Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KORONAVÍRUS HÍREK: A kormány Tatabányáról 200 MILLIÓT visz, a mutyi cégek megússzák

bencsik-szijjarto-schmidt-michl-2014-bencsikjanos-hu.jpg

Ma reggel ismét beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnap bejelentett intézkedésekről a Kossuth rádióban.

Azt mondta, hogy a kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot - mindez a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában hangzott el.

Azzal a dumával operálnak, hogy a járványügyi védekezés a költségvetésből komoly forrásokat, az országtól pedig komoly összefogást kíván. A kabinet annak jegyében állította össze a járvány elleni védekezési alapot, hogy az államnak először saját szervein kell kezdenie a takarékoskodást - mondta, majd kifejtette, a legtöbb pénzt, összesen 922 milliárd forintot ezért a tárcáktól vonják el, de emellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a védekezéshez.

Kiemelte, a védekezésből, illetve a gazdaság újraindításának költségeiből azoknak a szektoroknak is részt kell vállalniuk, amelyek jó időben a gazdaság növekedéséhez járulnak hozzá és jelentős haszonra tesznek szert. A kormány ezért tartja fontosnak, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és a bankok is hozzájáruljanak a közös felelősségvállaláshoz.

Ez utóbbit talán kevesen vitatják, de az utóbbi években üstökösként meggazdagodó fideszes helyi és országos mutyi bárókat nem találjuk a járvány elleni védekezés és a gazdaság újraindítóinak finanszírozói között. Lehet, hogy őket fogjuk majd finanszírozni?

Ehelyett újra elvonnak százmilliókat - most éppen gépjárműadó formájában - a helyi önkormányzatoktól, amely Tatabánya esetében nagyjából 200 millió forintot takar. Magát a vészhelyzeti rendeletalkotást is úgy kezdte a kormány, hogy az önkormányzati szektortól rögtön 600 milliót elvett építkezésre, így képzelhetjük, hogy mi vár a helyi polgárokra még, a továbbiakban. 

Gulyás Gergely azt is elmondta a rádióban, hogy a járvány elleni védekezési alapban jelenleg 663 milliárd forint áll rendelkezésre, de ez egy felülről nyitott összeg, mivel az egészségügyi védekezésnek nem lehetnek pénzügyi korlátai. Emellett a gazdaságvédelmi alapban, amely a gazdaság újraindítását szolgálja 1345 milliárd forint van most - tette hozzá.

Miután ennek az elköltése nem igazán transzparens, így nem leszünk meglepve azon, ha további forrásokat fognak helyből, a koronavírus járványra hivatkozva elvonni, így néhány ellenzéki önkormányzatot akár a csődállapotáig is eljuttathatnak, mint arra vonatkozóan már vannak jelek. És akkor lehet mutogatnia, lám-lám, az ellenzékiek nem alkalmasak a város vezetésére.

És már nyakunkon a járvány legkomolyabb “mellékhatása”, amellyel sokan hosszú évek óta nem szembesültek. Erről a miniszter azt mondta, hogy a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése ezért a legfontosabb.

Hangsúlyozta, a hivatalos statisztikák szerint 30 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, a helyzet azonban sajnos ennél rosszabb, amit az is mutat, hogy a korábbi több mint 70 ezer üres álláshelyből ma már kevesebb mint 50 ezer van szabadon, április eleje óta pedig naponta több mint négyezren veszítik el az állásukat.

kép: arhív / bencsikjanos.hu

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2115593404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása