Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

Ingyenesen adta át Tatabánya a települési ivóvíz-és szennyvíz vagyonát az államnak. Reméljük, nem fogja ezt is megszerezni Mészáros Lőrinc, mint a Fő teret.

ivoviz-weborvos-hu.jpg

A legutóbbi közgyűlésen előterjesztés született, hogy a víziközmű vagyont térítésmentes állami tulajdonba adják, vagyis az ivóvíz-hálózat és a csatorna hálózat döntő többségét.

Vannak, akik emlékeznek arra, hogy ennek egy részét a tatabányai lakosok fizették, amikor zajlott a beruházás, ezt most ingyenesen az államnak adják.

Csak úgy egy tollvonással elveszik. Érdekes módon a mi 70 ezres városunk vezetése, mint egy csicska, hallgatag módon bele is ment. Ilyeneket is írnak, hogy a vagyonátadással anyagi hátrány nem ér bennünket.

Ezek szerint ez semmit sem ér?

Mielőtt azt mondanák, hogy nem az államnak adja át, hanem a vízműnek, jeleznénk, hogy az állam a vízművet bízta meg, hogy gyűjtse be ezeket a vagyontárgyakat.

A megyében lévő kisebb települések közül jó néhány fogalmazott meg aggályokat és tiltakozást a víziközmű vagyon térítésmentes állami tulajdonba adása ellen. Észrevételeiket márciusban sokadik alkalommal juttatták el a megye országgyűlési képviselőihez, szaktárcák vezetőihez, ám válasz, reagálás – Bencsik János kivételével – egyetlenegytől sem érkezett június végéig – ő is csak annyit mondott, hogy megvitatták és a frakció nem támogatta.

A hatályos jogszabályok szerint július 1-jétől térítésmentesen államosítják az olyan közműszakaszokat, amelyek közvetlenül csatlakoznak állami tulajdonú víziközmű rendszerhez. Az államosítás azokat a kommunális csatornahálózatokat is érinti, melyek a legtöbb településen önkormányzati forrásból, lakossági hozzájárulással épültek ki. A 90-es évekre a városokban sok helyen állami forrásból kiépült a hálózat, a falvakban, községekben azonban az önkormányzati forrás mellett állampolgári kiegészítésre volt szükség. Ennek mértéke a 90-es évek elején háztartásonként több tízezer forint volt, van olyan megyebeli község, ahol 11 évvel ezelőtt családonként 400 ezer forinttal járultak hozzá a hálózat megépítéséhez, amely összességében 420 millió forintba került.

A “Polgármesterek a falukért” egyesület tagsága márciusban emiatt határozott tiltakozását fejezte ki,  az országgyűlési képviselőkhöz eljuttatott levelében meg is írta, kérik: a vagyonátruházás NE TÉRÍTÉSMENTESEN történjen.

11 megyénkbeli falu képviselő-testülete fogadta el a kérdés kapcsán azt a határozatot, melyben kimondják, hogy véleményük szerint a vonatkozó jogszabály sérti az önkormányzati autonómiát, tehát az Alaptörvénybe ütközik, ám az Alkotmánybírósághoz fordulni csak az elfogadását követően lett volna lehetőség.

Ugyanakkor az államosítás ténye „megbújt a sorok között”, ezért nem emelték fel már akkor a szavukat ellene. Az is elhangzott, hogy bár nem látták el kézjegyükkel a június 30-áig kötelezően aláírandó szerződést, az állami tulajdonba vétel – az általános iskolákhoz hasonlóan – a törvény erejénél fogva 2017. július 1-jétől megtörténik.

Tatabánya városvezetése ismét alattvalóként viselkedett.

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit:boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5712640121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása