Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ÓRIÁSIT CSÖKKENT A TATABÁNYAI KÓRHÁZ ADÓSSÁGA: mondjuk így sem fizetnek mindenkinek!

szentborbala-tb.jpg

Az idén először fordult elő az egészségügyi intézményeknél, hogy a havonkénti 4-5 milliárd forintos emelkedés helyett, 18,6 milliárddal csökkent a kifizetetlen számlák összege egyetlen hónap alatt.

Hétfőn jelent meg a MÁK honlapján, hogy a július végi 46 milliárd forint után augusztus végére az egészségügyi intézmények tartozásállománya 27,4 milliárdra csökkent, ami két nagyobb tételből állt össze.

Egyrészről kaptak a kórházak forrást a költségvetésből, másrészről a​ klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézmények (Semmelweis Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem) a modellváltást követően, 2021. augusztus 1-jétől nem központi költségvetési szervként, hanem vagyonkezelő alapítvány fenntartásában működnek tovább. Az orvosegyetemek tartozásállománya július végén 9 milliárd forint körül alakult, ami ezek után nem kerül nyilvántartásba, mert nem vonatkozik rájuk az államháztartásról szóló törvény, és nem kell a MÁK felé adatot szolgáltatniuk, ezért nem szerepelnek már az augusztus végi nyilvántartásban sem.

Megnéztük hogyan alakult az elmúlt hónapban még milliárdos adósságot görgető Szent Borbála kórház ilyetén mutatója, ennek alapján annyit mondhatunk, az eddigiekhez képest némileg javult a helyzet. A legnagyobb adósok között vagyunk változatlanul, de most távolabb jelenleg a dobogótól:

A kórház megnevezése Aug (millió Ft) Július
Szent Borbála Kórház 591 1,053
Kanizsai Dorottya Kórház 625 784
Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet 672 769
Csongrád-Csanád Megyei Dr.Bugyi István Kórház 743 616
Pest Megyei Flór Ferenc Kórház 758 1,06
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 793 2,23
Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó 799 857
Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő 873 1,063
Csolnoky Ferenc Kórház 877 1,136
Magyar Imre Kórház 908 1,008
Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet 934 1,33
Tolna Megyei Balassa János Kórház 974 1,127
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 990 1,054
Kiskunhalas Semmelweis Kórház A Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórháza 1,017 952
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 1,473 1,848
Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet 1,99 2,01
Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 1,994 2,299

Hogy a helyzet nem különösebben szívderítő, azt jól jellemzi, hogy a vg.hu által megkérdezett Rásky László, a legnagyobb beszállítókat tömörítő szervezet, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára azt mondta, “Az orvostechnológiai beszállítók kilenc-tíz hónapja nem kaptak egy fillért sem az adósságrendezés során”

Hogy ezek a vállalatok mikor jutnak hozzá rendezetlen számláikhoz, egyelőre nem lehet tudni.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1516707366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása