS MEHET AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS: De nagyon oda kell figyelni

otthonfelujitasi.jpg

Klíma, előtető építése, térkő lerakása: nyári felújítási munkák, amelyekre mind igényelhető lakásfelújítási támogatás. De mekkora állami támogatásra lehet számítani és mire kell odafigyelni?Továbbra is elérhető az állami lakásfelújítási támogatás, melynek segítségével kifejezetten nyáron időszerű felújítási munkákat is el lehet végezni. A támogatás segítségével legfeljebb hárommillió forinthoz juthatnak az igénylő családok, a támogatás végösszege azonban nem haladhatja meg a teljes felújítási költségek felét. A támogatást fele-fele részben fizetik ki anyagköltségre és munkadíjra, így a benyújtott számlák között (számlaérték alapján) legalább negyed-negyed részben kell szerepelniük anyagköltségnek és munkadíjnak, hogy a végén az 50-50 százalékos szabály ne korlátozza, hogy mekkora támogatáshoz jutunk hozzá.

A Bank360 elemzésében egy klímaberendezés beszerelése, egy előtető építése és a kert egy részének térkövezése esetére vizsgálta meg, hogy mekkora támogatásra számíthatunk.

A nagy hőség ellen beszerzett klímaberendezés építése vagy akár cseréje is finanszírozható a lakásfelújítási támogatásból. Egy nappaliba is behelyezhető, jó minőségű, megfelelő hűtési teljesítményű klímaberendezés már 180 ezer forinttól megvásárolható. A klíma telepítése során várhatóan ez a legnagyobb költség, a beszerelés munkadíja pedig 70 ezer forintból kijöhet. Fontos, hogy klímaberendezést csak képesítéssel rendelkező szakember végezhet, különben nem lesz érvényes a garancia-írja a hvg.

Vagyis az új klíma beszerelése összességében inkább anyagköltséget igényel kevesebb munkadíj mellett. Ez az aránytalanság ugyanakkor nem befolyásolja a megigényelhető támogatási összeget, a benyújtott számlák összértéke ugyanis 250 ezer forint, melynek a fele 125 ezer forint, és mivel ennek az összegnek a fele (62 500 forint) mind munkadíjból, mind pedig anyagköltségből van a számlák között, ezért meg is lehet célozni a 125 ezer forintos támogatást.

A kiegyensúlyozatlanság ugyanakkor akár hátrány is lehet, hiszen a megítélt támogatási összeg felének a munkadíjnak kell lennie. Így, ha csak a klímára igényelnénk a támogatást, és egy drágább, mondjuk 300 ezer forintos klímát vesz egy igénylő, aminek a beszerelési díja változatlanul 70 ezer forint, akkor már nem kaphatja meg a teljes költség felét (185 ezer forintot), hanem csak 140 ezer forint járna neki, mive munkadíjra csak 70 ezer forintot költött.

Az előtető és a térkövezés szintén anyagigényes

Ha a teraszra szépen kivitelezett, fából és zsindelyből ácsolt tetőt építünk, akár rossz időben és tűző napsütésben is kint ücsöröghetünk. Az otthonfelújítási támogatás kerete ezt is fedezi. Bár a faanyag ebben az esetben sem olcsó, egy közepesen nagy teraszon már 200 ezer forint feletti összeget képvisel, még a héjazatot alkotó zsindellyel és a segédanyagok költségeivel együtt sem lesz túl magas az anyagköltség aránya. Ugyanis a munkadíj sem olcsó, majdnem 300 ezer forint. Így megkapható a teljes költség fele, közel 350 ezer forint.

Hasonló a helyzet a térkövezés esetén, enyhén az anyagköltségek dominálnak, de a munkadíj sem elhanyagolható. A térkő munkálatok esetén nagy eltérések lehetnek a szükséges munkaóra tekintetében. Ha például a talaj nem megfelelő, vagy korábban még semmilyen burkolat nem volt a kiválasztott földterületen, az előkészítő munkálatok jelentősen megemelhetik a munkadíjat. Átlagos esetben a segédanyagok, a készbeton és a térkő ára valamivel meghaladják a munkálatok költségét.  Így 241 ezer forint az anyagköltség, 163 ezer forint a munkadíj, amivel a maximális támogatási költséget, 202 ezer forintot is megkaphatunk.

A fenti példáknál külön-külön vizsgáltunk meg néhány tipikus nyári felújítási munkát, ugyanakkor érdemes több felújítást is elvégezni, és csak utána fordulni támogatásért az Államkincstárhoz: a támogatást ugyanis egy család csak egyszer igényelheti.

Az otthonfelújítási támogatás utófinanszírozású, a támogatást tehát csak a munkák elvégzése után igényelhetjük. Ha nincs megfelelő mennyiségű anyagi forrásunk, hogy elvégezzük a felújításokat, kedvező, három százalékos kamatozású, államilag támogatott hitelt lehet a munkákra felvenni.

Ha viszont nem tudjuk vagy nem szeretnénk jelzáloghitellel terhelni a lakásunkat, akkor egy személyi kölcsön is jó megoldás lehet, ami bár jellemzően magasabb kamattal érhető csak el, de ha a támogatás összegét betörlesztjük a hitelbe, akkor jelentős mértékben csökkenthetjük a hitelköltségeket.

A lakásfelújítási munkálatok végeztével pedig érdemes megvizsgálni, hogy nőtt-e a lakás értéke, és ha igen, fedezi-e az új értéket a korábban megkötött lakásbiztosítás. Ha már nem, akkor érdemes újat kötni, hogy ismét biztonságban tudhassuk a lakásunkat egy esetleges természeti katasztrófa, csőtörés vagy tűzkár esetén.

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3716582778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása