Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TITKOLJÁK, MELYIK INDIAI MUTÁNS JELENT MEG NÁLUNK! A gyerekek nagyobb veszélyben lehetnek

mutans_indiai.jpg

Pillanatnyilag nem ítélhető meg, hogy mekkora veszélyt jelent az indiai Covid-vírusmutáns felbukkanása, ugyanis az operatív törzs nem hozott nyilvánosságra ehhez elegendő információt.

Bár Müller Cecília országos tiszti főorvos pénteken az operatív törzs tájékoztatóján bejelentette, hogy Magyarországon is azonosították két páciensnél a koronavírus indiai mutációját, de azt már nem mondta meg, hogy azon belül melyik variánsról van szó. Pedig ez fontos információ lenne.

A Népszavának Duda Ernő virológus elmondta, hogy jelenleg három variációja is ismert már az indiai törzsnek. S ezek közül az egyik, az úgynevezett indiai tripla mutáns a szokottnál is fertőzőképesebb. Az Egyesült Királyságban is ez a variáns, a B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott okozza most a fertőzések felét-kétharmadát. Az indiai mutáns másik verziója az első vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy képes „kicselezni” a már felkészített immunrendszert, szerencsére nem ez terjed jobban. Duda Ernő szerint az új variáns felbukkanása az oltatlanokra, köztük a gyerekekre jelentheti a legnagyobb veszélyt.

Akit akár csak egyszer is oltottak, annak jó esélye van arra, hogy védett legyen a súlyos tünetek, illetve a végzetes kimenetelű fertőzés ellen. Duda Ernő hozzátette: ez a mutáns a briteknél is főleg a gyerekek között terjed, de hogy milyen súlyos betegséget okoz, arról még nem lehet biztosat mondani, mert ahhoz kevés a tapasztalat.

A virológus professzor arra a kérdésre, hogy melyik vakcina a „legüzembiztosabb” a variánsokkal szemben, határozottan azt válaszolta, hogy a messengeralapúak, ilyenek a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája. Hozzátette: jó sejtes immunitást váltanak ki még a vektoralapúak is, és – függetlenül attól, hogy ki gyártja – az inaktivált vírust tartalmazó oltóanyagok a legkevésbé hatásosak. Hozzátette azt is, hogy bármely védőoltás jobb, mint az oltatlanság. Duda Ernő úgy vélte: miután most melegszik az idő, szárazabb a levegő, a cseppfertőzéssel terjedő betegségeknek kisebb az esélye a terjedésre. Ám nem árt az óvatosság, mert az ember képes úgy viselkedni, hogy a kedvező időjárási körülmények ellenére is sokakat megfertőzzön. Például, ha zárt térben, sok ember próbálja túlkiabálni egymást, az tud csinálni egy „járványpúpot”.
Az új variánssal a korábban jól ismert tünetek (például a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) továbbiakkal egészültek ki. Az indiai mutánsok kötőhártya-gyulladást, emésztőrendszeri panaszokat, valamint fülzúgást, fülcsengést, szédülést és feketegomba-fertőzést is okozhatnak. 

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk ezért kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4816575894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása