Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

FŐTÉRI BETONTORZÓ: A tatabányaiak Schmidt Csabáék miatt még kétszáz milliót buknak

szolgaltatohaz-tb-torzo-schmidtpenztlapatol.jpg

Úgy tűnik, hogy Schmidt Csaba ugyan megbukott 2019 októberében, de áldásos tevékenységét még mindig élvezzük.

Nemrég írtunk róla, hogy egyelőre marad egy torzó Tatabánya közepén, megáll a főtéri szolgáltatóház építkezése, amelyet még Schmidt Csabáék kezdtek el Mészáros Lőrinccel karöltve. Nagyon prózai oka van a dolognak, elfogyott a ráfordítható pénz. 

szolgaltatohaz-tb-torzo-gyoriutfelol01.jpg

Ennek oka, hogy a kormány karácsony előtt közvetlenül, mind az önkormányzat hitelfelvételének engedélyezését, mind egy másik konstrukció esetén alkalmazandó kezességvállalását elutasította. Jobb híján egyelőre elkezdték módosítani a Főtéri objektumra (eddig Lölö pláza) vonatkozó határidőket, de ez nem lenne hírértékű. 

Sajnos azonban van egy prózai ok, ami miatt beszámolunk a beruházásról, újabb kétszáz millióval megdrágul a garázsépítés. Előfordulhatnak olyan esetek - tekintettel arra, hogy itt földmunkálkról van szó -, amikor előre nem látható okokból drágul egy beruházás. Itt azonban a drágulás egy egyértelműen a megbukott polgiékhoz köthető, amint a közbeszerzési hirdetményben hivatalosan szerepel.

Az eddigiek szerint a projektért a kivitelező markát nettó 3 milliárd 297 millió Ft ütötte volna, a mostani módosítás után nettó 3 milliárd 488 millió Ft-ot kapnak. 

“A KÜLÖNBSÉG NETTÓ 191 MILLIÓ FORINT, A TATABÁNYAIAK ZSEBÉBŐL”

És, miért egyértelmű Schmidt Csabáék felelőssége?

Idéznénk a közbeszerzési hirdetmény idevonatkozó részeit:

III. A szerződésmódosítás indoka

1./A kivitelezés teljesítése során az alábbi pótmunkák megrendelése vált szükségessé az alábbi indokok alapján:

Bontási törmelék szállítási többlete: A bontási törmelék lerakására Megrendelő által kijelölt helyszínt a kiszállítás megkezdését követően lakossági tiltakozás miatt módosítani kellett. Az új, más településen lévő helyszín többlettávolsága miatti többletköltség jelentkezett, továbbá felmerült útdíj és a behajtási engedély költsége is (amelyekre az eredeti helyszín esetében nem lett volna szükség).

Önkormányzati lerakó földmunkái: A mélygarázs építése során kitermelt föld tárolására az Önkormányzat által kijelölt földlerakóhely a téli fagykárok és a későbbi esőzések miatt gyakorlatilag megközelíthetetlenné vált (sáros, nyomvályús) a szállító járművek számára, így szükség volt annak járhatóvá tétele zúzottköves terítéssel, ami a kiírásban nem szerepelt.

Emlékeznek mi történt a bontási törmelékkel, olvasták erről szóló cikkünket?

sitt03.jpg

Normális esetben meg vannak a hivatalos engedélyek, például a bontás során kitermelt anyagok elhelyezésére, ahová teherautókkal elszállítják a kitermelt anyagokat. Valahogy azonban ez a főtéri projekt, mintha kicsit már az elején félrecsúszott volna. Úgy gondolhatta Felsőgalla képviselője John Katalin, Schmidt Csabáékkal karöltve, hogy nem kell ebből nagy ügyet csinálni, viszik ahová viszik, az ott lakók mindent eltűrnek. 

Nem jött be a számítás, ugyanis keményen tiltakoztak az Otthon utcai lakók a lerakás ellen, nem is eredménytelenül.

sittszallitoauto.jpg

Ahogyan egyikük fogalmazott közösségi oldalán akkor:

“Városunk ma 60 fuvar ramattyal gazdagította Felsőgallát. 60X25 TONNA AJÁNDÉK. Ez 120 TEHERKOCSI VÁGTÁZÁS AZ OTTHON UTCÁBAN CSALÁDI HÁZAS ÖVEZETBEN.”

Ebből lett aztán a fenti szerződésmódosítás. Önök szerint mennyire nagy hozzáértéssel tervezték meg a projektet? És lesz-e felelőse az ÁFA-val együtt 250 milliós többletköltségnek?

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1916393260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása