Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

HÚSBAVÁGÓ TATABÁNYAI KAMPÁNYÍGÉRET VOLT: lesz-e nálunk részvételi költségvetés?

tatabanya_1.jpg

A választási kampány egyik hangsúlyos eleme volt, hogy Szücsné Posztovics Ilonáék minél jobban bevonják a helyben lakókat a város döntéseibe.

Nem példa nélküli az ötlet, és nem valami blablára kell gondolni, hanem kőkemény forintokra, amely egyébként is bennünket, adófizetőket illet. Decemberben már nálunk is a költségvetés elfogadásáról fognak szavazni a képviselők, szóval itt az ideje.

Tatabánya előtt egy nem is túl távoli példa állhat, ugyanis, ha minden jól megy, Érden bevezetik a részvételi költségvetést, amely nagyjából azt jelenti, hogy az egyes városrészben lakók dönthetnek arról, mire használják fel a költségvetés bizonyos részét. Így a lakók közvetlenül beleszólhatnak, milyen beruházás valósuljon meg a környékükön. Tatabányán is nagyon hasznos lenne ez a megoldás, így az itt lakók sokkal jobban magukénak érezhetnék a várost és közvetlenül lakókörnyezetüket, és ez a tudatosság sok mindenre rányomná a pozitív bélyegét, gondoljunk csak például a szemétkérdés megoldására. Ráadásul biztosan vannak olyan városlakók, akik tudnának nagyon hasznos megoldásokat javasolni egyes körzetek problémáira is. Nem utolsó sorban pedig a képviselőket is komolyabb kapcsolattartásra ösztönözné a választóikkal.

A részvételi költségvetés lehetőséget biztosít a helyi lakosok számára, hogy az önkormányzat éves költségvetésének egy meghatározott részére javaslatot tegyenek. Így megvalósulhatnak olyan projektek, melyek nagyobb anyagi ráfordítást ugyan nem feltétlenül igényelnek, viszont a település lakói számára jelentős életminőségbeli javulást hoznak. Az érdi példa szerint  projektjavaslatot bármely helyi lakos tehet a saját városrészére vonatkozóan egy online platformon vagy nyomtatott adatlapon keresztül, az előzetesen meghatározott kategóriákban.Javaslattételre minden évben egy előre meghirdetett periódusban (pl. január-március hónapok) lehet. A beérkezett javaslatokat a Polgármesteri Hivatal szakemberei minősítik és előzetesen (hozzávetőlegesen) beárazzák.A javaslattételi időszak után minden, az előzetesen meghatározott kritériumoknak megfelelő projektre szavazni lehet. A szavazás alapján a városrészenként legnépszerűbb projekteket sorrendbe állítják.

Amennyiben a projektek összköltsége meghaladná az előzetesen meghatározott limitet, a szavazás alapján meghatározott sorrend alapján dől el, hogy a projekt ötletekből mennyi tud megvalósulni. A projektciklus zárásaként az önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy a projekteket – azok komplexitásától, illetve a közbeszerzési igénytől függően – 3-36 hónapon belül megvalósítják.

Azt gondoljuk, a fenti példához hasonlóan Tatabányán is be lehetne vezetni a részvételi költségvetést, annál is inkább, mert Szücsné Posztovics Ilona is beszélt hasonlóról a vele készített interjúnkban, ráadásul a jövő évi költségvetésbe már be kellene tervezni, de ha az időszűke miatt nem is 2020-ra, hanem 2021-re valósulna meg, akkor is nagy előrelépést jelentene.

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6315325624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása