Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KISEBB LESZ, DE A TATABÁNYAIAKÉ: Zsidek ügyvezető nyugtat, nem áll le a Főtéri pláza

foteri-szolgaltatohaz-tbmjv-fb.jpg

Sajtótájékoztatót tartottak az épülő, jelen pillanatban szerkezetkész Városkapu Szolgáltató- és Üzletháznál Tatabányán. 

Emlékezetes, hogy az eredeti Schmidt-féle elképzelés, amely mögött akkor még Mészáros Lőrinc állt, egy grandiózus plázát (hivatalosan a fenti elnevezéssel) álmodott a Főtérre. Azóta kiderült, hogy messze nincs annyi pénz rá és Csaba is megbukott a 2019-es választáson, de már javában tartottak a munkák. (Az egésznek az értelme kb. annyi, hogy ki lehetett kerülni a közbeszerzést.

Az új városvezetés kényszerűségből csökkentett a műszaki tartalmat 2020-ban, látva a bizonytalan megtérülést. Az újratervezés nyomán két szinttel csökkent az épület magassága, ami 1 milliárd forinttal csökkentette a bekerülési költségeket, így a hitel mértékét is. 

Az építkezés ideje alatt módosuló törvényi előírások miatt kormányengedélyre van szükség az önkormányzati, vagy többségi önkormányzati tulajdonban lévő beruházások hitelszerződéseihez. Mint arra emlékszünk, ezt az engedélyt nem kapta meg Tatabánya - egy december végén kelt kormányrendelet szerint. A város vitatja a döntést, hiszen amennyiben a keret csökkentése a cél, nem írja elő az engedélyt a törvény.

A T-Ingatlanfejlesztő 2016 Kft. ügyvezetője, Zsidek Ferenc a mai sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a most hatályban lévő, 15 éves futamidejű hitelszerződésben két opció szerepel:

  • kormányengedéllyel a teljes futamidőre 260 millió forintot kell elhelyezni óvadéki számlára
  • kormányengedély nélkül 500 millió forintot kell elhelyezni óvadéki számlára

Jelen esetben 240 millió forinttal több pénz fog állni egy bankszámlán 15 évig.

Zsidek úr a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szolgáltatóház kivitelezése mindeközben folyamatosan zajlik, a vízszigetelési munkákat és a válaszfalazásokat ezekben a napokban végzik. A tér felőli oldalon az ún., függönyfal beépítése az üvegfelületekkel, nyílászárókkal február 10-én kezdődik. 

Ezek után kezdődhetnek a belső szerelési, gépészeti munkák. A teljes épületnek mintegy fele már szerződéssel lekötött bérlővel rendelkezik. Bank, közműszolgáltató, egészségügyi szolgáltató szerepel a bérlők között. Az objektum nyitása várhatóan 2021. novemberében várható.

A szolgáltatóház projekttel párhuzamosan, de attól minden szempontból elkülönülve zajlik a mélygarázs és a Megyeháza tér kialakítása. A mélygarázs és közösségi tér műszaki átadás-átvétele 2021. második negyedévében várható. (forrás Tatabánya Facebbok oldala)

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8616407280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása