Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

"ÓRIÁSI" TATABÁNYAI KORONAVÍRUS INTERJÚ: Alákérdezték a Szent Borbála igazgatóját

loke-illyesroli-interjucimlap.jpg

A Tatabányai Közösségi TV készített egy alákérdezős, interjúnak álcázott videót a Szent Borbála kórház főigazgatójával, dr. Lőke Jánossal.

Mielőtt nem láttuk, nagy érdeklődéssel vártuk, hogy komoly és sokakat érdeklő kérdésekre ténylegesen komoly válaszok születnek. Úgy gondoljuk, hogy van miről beszélni, mert ami eddig kiderült, az elég komoly aggályokat vet fel az itt lakók szemszögéből. 

Elég csak az elhunyt betegápoló Bohák Csaba esetére illetve a kórház “bezárására” gondolni, amely külön-külön is hatalmas port vert fel. Ebbe a sorba illik a tegnapi napon újra előkerült PCR gép esete, amelyre 18 millió forintot adakoztak össze civilek, vállalkozók és Tatabánya illetve Tata adófizetői, többek között Bencsik János fideszes országgyűlési képviselőjének ösztönzésére.

Ezekre nem kaptunk értékelhető válaszokat, viszont beleláttunk az egészségügy működésének bugyraiba.

Felvezetésként annyit mondott Illyés Roland, hogy az elmúlt másfél hónapról kérdezi dr. Lőke Jánost, aki cserében szintén elmondta, neki nagyon fontos a lakosság hiteles tájékoztatása. 

IllyésRoli elmaradt kérdése: (komolyan vehető újságírói felkészülés esetén megkérdezte volna) Mi az oka, hogy a tömeges fertőzések esetéről módosították a tájékoztatójukat, rögtön az eset kiderülésekor? Adtak volna ki közleményt, ha nem derül ki akkor? 

Magáról járványügyi zárlatról (Illyés nem kérdez igazán semmit) kezd Lőke igazgató beszélni, őket meglepetésként érte a határozat. Úgy fogalmazott, hogy belül a járvány megerősödött, szerinte egy fertőzött, beérkező beteg és az egészségügyi személyzet is mindenkit összevissza fertőzött. Többeket kellett ezért a munkából kivenni fertőzöttség illetve karanténba vonulás/helyezés miatt. Emiatt levélben fordult a népegészségügyi központhoz, jelezvén fenn tudják ugyan tartani az ellátásokat, de hosszabb távon kell még ember ehhez.

És akkor jött a határozat, hogy inkább lezárják teljesen a kórházat, mintsem embert küldtek volna. Azért meglepetés ez Lőke Jánosnak, mert ha bizonyos ellátásokat leállítottak volna és azt átveszik tőlük más ellátók, akkor a többi területet továbbra is el tudták volna látni, a munkaerő probléma, ha nem is szűnt volna meg teljesen, de jelentősen csökkent volna.

Itt azért előkerült egy erős mondat, ugyanis az igazgató azt mondta, hogy úgy zárták be gyakorlatilag őket, hogy senki, még a megyei hatóságtól sem volt kint senki személyesen, ahogy fogalmazott:

“AZT NAGYON SZERETNÉM, HOGY HA A HELYSZÍNRE IS ELJÖNNÉNEK A MEGYÉTŐL, AKÁR AZ ORSZÁGTÓL, BÁRHONNAN A KÖZPONT MUNKATÁRSAI ÉS LÁTNÁK, HOGY MI VAN…”

Egész egyszerűen nem volt helyszíni szemle, a telefonbeszélgetések és az általuk adott számok alapján döntöttek így Müller Cilikéék.

Természetesen nagy energiákkal dolgoznak, hogy minél hamarabb újra működhessenek, hiszen ez a helyzet senkinek sem jó. Mondjuk van egy komoly gond, ugyanis az igazgató szerint egyelőre várják, hogy minek alapján nyithatnak újra. 

IllyésRoli elmaradt kérdése: Egyet nem értünk igazgató úr! Ha régóta fennállnak a problémák, a beszélgetés előtt 2 nappal volt a kórház lezárása is, és nem tudja a kórház igazgatója, hogy milyen feltételek esetén nyithatnak újra? Mindezt a járvány kellős közepén?

A Szent Borbála igazgatója hosszasan beszélt, hogy hogyan történtek a különböző átköltözések illetve a zárlat kapcsán, részben körüljárta, milyen változások várhatóak egy ideig.

IllyésRoli elmaradt kérdése: Azt a sokakat érdeklő egyszerű kérdést is feltehette volna, hogy balesetnél, szülésnél vagy egy stroke esetén kérjük mondja el a tatabányaiaknak az igazgató úr, mire számítsanak a betegek és hozzátartozói? Mi is kíváncsiak lettünk volna!

Aztán Lőke igazgató úr elmondta a tömeges fertőzés történetét dióhéjban, hogy a nefrológiai és gastroenterológiai osztályok összeköltöztek a D épületbe, ahol a művese kezelések is folynak. Itt kezdődtek a problémák az állítása szerint, úgy tűnik, mindenki mindenkit elkezdett fertőzni.

Elmondása szerint ápr 30-án, amikor készült az interjú, 78 kórházi dolgozó volt távol a munkahelyétől, ebből 38 COVID pozitív eset volt (29-en ebből a belső járvány során kapták, de 9-en nem ekkor kapták el). A betegekkel együtt akkor összesen 58 beteg volt, de senki nem volt lélegeztető gépen, azaz súlyos állapotban.

IllyésRoli elmaradt kérdése: Igazgató úr, a hatósági dokumentum, említ 4 elhunytat is, az ő esetükről mit lehet tudni, a tömeges fertőződésből kifolyólag haltak meg, ahogy a jelentésben áll?

Ehelyett Illyés úr, a videó mellékszereplője megkérte az igazgatót, hogy mondjon valamit Bohák Csabáról, aki az ő intézményében dolgozott két évtizedig, és az első magyarországi egészségügyi dolgozó, aki elhunyt.

Lőke János elmondott néhány tök általános dolgot, amit ilyenkor elmondanak.

IllyésRoli elmaradt kérdése: Hogyan fertőződött meg a fiatalember (aki 2 gyermeket hagyott hátra), és igaz-e, hogy kórházi fertőzésbe halt bele? (A felesége szerint nem volt semmilyen baja, amikor a kórházba került). 

A jelenlegi védőeszköz ellátásról elmondta a Szent Borbála igazgatója, hogy minden védőeszközzel jól állnak, talán egyedül az ún. FFP3-as maszkból jöhetne még. Érkeznek folyamatosan az állami ellátmányokból.

Rátért arra is, hogy most is és eddig is az előírásokat szigorúan  betartották, sőt szerinte van amiben a hatályos előírásoknál is szigorúbbak.

IllyésRoli elmaradt kérdése: Lőke úr! Ha úgy látja, hogy mindenki mindent tud, akkor miért említik a hivatalos határozatban, hogy a védőeszközök használatával is gond volt illetva azért is külön kellett szólni, hogy fertőzöttek ne dolgozzanak? 

Az interjúnak álcázott videó végére maradt az igazgató által “házi vállalkozásnak” keresztelt PCR készülék esete, amelyet a Becton Dickinsonnal csinálnak együtt.

Megköszönte a videó nyilvánossága előtt az összegyűjtött bő 18  milliót, amiből állítása szerint az interjú időpontjára már beszerezték a gépet. A tesztüzem is hamarosan elindul és reméli, hogy nemsokára tudják üzemeltetni a készüléket. 

Hosszasan ecsetelte, nem egyszerű üzemeltetni egy ilyen készüléket, sok olyan kellék szükséges, amelyet tovább is tart ilyenkor beszerezni illetve sok folyamatot is ki kell dolgozni. Ha elindulnak, akkor arról biztosan fognak szólni

IllyésRoli elmaradt kérdése: Lőke úr, az egész folyamatról nem kellett volna tájékoztatni az adományozókat, és legfőképpen a lakosságot, hogy ha ez valóban így van, akkor ne tápláljon hiú reményeket?

Arról beszélt a Szent Borbála igazgatója, hogy nagy segítség lesz, mert például most előírták, hogy minden héten teszteljék a dolgozókat, és itt ezt el is tudják végezni. Hetente 1400-1500 vizsgálatot fognak ezzel kapcsolatosan elvégezni, ami egy elég nagy szám.

A lakossági tesztelésről annyit jelzett meg, hogy az a távolabbi tervek között szerepel, hozzávetőlegesen sem mondott időpontot, hogy kórházon kívül mikor adnak segítséget. 

Végezetül Lőke János a kórházban uralkodó hangulatról annyit mondott, hogy igyekeznek rotálni a kollégákat, de miután ennyien kiestek így nehéz helyzetben vannak. Belül is különbözőképpen viselik a dolgozók, van aki azt mondja ez élete kalandja és lerázza magáról a veszélyt, de természetesen sokan vannak, akik félnek illetve féltik a szeretteiket.

No comment!

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8915654792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása