Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

DUNÁNTÚLI NEGATÍV CSÚCS: Tatabányán és környékén élünk a legrövidebb ideig!

szentborbalakorh.jpg

Húsz éves rekord dőlt meg, ami a halálozásokat illeti, köszönhetően a koronavírus-járványnak. Van azonban egy másik életünk kilátására jellemző mutató, amely még ennél is szomorúbb rekordot mutat.

A magyarországi várható élettartam is rég nem látott mértékben romlott, a rendszerváltás óta nem mértek ennyire durva romlást. A halálozási adatok szerint tavaly 143 ezren hunytak el, ami több mint tízezerrel múlja felül az elmúlt évek adatát. A születéskor várható élettartam ezzel párhuzamosan 75,52 évre csökkent 2020-ban az előző évi 76,16 évről, ami 0,64 éves mérséklődésnek felel meg. Ilyen drasztikus visszaesésre a rendszerváltás óta nem volt példa – készített elemzést a Portfólió a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

A koronavírus-járvány előtt évente 0,2 évvel nőtt a születéskor várható élettartam, szóval a 0,64 éves mérséklődés nagyon nagynak számít. Hogy az adatokat el tudjuk helyezni, álljon itt egy térkép, amely a születéskor várható élettartamot jelzi.

szuleteskorvarhato-elettartam2020-portfolio-hu.png

a megyei adatok térképen

Hozzátartozik az igazsághoz persze, hogy Európa több országában – ahol nem tudták megfékezni a pandémiát – hasonló visszaesés volt.

A 2021-es év azonban még kedvezőtlen statisztikákat hoz majd, ez már látszik az év első hónapjainak (harmadik hullám miatti) halálozási számaiból, és az idei kilátások is bizonytalanok (várható negyedik hullám) – írja a portál. A második hullám második fele és a harmadik hullám idénre esik, így nagy az esélye annak, hogy idén még több elhunyt fog szerepelni a statisztikákban. 

Ráadásul arról pedig végképp nem szabad elfeledkezni, hogy az elhalasztott műtétek, kezelések mennyire befolyásolják az országban a várható élettartamot.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr716637888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása