Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ÍGY FOSZTJÁK KI BENCSIKÉK A TATABÁNYAIAKAT IS?! Elviszik közösségünk helyi adóját és területeit

bencsik-orban.jpg

Ha valamiről azt mondhatjuk, hogy biztosít némi önállóságot a helyi közösségeknek, azok a helyben beszedett különböző adók, melyek segítségével megvalósíthatóak önként vállalt feladataink.

Ezért gondolták sokan, hogy csupán idő kérdése, hogy a teljhatalommal felruházott Fidesz vezér mikor és milyen formában kívánja megkoppasztani és meggyöngíteni a helyi döntéshozatal - a tavaly októberi önkormányzati választáson elszenvedett vereség következtében-, sok esetben tőle függetlenné vált formáit. 

Pár napja egy tollvonással elvette a gépjárműadó azon részét, amely eddig nem az állami zsebbe folyt be, de most egy nagyobb fába vágta a fejszéjét. Azt az adónemet kezdi el “dézsmálni”, amely a legnagyobb szabadságot biztosítja egy önkormányzat számára, és ez a helyi iparűzési adó, vagy röviden HIPA.

A tegnap késő este megjelent Magyar Közlönyben közzétett rendelet szerint mindezt a koronavírussal kapcsolatos veszélyhelyzet farvizén.

Bencsik János gazdája, a magyar kormány vezetője egyszerűen egy rendelettel, ún. különleges gazdasági övezeteket hozhat létre úgy, hogy ezek minden szempontból kikerülnek a helyi önkormányzat irányítása alól.

A helyi döntéshozók fennhatósága alól kivonják, de olyan szinten, hogy nem csupán a helyi adót veszik el, hanem az építési szabályok meghatározását, az egyedi örökségvédelmi jogszabályokra, a településképre vagy például a közterületek elnevezésére vonatkozó szabályok megalkotását is.

Mindezeket, az utóbbi időben politikusi elfekvőnek használt megyei közgyűlés állapítja meg és kapja. Mielőtt illúzióink lennének, már kész is az első példa, ugyanis az első ilyen különleges gazdasági övezet a gödi Samsung-gyár lett, szintén ebben a közlönyben megtalálható a rendelkezés róla.

A jogszabály szerint az övezetek átkeresztelésének feltétele: 

  • a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított,
  • legalább 100 milliárd forint teljes költségigényű,
  • a megye (a főváros) területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű
  • a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, új beruházás vagy bővítés megvalósítását szolgálja.

Arról is Orbánék döntenek, hogy ilyen különleges gazdasági övezeteket hol létesítsenek, ugyanis az érintett települési önkormányzatok listáját a kormány, egy rendeletben fogja meghatározni.

Azzal nem bajlódnak, hogy meg tudnak-e majd állapodni ezekről a területekről, illetve az utak és hasonló, a helyi önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonába tartozó területekről, ugyanis maga a kormány einstandolja a megyei “politikusi temető” részére. Ráadásul a különleges gazdasági övezetre alapvetően a kormány határozza meg az építési előírásokat, ha ezt nem tenné, akkor lesz a megyei hivatal dolga mindez.

Egyetlen tollvonással a fentieknek megfelelően minden eddigi jogkört, amelyet helyi döntéshozók (pl. a polgármester és jegyző) gyakoroltak, ezután a megyei közgyűlés elnöke, illetve a megyei jegyző veszi át.

Természetesen megszűnik a helybeli önkormányzat adókivetési és beszedési joga is, azt a megyei közgyűlés veszi át és a befolyt adó is a megyei önkormányzat bevételét gyarapítja. Azzal nem kell bajlódni, hogyan folyik be, ugyanis ezt a feladatot részükre az állami adóhatóság fogja végezni és az általa beszedett helyi adót naponta átutalja a közgyűlés számlájára.

Ebben a rendeletben nem is titkolják a célt, ugyanis ha csupán az adminisztratív akadályokat hárítanának el az új munkahelyek teremtésének útjából, az még elfogadható lenne, de így csupán az önkormányzatok térdre kényszerítését szolgálja.

A megyei önkormányzat az így beszedett helyi adót a megye területén fekvő településekre fordíthatja, akár működési támogatásokra, mindössze a bevétel legfeljebb 5 százalékát fordíthatja a saját működési költségeire. Ha nem ismernénk a hatalomgyakorlás formáit, akkor azt is mondhatnánk, hogy ezáltal juthat a kevésbé vonzó települések számára is plusz forrás, amelyből fejlődhetnek.

A rendeletbe beleírták, hogy mindez a vészhelyzet időszakára érvényes, utána megszűnik, de Varga igazságügyminiszter szavaira gondolva - aki azt találta mondani, hogy lesznek rendelkezések, amely túlélik a vészhelyzetet -, mi fogadnánk arra, hogy ez a rendelet lesz az egyik, ami közöttük fog szerepelni.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr115621334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása