Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KIAKADTAK A TATABÁNYAI HÁZIORVOSOK: bojkottálhatják Müller Cecília agyament rendelkezését 

koronavirusoltas.jpg

Reggel beszámoltunk róla, hogy elrendelték a háziorvosok május végéig tartó, akár mindennapos munkavégzését.

Ennek kapcsán megkérdeztünk tatabányai háziorvosokat, akik meglehetősen felháborodtak a rendeletet hallatán. Egyikük úgy fogalmazott, nem lesz meglepve, ha az oltást bizonyos esetekben egészen egyszerűen bojkottálják majd.

A rendelkezésekről röviden annyit, hogy Müller Cecília a háziorvosok kötelező oltási részvételét rendelte el, nincs kibúvó alóla. Az Országos Tisztifőorvos a COVID-19 betegség elleni oltóanyaggal történő oltást szabad- és munkaszüneti napokra rendelte el. Amennyiben a háziorvosi szolgáltatót a  Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő előzetesen értesítette az oltásban részesíthetők személyéről, és az  oltáshoz az illetékes megyei (fővárosi) kormányhivatal a szükséges mennyiségű és típusú oltóanyagot biztosította, akkor oltaniuk kell.

Hogy nem viccel nyunyóka, jelzi, a határozat előírtak megsértése esetén 30 ezertől 5 millió Ft-ig terjedő egészségügyi bírság kiszabásának van helye - szerepel a jogszabályban.

Kiegészítő díjazást kapnak a háziorvosok a tevékenységért, ami látszólag tűnik vonzónak. Egy munkaszüneti teljes napra 80 ezer forint, fél napra pedig 40 ezer forint jár nekik, ha adott időben az ellátandók legalább 50 százaléka megjelenik a rendelőben. Ellenkező esetben a háziorvosok a fenti támogatás összegének csak a felére jogosultak. 

A járványügyi feladat magába foglalja az érintett előzetes kivizsgálását, beoltását, megfigyelését és az oltással kapcsolatos adminisztrációt. Az elrendelés értelmében mostantól május végéig minden hétvégére automatikusan érvényes ez a szabály.

És akkor térjünk vissza a tatabányai háziorvosokhoz, akik közül néhánnyal beszéltünk telefonon!

Tatabányán körükben az átlagéletkor elég magas, vagyis eleve koronavírus szempontjából a legveszélyeztetebbek közé tartoznak. Egyébként is leterheli őket, hogy nekik kell keresgélni a beoltható pácienseket, adott esetben személyesen kell kimenniük oltani. 

Magának az oltással kapcsolatos információnak a lakosság körében történő terjesztése is rájuk marad, rengeteg tévhit eloszlatását is tőlük várják betegeik. Egyikük elmondta azt, neki például már két hete beteg az asszisztense, ez neki külön problémát jelent. Ilyen feltételek között, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül, ekkora plusz terhet rakni rájuk, minimum szakmai dilettantizmusról árulkodik.

Volt aki úgy fogalmazott, hogy nem legyen meglepetés, ha Tatabányán az elkövetkező időkben, néhány nyugdíjaskorú háziorvos befejezi praktizálását.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1616460020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása