Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

NYUNYÓKA ASZONGYA A TATABÁNYAIAKNAK IS: oltásügyileg mindenki lenyugszik, átgondoltak a tervek!

muller-cecilia_1.jpg

Nemzetünk Cilikéje, a Müller, a közmédiában nyilatkozva nyugtatott minden ráfigyelőt. Azt mondta, Magyarországon átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció, hiszen rendelkezésre kell állnia a második dózis oltóanyagnak is a már beoltottaknak.

Nem mondta, hogy összesen hány egészségügyben dolgozót oltottak be, ehelyett egy jobban hangzó számot osztott meg a hallgatósággal. Müller Cecília közlése szerint az oltásra jelentkező egészségügyi dolgozók 80 százaléka már megkapta a védőoltást, és közülük nyolcezren már a második dózist is. "Ez óriási dolog" - fogalmazott.

Népegészségügyünk vezetője elmondta, hogy az újabban érkező vakcinákkal már a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebb állampolgárok oltása kezdődhet meg; őket elsősorban otthonaikban a háziorvos vagy egy oltócsoport fogja felkeresni. Időpontot nem mondott hozzá természetesen. Biztos nem akarta ilyen titkos részletekkel terhelni a közmédiát nézőket. 

A szakember arra azért megkérte az idősebb korosztályhoz tartozókat, hogy jelezzék oltási igényüket, és arra kérte a családtagokat, segítsék őket a regisztrációban, a postai levél visszaküldésében.

Az orosz oltóanyaggal kapcsolatban Müller Cecília elmondta, a Szputnyik V vakcinából hatezer adagot a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában vizsgálnak. Közölte: az orosz fél túljutott az oltóanyag harmadik klinikai fázisán, amelyről megjelent egy úgynevezett köztes publikáció is, és megfelelő dokumentáció áll erről rendelkezésre. Ez alapján adta ki a magyar gyógyszerhatóság az előzetes vészhelyzeti engedélyt, amely hat hónapra szól.

A Szputnyik V oltóanyagot így már alkalmazási célra lehet bocsátani, ugyanakkor az NNK minden gyártási tételt egyenként bevizsgál.     Ismertetése szerint az orosz oltóanyagok adenovírus vektorvakcinák, vagyis ártalmatlanított, szaporodásra nem képes vírust használnak arra, hogy a tüskefehérje termelődéséért felelős "üzenetet" eljuttassa a szervezetbe, kiváltva így az immunválaszt. Ezt az oltóanyagot is két dózisban kell beadni 21 nap különbséggel.

Müller Cecília beszélt a gyerekeket érintő, a koronavírus-fertőzés után napokkal jelentkező úgynevezett sokszervi gyulladásról is. Mint mondta, ez egy ismert szövődmény, de mivel ritkán alakul ki, egy ismertető anyagot bocsátottak a gyermekeket ellátó kórházak részére. Ha a koronavírus-fertőzésen átesett gyereknél újra magas láz, gyulladásos tünet tapasztalható, akkor a kezelőorvosnak gondolnia kell ennek a sokszervi gyulladásnak a lehetőségére is. (via MTI)

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7516401750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása