Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ÓRIÁSI EGÉSZSÉGÜGYI PÓKERJÁTSZMA TATABÁNYÁN IS: március 1-ig fog tartani a titkolózás?

szent-borbala-kanaszgabor-kepek.jpg

Elképesztő hazardírozással rohan a határidő jelentette fal felé az egészségügyi kormányzat, ugyanis igyekszik titkolni a március 1-től hatályos szerződéseket sok helyen.

Erről készített riportot az RTL Klub híradója. Információk szerint már tavaly, a járvány kezdetén a kórházakban, vidéken 15 százalékkal, a fővárosban 20-30 százalékkal volt kevesebb szakápoló. Erről a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara készített felmérést. Ez a szám csökkenhet további mértékben, állítják, ugyanis sokan dönthetnek úgy az egészségügyi dolgozók közül, hogy nem írják alá az új munkaszerződést. 

A tavaly év végén életbe lépett törvényből kifolyólag március 1-jétől kerülnek új státuszba az egészségügyben dolgozók, de sokan még mindig nem látták, pontosan milyen szerződést is kellene aláírniuk. Lényegében egy hét múlva megszűnik közalkalmazotti jogviszonyuk, ami helyett lesz az egészségügyi szolgálati jogviszony. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint rengetegen előbb-utóbb elhagyják az állami egészségügyet. A megkérdezettek negyede például nem szeretne bekerülni az új jogszabály hatálya alá, további 20 százalék pedig itthagyná a magyar egészségügyet.

Az RTL Klub híradója megszerzett egy dokumentumot, amelyben az Országos Kórházi Főigazgatóság még tegnapelőtt is arról küldött utasítást az intézményeknek, hogy mit kell tartalmaznia az új munkaszerződésnek.

Az új rendelkezések szerint ezután csak engedéllyel vállalható másodállás, cserébe az orvosok jelentős béremelést kapnak, de a hálapénz elfogadása év elejétől bűncselekmény. Az egészségügyi dolgozókat egy évben 44 napra más intézményekbe vezényelhetők.

A szakszervezeti elnök tud olyan kórházról, ahol valósággal megfenyegették a dolgozókat, hogy írják alá az új munkaszerződést. Ráadásul az is borzolja a kedélyeket, hogy több dolgozónak elrontották a besorolását, amely alapján kapják a fizetésüket.

Hasonló problémát látnak az orvosok is. A Magyar Orvosok Szakszervezet szerint is feszültséget szül az új szerződés, és nem csak azért, mert csak az utolsó napokban ismerhetik meg azt. Egy nap alatt két, egymásnak ellent mondó utasítás jött ki – mondta az RTL Klubnak egy orvos. A szakszervezetük azt  is kifogásolja, hogy a jövőben kevesebb pótlékot kapnának az orvosok az éjszakai műszakért, mint egy nappali műszakért.

A híradó megkérdezte a minisztériumot is, akik annyit reagáltak: semmi nem indokolja, hogy később vezessék be az új jogviszonyt. Szerintük az érintettek széles köre elfogadja az új feltételeket.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6716434756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása