Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

GYALÁZATOSAN ELBÁNNAK A CSÓNAKÁZÓ-TÓVAL! Agyrém, amit meg akarnak valósítani

csonakazo_to-betonmixerrel.jpg

Hamarosan feldübörögnek a gépek a Csónakázó-tó, vagy hivatalos nevén a Millenium park területén.

Végleg azzal győzött meg Schmidt Csaba minket, hogy érdemes részletesebben is átnézni az EU-s pénzből finanszírozott Zöld Város keretein belüli parkfelújítás összes tervét és részletét, amikor beharangozta, hogy „RIVIÉRA HANGULATOT” akar kiépíteni a Csónin, napozóágyakkal, stéggel, miegymással.

Kis túlzással a fejlesztés egyetlen értelme az eddig hiányzó WC létesítése.

Ne felejtsük, hogy legutóbb a 2014-es választások alkalmával adták át a futópályát és a többi újítást. A parkot rendszeresen használók az elmúlt 4 és fél évben személyesen tapasztalhatták meg az egyre szembetűnőbb elhanyagoltságot.

Már a szóhasználat is helytelen, amikor azt mondják, hogy felújítás, mert annyira szétrohadt minden a parkban, hogy azzal már rég elkéstek, és teljesen ki kell cserélni a meglévő elemeket is.

Lássuk, mit is mond a beruházásról Schmidt Csaba a kampányvideójában illetve a helyi lakájmédiában:

“Nagyon sok remek ötlettel állt elő a csapat, amelyet megbíztunk a tervezéssel. Napozóterasz épül majd hatalmas stéggel, így közel lehet menni a vízfelülethez, és onnan etethetik a kacsákat vagy napozhatnak a pihenni vágyók. Kávézó is lesz, amelynek terasza hosszan benyúlik a tó fölé. Sportolás előtt vagy után akár lehet itt beszélgetni, és kitűnő találkozóhelyet biztosít majd a tatabányaiaknak és idelátogatóknak. Épül majd egy újabb híd is, amely a Jubileum parkba vezet.”

És, hogy mi lesz a zöldfelülettel?

A polgi nem veszi bonyolultra a figurát, azt mondja:

“Sok virágot, igényesen kialakított parkot szeretnénk létrehozni úgy, hogy alkalmas legyen az itt lebonyolítandó rendezvények színvonalas megtartására is.”

“A tervek szerint a munkálatok legkésőbb a nyár elején kezdődnek és várhatóan jövő tavaszra fejeződnek be. Új épületek, szolgáltatások, játszótér, foglalkoztatók várják majd az új Csónakázó-tó partján az idelátogatókat. A beruházás európai uniós pályázatból a Zöld Város projekt keretében valósul meg. Célunk, hogy ne csak a legkedveltebb, hanem a legszebb parkká váljon a Csónakázó-tó az egész megyében” – nyilatkozta ezt is Schmidt Csaba Tatabánya jelenlegi polgármestere.

ÉS AKKOR NÉZZÜK A VALÓSÁGOT, AMI SZEMBEJÖN, LEGALÁBBIS A JELENLEGI TERVEK ALAPJÁN!

A dokumentáció egy része szakmailag gyalázatos, vagy a látszat ellenére átgondolatlan tartalmú és több helyen ellentmondásos. Stégek, gátak (sic!) a tóban, a kertépítés, ez az egész egy zöld projekt teljes megcsúfolása.

A legdurvábbal kezdjük, hogy legyen idő megemészteni:

GÁTAT ÉPÍTÜNK ÉS FELTÖLTJÜK A CSÓNAKÁZÓ-TÓ MEDRÉNEK EGY RÉSZÉT, HOGY LEGYEN NAPOZÓ TERASZ ÉS STÉG.

terv-csonitb-stegakavezonal.jpgterv-csonitb-stegnapozo.jpg

Annyira nem foglalkoznak a természettel, hogy szó szerint beépítik a Csónakázó-tó egy részét.

Erre az őrületes agymenésre nincsenek szavak!

Mindezt a polgármester, a főépítész, a tervező  is jóváhagyta!

Tartsanak velünk, nem lesz rövid, de érdemes kibontani.

Kezdődik azzal, hogy műszaki leírás először normális, megfelelő állapotúnak festi le a parkot /„részben amortizálódott”, „rongálás, hulladékelhelyezés csak a park elhagyatottabb peremterületein mutatkozik”/, de a híd, a pad és minden más esetben is azt írja (nagyon finom szóhasználattal), hogy olyan borzalmas állapotban van, cserélni kell. Amikor szabad szemmel is látható módon a tóban úszkáló autógumik adják a valóságot és még a szöveg is zavaros akkor, mennyire beszélhetünk szakmaiságról?!

A terveken bontási rész a futópálya, amit költségvetésbe talán beleszámoltak, de szöveges részben megtartandónak írják. Valóságban csak akkor nem sérülne a burkolat, ha nem kellene a kávézónál földmegtámasztás oldalirányból és a munkagépek lebegnének a tó körüli munkánál.

setany-godrokkel-csonitotb.jpg

Olyan apróságról nem is beszélve, hogy már most is sérült és hepehupás a felület.

Az egész tó esetén fontos figyelembe venni, hogy mindösszesen két cső az, ami táplálja, ezek a talajvizet engedi a tóba, biztosítva a víz természetes körforgását. A legnagyobb mélysége 150 cm, de sok helyen csak 50-60 cm, vagy ennél is kisebb.

csonito-part20cm.jpg

Ezek után épeszű emberben felmerül, hogy tényleg kell ide egy stég?

A felújítási alapötlet olyan, mintha a tervező megálmodta volna ezt a Riviéra hangulatot és kör formát, ami a napozóstéget és az új sétányt jelent, ami jól néz ki levegőből, majd vállát veregetve hátradőlt és onnantól kezdve bárki belerajzolhatott volna a digitális ceruzával a tervekbe.

A tó egy Frankenstein-i szörnyeteg lesz (oltári drága gagyi, ami átvett ötletekből lett összevarrva csak a park alapvető tényeit hagyja figyelmen kívül).

Az egész beruházás egyik leghangsúyosabb része, az az új, “bombaálló” kávézó, amit részletesen is elemeztünk. A terveket átnézve, ennek a felszíni vasbeton bunkernek nem csak a stílustalansága okoz majd gondot, hanem hogy keresztbe viszik a futópályán, mert egy stéget is alkottak hozzá.

Ez a kávézó egy vasbeton szörnyeteg tele tervezési hibával, ráadásul nincs hozzá kiszolgáló út és a hátsó részhez járda a kávézóból. A futópályához annyira közel tervezték, hogy nem lehet majd elférni rajta.

Talán a kávézóval és stégekkel Tatát akarják majmolni? (A méretek miatt, Tata Öreg-tó: 240 hektár, a Csóni: 24 hektár tavacska). A kávézó formája a modern építészet hegyes formáit veszi át pancser módon.

A másik ilyen brutális agymentességi példa, az építendő híd (illetve hidak), amiről itt írtunk részletesen.

Grandiózus acélszörnyetegek, amelyeket a folyóvidéken is megirigyelnének, de mi egy 1,5 méter széles patak felett építünk egy 25 m-es hidat. Ja, bocs, rögtön felépítünk egyből két 25 m-es hidat.

terv-csonitb-tamfalsorhidfonel.jpg

A bosszantóan gazdaságtalan hidakhoz vasbetonnal megtámasztott lépcsőzetes földfeltöltés is társul, mert úgy még több betont és acélt lehet elhasználni. A két otromba híddal és töltésekkel teljesen tönkrevágják a Csóni arculatát.

Minden vasbeton fallal van megtámasztva, mert ha egy kicsit is lejt a talaj, akkor minimum zsalukő kell oda. Lásd a terven, a Csónakázó-tó bejárati részén.

Olyan apróságok már el is törpülnek, mint hogy a bejáratnál elhelyezendő világító pad egy ciki, szegény ember Margit-szigetet idézni akaró világító szökőkútja. Itt vajon mi okból zavarja a tervezőt,hogy az ivókútnál, kiemelt döntött virágágyást tervezett. Miért kell vízszintesre kihozni, támfalakat építeni oda?

Megnéztük a sport oldalát is az új projektnek!

Az összes új elem a tó körül akadályozni fogja a futókat. Az egy hatalmas rejtély, hogy az építés során, hogyan marad ép a rekortán burkolat (futófelület), ami ráadásul már most is sérült.

Egyedül télen lehet kényelmesen elférni rajta, mert valóban használják és sokszor nem csak a futók. A tervek szerint még több helyen lesz gyalogos, kerékpáros csatlakozás, ami miatt állandó lesz a fennakadás.

Ha a sporteszközöket nézzük, a karbantartás hiánya miatt a rozsdásodó gépek helyett egy olyan búcsús edzési eszközt tesznek be, amit érdemben nem fognak az emberek használni, mert az egyik fele használhatatlan, a másik pedig idősebbeknek és kezdőknek nem nagyon ajánlott.

Cserébe a szocializmusból ismert „rekreációs tanösvényt” alakítanak ki, ami körbevisz a parkon és adott pontokon edzési feladatokat “ír elő”. Idejétmúlt, kihasználatlan és parkba nem illő. Tata Öreg-tavi, erdős részén még megtalálható a ’70-es ’80-as idők változata, Budapest Normafa erdőiben pedig egy 10 éven belüli változat, ami jó példa rá, hogy ez minimum ablakon kidobott pénz lesz.

Aki ezeket kitalálta és áldását adta, az se a szabadidős sportokat, se az embereket nem ismeri. Az eddig sportolni kijárókat is el fogják üldözni a sok partra épített eszközzel és, hogy vacak, csak jelképesen használható sporteszközökkel helyettesítik a mostaniakat.

A tervekből mi azt olvassuk ki, hogy a hosszabb és szélesebb futópályára azért nem marad pénz, mert ostobaságra és betonra költenek inkább.

Végül lássuk a Csónakázó-tó szívét-lelkét, mi lesz a parkkal?

A jelenleg kitaposott ösvények helyett újabbak fognak megjelenni a tervezők ostoba vonalvezetése miatt. A jelenlegi büféhez ezután is vagy a gyalogúton vagy a füvön lehet csak eljutni. Az új épülethez se lesz út kiépítve. Ha meg a park távoli csücskéből kell majd hivatalosan kiskocsizni az árut, minden évszakban a szórt köves úton, akkor ajánlom, hogy adják a tervezők és polgármester kezébe a munkát, nekik bizonyára remek ötletük lehet ennek megoldására, hiszen bizonyára együtt kreálták ezt az elmebeteg verziót.

t-szolautoafuvon.jpg

Ha megnézzük a jelenlegi állapotokat, a szolgáltatók is a füves részen kijárt sávokat használják, ha bármilyen fenntartási munkát kell elvégezni, mint például a szemetesek ürítése. Választaniuk kell, hogy a füvön mennek vagy elütik az embereket. Ezért kellett volna egy környezetbe illeszkedő szervizút a park körül és a büféhez.

Azt az apróságot már csak halkan jegyezzük meg, hogy nincs a fenntartási eszközök tárolására alkalmas létesítmény, ami előrevetíti a parkfenntartás intenzitását, tehát 4 év múlva ISMÉT szétrohad minden és szemétben fogunk taposni.

Tanulságos a fafelmérésről készült kataszter, lehet látni, hány fát vágnak ki az építkezés miatt illetve nagyon sok a gondozatlanságból (száraz gallyazás, fagyöngy) adódó fakivétel. A beruházás során eltávolítják beteg és sérült fákat, ezáltal az elmúlt 5-10 év fenntartási munkáit sajátságosan “pótolják”.

A projektben teleszúrják fával a területet, mintegy túlkompenzálnak, csak ugyebár mi lesz a sok új fával, ha az eddigi fákat sem ápolták. Most elvileg százzal többet ültetnek, hogyan fogják azokat gondozni?!

teknos-csonitb.jpg

A terv egyértelműen legnagyobb hiányossága, hogy nem foglalkozik az állatvilággal (madarakkal, teknősökkel), mintha nem is létezne ilyen a Csóninál. Például most a bokrokban vannak a madarak, mi lesz velük?

Nem foglalkoznak a szemétkérdéssel sem igazán. Ugyan némileg több kuka lesz, az eddigi 12 kuka helyett 24 lesz a parkban - a zárt kutyafuttatónál még 5 db - azonban legalább ennyivel nagyobb területet fognak beépíteni (koripálya, piknik hely, hidak végeinél stb.), tehát NEM SŰRÍTIK a szemeteseket, a tó körül sem.

Ami egyrészről még mindig borzasztóan kevés, másrészről a szelektív gyűjtést hírből sem ismerik, úgy tűnik, a tervezők. Nem foglalkoznak a csikkekkel sem, csak akkor hogyan lesz a megye legszebb parkja, ha minden pad alatt vastagon a csikkek fognak heverni, mint most?!

Olyan “őrültséget” pedig valószínűleg csak mi kerestünk, hogy mit csinálnak a zöldhulladékkal? Nem elszállítani, hanem helyben kezelni és hasznosítani kell manapság.

Mitől illik a Zöld Programba az egész projekt, ha zöld gondolkodás teljes hiányáról árulkodik.

Ha a fentieket röviden szeretnénk összefoglalni, akkor azt mondhatjuk, a terveket elemezve a projekt célja mindössze az ostoba magamutogatás lehetett illetve hogy tudjanak egy jó választási videót csinálni. Az aktuális problémákat nem oldja meg, cserébe hasonlókat teremt, még kicsit többet is.

A környezet megóvása teljességgel mellékes, a sport célú fejlesztések elhibázottak, egy teljesen táj és funkció idegen látvány megvalósítása és a minél több építőanyag felhasználása a cél.

Mint amikor a szívlapátot faültetésre használjuk! Egy bányász városban!

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr414751245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása