Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

BENCSIK JÁNOS SZERINT Ő TATABÁNYA JÓTÜNDÉRE: inkább választási előtti szélkakas

bencsik-janos-orban-viktor-pestibulvar-hu_1.jpg

Mint arról már többször mi is hírt adtunk, komoly elvonások sújtják az önkormányzatokat, a kormány láthatóan minden eszközzel csökkenteni akarja a helyi emberek önállóságtól. Eddig úgy nézett ki, hogy Tatabányát sem fogja kompenzálni a kormány az elvett iparűzési adó miatt, legalábbis az ügyben illetékes Balla György miniszteri biztos ezt mondta. Aztán jött Bencsik János, aki a mostani helyzetben igyekszik megmentőként feltűnni. Szerintünk szimplán hülyének próbál nézni minket.

 „Mind a 47 érintett, 25 ezernél több lakosú vidéki várossal egyeztettem, hamarosan elkészül az előterjesztésem, ami alapján májusban várható kormánydöntés” – mondta Balla miniszteri biztos.

 „Nincs mit kompenzálni, szerinte nem elvonás történt a városoknál, hiszen az adó elengedett fele helyben, ott maradt a vállalkozásoknál. Igaz, a pénz nem folyik be az önkormányzatokhoz, mint eddig, így lehet, hogy „mínuszban vannak, de mindenki más is mínuszban van, a kormány is” – tette hozzá. 

Szücsné Posztovics Ilona Tatabánya polgármestere szerint azonban arra lenne szükség, hogy a helyben megtermelt adóforintok az önkormányzat szabadon felhasználható forrásaként helyben hasznosuljanak. Mint ahogyan számos kormánypárti vezetésű megyei jogú város kapott közel 1,4 milliárdos szabadon felhasználható forrást tavaly év végén, úgy a tatabányai lakosok szempontjából is az lenne méltányos, ha a kormány egyenrangú állampolgárként kezelné őket, és Tatabánya számára is biztosítaná minimum ezt a mértékű kompenzációt.

És akkor megérkezik Bencsik János, aki szerint szüksége van a városnak kompenzációra, szóval ő a megmentő. 

Szücsné után ő is beszélt a pénzeket osztó miniszteri biztossal, és milyen érdekes: három tételben meg is állapodtak. Most komolyan, ennél átlátszóbban nem is csinálhatnák főleg így a választások előtt. 

Úgy pozícionálják Bencsiket, hogy a lakosság azt lássa, ha ő kér, adnak, ha Szücsné, akkor nem adnak. Nyilván nagy fejtörést okoz a fidesznek, hogyan jöjjenek ki a vasútállomás-beruházás évtizedes hazugságaiból, de azért szabadon elkölthető pénzt ne adjanak a tatabányaiaknak, és ezt a megoldást szülték meg ott fent, a központban.

Az első tétel a vasútállomás akadálymentesítése, ezt már nagyon régen meg kellett volna oldani, sőt az egész vasútállomást újjá kellett volna építeni. Ebből is látszik, hogy ez nem újonnan megítélt összeg, csak a politikus akarja ezt eladni nekünk. 

A második a Sárberek-Bánhida alagút beruházás 600 milliós önkormányzati önrésze. Ennél pontnál el kell mondani, hogy túlszaladtak az eredeti terven, ezért az önkormányzatnak plusz forrást kellett biztosítania. Az erről szóló indítványt még Schmidt Csaba leváltott polgármester nyújtotta be anno. Tatabánya ebből a beruházásból maximum az utat kapja, az alagutat nem is a város építeni, mint az a beruházás dokumentációjából szépen ki is világlik. 

A harmadik pont egyébként a legvérlázítóbb, mert azt próbálja nekünk eladni, hogy Bencsiknek egy kormányzati jóváhagyást sikerült kicsikarni a Megyeháza-tér továbbépítésére. A beruházáshoz szükséges kormányzati engedélyt már tavaly is jóvá hagyhatták volna, nem kellett volna feleslegesen szívatni senkit. A gyakorlatban ez nem jelent semmiféle új forrást, csupán kevesebb pénz áll egy számlán hosszú évekig, amihez az önkormányzat jelenleg nem férhet hozzá.

Bencsik János a posztjában ezt írja:

“Tatabánya költségvetési kompenzációjáról egyeztet a Kormány.

A járványhelyzet az önkormányzatok költségvetési mozgásterét is szűkítette, ezért a Kormány a nagyvárosokkal külön egyeztetést indított a kompenzáció lehetséges irányairól.”

Annyit azért egy több évtizede a politikában szereplő embertől jogosan várunk el, hogy ne tűnjön fel, hogy felolvassa a számára kiadott szöveget, legalább tűnjön úgy, el is olvasta, mielőtt felmondja.

Persze próbálja a naivát játszani, hogy a koronavírus járvány micsoda nehézséget okozott az egész országnak és a városnak is. Mindjárt összevissza sírom magam.

Azt  elfelejti megemlíteni János, hogy a kormány rendelkezésre állnak uniós források, pont az ilyen esetekre, a bajba jutott városok megsegítésére, csak biztosítani kellene a hatalom demokratikus, európai normák szerint működését.Nem rögtön azzal kezdeni, hogy  bennünket, tatabányaiakat százmilliókkal gyorsan megkoppasztanak. Mondjuk a mostani helyi iparűzési adó elengedésével egyet lehet érteni, ha szó nélkül megtörténne az önkormányzatok egyidejű megsegítése (nem csupán a fideszeseké).

Ez nettó kormányzati cinizmus, pláne annak fényében, hogy olyan projektkre szórják a milliárdokat, mint a vadászati világkiállítás, ahová uszkve 67 milliárd jutott, és még lehetne sorolni a többi vérlázító pénzpazarlást is. Mielőtt bárki meghatódna Bencsik János nagymonológjától, pár dolgot nem árt tisztázni.

Csak emlékeztetőül jegyeznénk meg, hogy tavaly novemberben Bencsikék elvették a városok tömegközlekedésének támogatását, több között Tatabányáét is, azzal a dumával, hogy az a Járványügyi Alapba megy.

Egy másik felháborító döntéssel megtiltotta a kormány, hogy az önkormányzatok adót szedjenek a náluk kihelyezett óriásplakátok után, így milliókat vontak el az önkormányzatoktól ismét. Információink szerint Tatabányán ez az összeg nagyjából 20-30 millió forintra rúgott. De elvették szintén a gépjárműadót teljes mértékben, ezzel 200 milliót vettek el az önkormányzattól. Szép lista, ugye?

De ne felejtsük el, hogy Bencsik “Megmentő” János, először hogyan szavazta le az állomás akadálymentesítését. A tatabányaiak szempontjából fontos módosítóról szavaztak még tavaly nyáron,  amelynek során Bencsik János és a Fidesz-frakció leszavazta a vasútállomásra, a jelenlegi polgármester által kért 3 milliárd forintot.

És még bevittek a fideszesek egy újabb övön aluli ütést is: tavaly karácsonyi ajándék gyanánt nem támogatták Lölö pláza hitelfelvételét, ami feltétele az önkormányzati hitelfelvételnek. Erről nyilatkozott most Bencsik úgy, mint aki feltalálta a melegvizet.

Ezek után mindenkinek a saját belátására bízzuk, mennyire őszinte Bencsik János mostani lobbizása a gazdájánál.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9716489224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása