Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

BRUTÁL DRÁGA LETT A CIGI: sokan inkább leszoknak róla!

cigi.jpg

A pöfékelőknek biztosan bosszúságot jelent, hogy 2020 végéhez képest most március-áprilisban egy doboz cigaretta ára több száz forinttal is emelkedhetett.

A hirtelen és drasztikus drágulás oka az, hogy Magyarország nagyon sokáig halogatta az EU vonatkozó irányelvének gyakorlatba ültetését - emiatt az Európai Bíróság már elmarasztalta egyszer bennünket -, így most már nem lehet mondjuk fél évente egy 40-60 forintos drágulással megvalósítani a kért szabályozást. Most már egy doboz cigaretta 1700-1800 forintba kerül, vagyis napi egy doboznál több mint 50 ezer forintot kell kifizetni havonta.

A napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató végzett egy reprezentatív kutatást, ahol azt kérdezte meg a felnőtt magyar lakosság dohányzó részétől, hogy a jelenlegi drágulás miatt változtat-e dohányzási szokásain, esetleg ezt már korábban megtette. A nagymértékű emelés a fogyasztási szokások átalakulását is magával hozza-e.

A 18 évnél idősebb lakosság 31 százaléka dohányzik saját bevallása szerint, ez nagyjából megfelel az elmúlt évek felméréseinek és közel 2,5 millió főt jelent.

A megkérdezettek 23 százaléka mondta azt, hogy az 1700-1800 forintos cigiár mellett leszokik a cigiről, ami már egy elég jelentős lakossági csoport. Mellettük 10 százalék válaszolta, hogy vágott dohányt szív majd a jövőben, az alternatívaként felmerülő elektromos cigire áttérők arányát 8 százalékra mérték.  Mintegy 22 százaléknyi válaszadó mondta azt, hogy nekik tök mindegy, az emeléstől függetlenül ők továbbra is szívni fognak.

A statisztikai adatok szerint a dohánypiacon végbemenő átalakulásnak a nyertese - a füstmentes termékek is ilyenek mindenképpen - a szivarka, amelynek akadnak sokak által megfizethetően olcsó képviselői. Ez persze nem jelent komoly konkurenciát, hiszen az értékesítés volumene egy nagyságrenddel kisebb, mint a cigié.

Hogy nem légből kapott a dohányzás abbahagyása, azt az elmúlt évek Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közzétett statisztikából is lehet látni, ugyanis a cigarettafogyasztás ha kis mértékben is, de csökken.

A napi.hu által megrendelt kutatás 1000 fős mintában reprezentálja a magyar felnőtt lakosságot nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr4316489934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása