Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

BRUTÁL DRÁGA KERÉKPÁRÚT 300 MILLIÓÉRT TATABÁNYÁN! Most is az Extreme Park nyert

bicout2.jpg

Úgy tűnik Schmidt Csaba örökségét nem rúgták fel az utódok, hiszen egy elég mutyiszagú közbeszerzés került aláírásra február közepén. Másfél kilométeres kerékpárutat építenek több, mint 300 millió forintért, vagyis kilométerenként 200 milliót fog az Ercsey-féle cég számlázni a végén.

Tavaly, elsőre nem sikerül eredményes közbeszerzést produkálni, mert ennek az 1590 m-es hosszúságú szakasznak a költségére akkor az önkormányzat részéről 121 millió forint állt rendelkezésre - benne volt egy kerékpáros híd építése is -, de ez köszönő viszonyban sem volt az ajánlatot adó cégek elképzeléseivel. 

Mindössze két cég érezte ekkor úgy, hogy Tatabányán szeretne kerékpárutat építeni - mindkettő kapcsán emlegettek már sokszor, jó fideszes kapcsolatokat. Az egyik, a hazai pálya sztárja az Extreme-Park Környezetépítő Kft, aki 355 millióért vállalta volna illetve a másik, egy igazi nagyágyú, a SWIETELSKY Magyarország Kft, aki 365 millióért csinálta volna meg.

Itt természetesen nem állt meg a történet, ugyanis a kormányhoz fordulhattak a döntéshozóink (csak egy bizottsági jegyzőkönyv áll rendelkezésre, hogy ez történhetett), hogy kapjanak még plusz forrást illetve gondoltak egyet a hivatal illetékesei és kivették a beruházásból a hidat, hogy így keressenek rá kivitelezőt.

Maga a munka, a leírás alapján nem tűnik különösebben bonyolultnak, hiszen az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárút Tatabánya, Erőműi-tó melletti szakaszának megépítését jelenti. Természetesen ehhez néhány apróság is tartozik, mint a kivitelezés közbeni régészeti leletmentés, a fémmentesítés (tűzszerészeti vizsgálat és hatástalanítás), stb. Maga a kerékpárútnál a burkolat szélessége 3 m, illetve mindkét oldalon a padka szélessége 1,00 – 1,00 m.

Ez az egész onnantól érdekes, ahogy írtunk róla, régen elkészült az Oroszlányt Tatabányával összekötő csaknem 13 kilométeres kerékpárút, amely  Kecskédet, Környét és a majki kamalduli kolostort is érinti. A beruházás során 1,2 milliárd forintért, 11,5 kilométer aszfaltozott és 1 kilométer erdei kerékpárút valósult meg, tehát nem volt olcsó, mert közel 100 MILLIÓBA KERÜLT kilométerenként. 

Mondjuk a tatabányai kerékpárút műszaki dokumentáción az új kiírásban nem változtattak, legalábbis amelyik építési engedélyt közzétették, az a 2018 januári volt, amelyben a híd ugyanúgy szerepelt. Mondjuk a műszaki dokumentáció ritkán szokott a jelenlegi közbeszerzések erőssége lenni, de ezen lépjünk egy picit túl, elfelejtették a jót feltölteni.

Ezek után gondoltuk, hogy az újabb eljárás valószínűleg már eredményes lesz, a cégek is tudják mennyit kérhetnek, míg az érdeklődők is elég korlátos létszámban vannak, ha ez meg van, indulhat is a munka. 

És akkor nemrég (2020.02.11-én került sor a szerződés aláírására), ki is hirdették, ki lett a nyertes és hogyan.

A nyerte, akinek mindene rendben volt, a Schmidt Csaba idejében is taroló Extreme-Park Környezetépítő Kft, aki 304 millióért (nettó 240 millióért) nyerte el a feladatot.

A másik két pályázó sem kezdő, a SWIETELSKY Magyarország Kft, az egyik legnagyobb építőipari cég, elég sok közbeszerzésen eredményes, a másik pedig a helyben szintén eredményes Geotech kft, de mindketten érvénytelen ajánlatot tettek, hivatalosan. Bizonyára teljesen véletlenül.

Ez egyébként főleg annak fényében érdekes, hogy az önkormányzat Jogi- és Közbeszerzési Bizottsága az októberi ülésen, még a két utóbbi pályázattal szemben semmilyen kifogást nem emelt, a jegyzőkönyv szerint mindent rendben találtak.

Ezek után került sor a szerződés februári aláírására, illetve már a nyilvánosságra hozatalra.

kép: illusztráció

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9815510918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása