Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ÓRIÁSI BAJBAN A TATABÁNYAI ORVOSOK IS: betegeik felé, ki viseli a kínai vakcina következményeit?

svedtamas-mok-fotitkar-nepszava-hu.jpg

„A magyar hatóságok szinte pecsétnyomó hellyé degradálódtak” – készített interjút a Népszava Svéd Tamással, a Magyar Orvosi Kamara titkárával.

Élesbe fordult a hazai orvosok dilemmája az orosz és a kínai vakcina kapcsán, miután valójában egyikről sincs meggyőző dokumentációja a hazai hatóságoknak. 

Svéd Tamás szerint különbság van azért köztük, ugyanis az orosz Szputnyik-V-t és annak dokumentációját a magyar hatóságok, ha ellentmondásos körülmények között is, de legalább vizsgálták. Ennél a vakcinánál előbb-utóbb uniós hatósági engedély is várható, vagy legalábbis az ottani vizsgálatot követően tisztábban látunk majd. 

A kínai, Sinopharm vakcina – amelynél elérhető dokumentáció híján elsősorban azt várják el az orvosoktól, hogy higgyenek benne - esetén a behozatalról és a felhasználásról lényegében a külügyminiszter dönt. A magyar hatóságok szinte pecsétnyomó hellyé degradálódtak. Így a Sinopharm és más, esetleg a továbbiakban ugyanezen elvek szerint engedélyezett vakcinák beadása vagy nem beadása komoly lelkiismereti válságot okozhat majd sok-sok magyar orvosnak. 

Egyrészről legtöbbünk úgy tudja, hogy a beadott vakcina a jó vakcina, az eddig is rengeteg áldozatot szedő járvány csak így állítható meg. Másrészt: hogyan világosítsuk fel és győzzük meg polgártársainkat, ha a beadandó szerről magyar nyelvű, az összetevőket, mellékhatásokat, azok valószínűségét, illetve a hatékonyságot tartalmazó leírat egyelőre nincs? Ajánljuk vagy ne? Ha igen, kiknek? Veszélytelen-e az idősebbeknél? Egyáltalán, jogszerű-e a járvány ezen stádiumában létező, de elegendő menyiségben csak esetleg később érkező alternatívák helyett egy nem teljesen végigvizsgált vakcinát beadni? Ki viseli ilyenkor a felelősséget? Ha a jelen stádiumban valamilyen tanácsot a dilemma előtt álló kollégáknak mégis csak adni kellene, azt mondanám, mindenképpen várják és követeljék meg az egyértelmű, hivatalos magyar gyógyszer leiratot. 

Ha ennek birtokában és szellemében járnak el, ez alapján világosítják fel az embereket, ők már nem marasztalhatók el. A kamara is arra kérte közleményben a kormányt, hogy csak a hazai és az európai gyógyszerbiztonsági szabályok szerinti bevizsgálás után engedélyezzen vakcinákat.

A MOK titkára elmondta, hogy hiába írnak az illetékeseknek erről, a kormányzat erre nagy ívben tesz, hiába a számos kérdés és visszajelzés, válasz csak ritkán és többnyire igen lassan érkezik.

A kínai Sinopharm vakcinát rögtön engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI), miután egy kormányrendeletben a külügyminiszter kezébe adták a döntést. A kormány még aznap bejelentette, hogy 5 millió adagot vásárol az oltóanyagból. 

A MOK jogértelmezése szeinr az orvosok nem tehetnek semmit, ha a hatóság utasít, és a páciens kéri, be kell az oltást adni. A tájékoztatást azonban a páciensek felé meg kell tenniük, miszerint az engedélyezés körülményeivel milyen gondok vannak.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9716418314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása