Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

AKI TATABÁNYÁN ELVESZTETTE A JÖVEDELMÉT: ekkor perelheted az államot sikeresen

fizu_napi_hu.jpg

Az egyik független parlamenti képviselő sokakat érintő ügyben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, nevezetesen a járvány miatt kieső munkajövedelem témája miatt.

Elsőre bizonyára nem izgi, viszont ha hozzátesszük, hogy kártérítési igényt lehet ilyenkor érvényesíteni az állammal szemben, sokaknak felcsillanhat a szeme. Erről a témáról kapott választ Szél Bernadett országgyűlési képviselő, a jelenlegi állapot szerint az ilyen ügyekben egyenként kell pereskedni.

Szél Bernadett többszöri kérésére (illetve a szakszervezetek határozott érdeklődésér) arra az írásbeli kérdésére kapott választ az EMMI-től, hogy "Milyen eljárási szabályok vonatkoznak az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 70. paragrafusa szerint az állammal szemben érvényesíthető megtérítési igény benyújtására és elbírálására?"

Rétvári Bence, a minisztérium államtitkár küldte el a választ, ezt tette közzé a képviselő teljes terjedelmében a Facebookon. Ebben Rétvári a szokásos kormányzati maszlag mellett három mondatban kitért az érdeklődés tárgyára is.

A most közzétett levélből kitűnik, hogy az állammal szembeni megtérítési igény érvényesítéséhez három feltétel egyidejű fennállása szükséges:

  • kell, hogy az illetőnek biztosítási jogviszonya legyen,
  • a keresőképtelenné válás is kell hozzá,
  • a társadalombiztosítási járulékfizetésre való kötelezettség.

Rétvári államtitkár válaszából továbbá kiderül, hogy a tb-jogviszony alapján meg nem térülő kiesett munkajövedelem, valamint a szükséges és indokolt költségek a kérdésben említett jogszabály szerinti megtérítése ügyében a bíróságok járnak el a Polgári perrendtartás alapján. Minden egyes ügy egyedi elbírálást igényel, a bíróságok a megtérítési igény vonatkozásában egyedi bizonyítást folytatnak le - tette hozzá Rétvári.

Szél Bernadett posztjában arról is írt, hogy arra a kérdésére, miszerint pontosan hányan kapták meg a 100 százalékos táppénzt a járvány alatt az egészségügyben, a szociális szférában, illetve oktatási-nevelési intézményben, 45 napos haladékot kért az Államkincstár, mert 

“a kérdés megválaszolása akadályozná a járvány elleni védekezésben az intézményt.”

Ilyen az, amikor a saját kormányod szívat, pont akkor, amikor a legnagyobb szükséged lenne segítségre.

Utánamentem és választ kaptam arra, hogy miként lehet kártérítési igényt érvényesíti a járvány miatt kieső...

Közzétette: Szél Bernadett – 2021. március 26., péntek

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1316482618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása