Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

HÁROM GYÓGYSZERT KIVONTAK A FORGALOMBÓL: van amelyiket nem először!

patika_szent_borb.jpg

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) három gyógyszer: egy dohányzásról leszoktatásban használt szer, egy szemcsepp és egy vérnyomáscsökkentő meghatározott gyártási tételeinek forgalomból kivonásáról döntött - derül ki a gyógyszerhatóság főigazgatójának keddi határozataiból.

Az OGYÉI egy dohányzásról leszoktatásban segítő gyógyszer, a Champix 0,5 és 1 milligrammos, valamint az 1 milligrammos kiszerelésű tabletták minőségi hibája miatt döntött a forgalomból történő kivonásról - derül ki az OGYÉI gyógyszerészeknek szóló tájékoztatásából, a honlapjáról.

A forgalmazó Pfizer Europe MA EEIG (és hazai képviselője, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.) értesítette az OGYÉI-t szeptember 24-én, hogy a Champix filmtabletták (vareniklin-tartarát) esetén az egyik szennyezőnél a napi bevitel határértékét meghaladó eredményeket mértek az érintett gyártási tételekben, ezért azok forgalomból kivonását kezdeményezi. (A gyógyszerhatóság júniusban más gyártási tételere vonatkozóan már hozott ilyen határozatot.)

Az OGYÉI - a zöldhályog kezelésére is szolgáló - Unilat 0,05 mg/ml oldatos szemcsepp 4423194 számú gyártási tételét is kivonta a forgalomból. A termék forgalmazója a szlovákiai Unimed Pharma spol.s.r.o. A gyógyszerhatóság azt követően döntött ennek kivonásról, hogy szeptember 17-én értesítést kapott a szlovák társhatóságától, "miszerint a hatóanyag-tartalomra vonatkozóan a stabiliásvizsgálat során mért specifikáción túli eredmény miatt visszahívást kezdeményeztek" - olvasható az OGYÉI főigazgató határozatában.

A harmadik esetben a hatóság a magas vérnyomás kezelésére szolgáló Tervalon HCT gyógyszer bizonyos tételeit is kivonta a kereskedelemből. A forgalmazó csehországi Zentiva k.s. (képviselője a Zentiva Pharma Kft.) augusztus 24-én tájékoztatta az OGYÉI-t arról, hogy a losartan hatóanyag-tartalmú termékekben lehetségesen előforduló azido szennyezés mennyiségének meghatározására eljárást indítottak. Majd szeptember 22-én "az OGYÉI-be érkezett dokumentumok értékelését követően megállapítást nyert, hogy egyes tételek esetében a vizsgált szennyező mértéke meghaladja a megengedett határértéket" - írta az OGYÉI, amely ezt követően döntött az érintett tételek forgalomból kivonásáról. (Napi)

Mindenkinek azt ajánljuk, konzultáljon gyógyszerészével és orvosával.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1616703726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása