Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

9 MILLIÓS TATABÁNYAI VÍZILABDA MUTYI: az elnökség a gyerekek szüleit feji meg

kolbaszbol-vizilabdatb-kovacshegyivel.jpg

Többször foglalkoztunk a Tatabányai Vízmű SE (TVSE) pénzügyeivel, amely egyelőre nem lett átláthatóbb annak ellenére sem, hogy az elnökségben megújulást hirdettek. Úgy látszik, változatlanul nem szeretik a nyilvánosságot.

Ez annak kapcsán került ismét előtérbe, hogy újabb remek húzással hívták fel magukra a figyelmet:  az egyesület a tagjaival, vagyis nagyrészt a náluk sportoló gyerekekkel (pontosabban azok szüleivel) fizettetik meg azt a cechet, amelyet nincs rá jobb szó elmutyiztak.

A lakonikusan megfogalmazott, Kovácshegyi Zoltán szignálásával kihirdetett döntés annyit közölt, “Az elnökség egyhangú döntése után, októberi hónaptól emelkedni fog a tagdíjak összege.”

Az eddigi 5500 Ft/hó tagdíjat 8500 Ft/ hóra emelik. (Adnak ugyan testvérek után kedvezményeket, de az igazából nem jelentős tétel.)

Természetesen egy egyesület emelheti a tagdíjat, akár még egy jelentősebb mérték is indokolt lehet, de a tagoknak minimum annyival tartozik, hogy indoklást fűz hozzá. Miután ez elmaradt, megnéztük hogy mégis miért lehet erre szükség.

Némi kutakodás után arra jutottunk, hogy 

“AZ ELNÖKSÉG, A VÍZILABDÁZÓ ÉS ÚSZÓPALÁNTÁK SZÜLEINEK PÉNZÉVEL TÖMI A HAVERI CÉGET.”

Tartsanak velünk, végezzünk egy kis számolósdit! Nem szeretnénk Önöket nagyon sok adattal terhelni.

A 2019-ről szóló hivatalos beszámolók még nem állnak rendelkezésre, ezért a rendelkezésre álló 2017. és 2018. évre vonatkozó beszámolókból indultunk ki. Két éve 5500 Ft volt a havi tagdíj, amiből 17 millió forint folyt be.

A fizető tagok létszáma pontosan nem ismert, de egyszerűen arányosíthatjuk az akkori tagdíjat a mostanihoz, növekedni nem növekedett jelentősen a taglétszám.

Az emeléssel durván 9 millió forintot nyer az egyesület, amely hivatalosan utánpótlás-nevelést végez, mind az úszóknál, mind a vízilabdázóknál.

(A 2019. évről szóló beszámoló még nem elérhető a bíróságnál).

A vízilabdázók teszik ki a költségvetés nagy részét, ott is az ún. TAO-támogatás a legjelentősebb tétel, ami az utánpótlásra fordítandó.

Feltehetik a kérdést, kedves olvasók, hogy miért írtuk azt, hogy  a szülők pénzéből az elnökség magánzsebeket töm?

Legutóbb az elnökség választás kapcsán írtunk a TVSE furcsa pénzügyeiről, aminek a részleteit a tagok elől tűzzel-vassal igyekeznek titkolni jó ideje.

A TVSE idén májusban nagyrészt megvált OB I-es csapatától, amit technikailag úgy bonyolítottak le, hogy a jelenlegi utánpótlás klub szakosztályvezetőjének a fia kapta meg a működtető kft. 90(!) százalékát. Csakúgy, puszira.

Néhány héttel feltettük erre vonatkozó kérdéseinket az elnökségnek, hogy ezt döntést mi indokolta, illetve hogyan ment végbe, de akkor egy hét után az elnökség nevében az ügyintéző küldött egy lakonikus választ:

“A Tatabányai Vízmű Sportegyesület a 2020. augusztus 03. napján tartandó küldöttgyűléséig nem kíván a küldöttek által még el nem fogadott kérdésekben, napirendi pontokban nyilatkozni, erre a küldöttgyűlést követően, a küldöttek által adott felhatalmazás alapján kerül sor.”. 

Természetesen azóta sem válaszoltak semmit.

Időközben a cégbíróságon kikértük az TVSE Vízilabda kft. üzletrész-átruházásra vonatkozó dokumentumát, amelyből meglehetősen érdekes válaszok rajzolódnak ki.

Kiderült, hogy a TVSE elnökeként Kovácshegyi Zoltán, az idei év május 15-én rendelkezett arról, hogy Szolnok Máté Istvánnak (a TVSE egyik jelenlegi vezetője fiának) elad 90%-ot az egyesület által egyedül birtokolt kft. 100%-os tulajdonrészéből, mindezt NÉVÉRTÉK ALATT. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy a kft. a 2019-ben beadott beszámolói szerint 70 millióval tartozik a tatabányai gyerek egyesületének. A cégbíróságtól kikért iratokban nyoma sincs annak, hogy ezt milyen formában kívánják rendezni.

Ezek után tanulságos a küldöttgyűlésről történő beszámoló, ahol az elnökség arról tájékoztatott, hogy továbbra is a gyerekekkel foglalkozó egyesület fogja állni a felnőtt csapatok költségeinek jelentős részét. Ugyanis azt írják:

“A sportegyesület 10 százalékos tulajdonrésze alapján pedig a pályahasználat biztosításával, valamint utaztatással és a tárgyi feltételek megteremtésével járul hozzá a működéshez.”

Ráadásul itt a tatabányai gyerekekre fordítandó forrást irányítanak át, egy 90 százalékban magáncéghez, ahonnan az ő anyagi jellegű költségeik jelentős részét fizetik. 

És itt jön képbe a fentiekben említett tagdíj-emelés.

A cégbíróság oldalán elérhetőek a felnőtt csapatot működtető kft. beszámolói, amiből megbecsülhető, milyen nagyságrendű az az összeg, amit várhatóan a tatabányai és környékbeli gyerekeknek járó pénzből fog a jelenlegi elnökség elvenni, és odaadni a haveri cégnek.

A felnőtt csapat pályahasználata, utaztatása és tárgyi feltételeinek megteremtése tíz milliókban mérhető, ami a csapat fenntartásának legnagyobb tétele (a személyi kiadásokon kívül). Nem becsüljük alá, ha azt mondjuk, hogy több mint a fele az ilyen jellegű költségeknek.

2018-ban a kft. beszámolóiban szolgáltatásokra és anyagjellegű költségekre 33 millió Ft-ot költöttek. Vagyis ha teljes lesz a szezon, a gyerekek pénzéből 15-20 milliót fognak egy gyakorlatilag magáncégnek adni. Ehhez lesz segítség a szülők közel 10 milliója.

Ezek után nyugodtan kijelenthetjük, azért emelték fel a tagdíjat, mert egy vadidegen cégnek a költségeit viseli az egyesület, az elnökség döntésének köszönhetően.

Mert nem indokolja semmi az emelést, ráadásul nem is mondtak, kommunikáltak róla egy szót sem.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6816194760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása