Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ÉRDEMES TANULMÁNYOZNIA A TATABÁNYAIAKNAK: nyilvánosságra hozták az oltási terv kivonatát

koronavirus-vakcina-who.jpg

Nyilvánosságra hoztak egy lakossági tájékoztatót az oltási terv alapján, ami egy szellős kivonatnak tekinthető.

A Covid-19 vakcinával történő oltás a TAJ számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat érinti, akik az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a COVID-19 fertőzés (függetlenül attól, hogy volt-e tünetekkel járó megbetegdés). Tehát, aki a tavaszi hullámban átesett a fertőzésen az oltható, de aki a második hullámban kapta el, őt nem oltják be.

A lakosság tömeges oltásánál prioritási sorrendet kell felállítani, amelynek alapját az önkéntesség, és a COVID-19 koronavírus okozta megbetegedés szempontjából való veszélyeztetettség képezi. A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata alapján az első körben az egészségügyi munkakörben dolgozók beoltására kerülne sor. Az alábbi személyi kör oltásának egymással párhuzamos megvalósítása szükséges:

 

  • I. Egészségügyi dolgozók

 

Egészségügyi dolgozó: minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.

  1. orvos
  2. asszisztens, szakasszisztens
  3. ápoló személyzet
  4. népegészségügyi szakember
  5. orvostanhallgató
  6. egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet
  7. védőnő
  8. egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy
  9. A gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek szintén egészségügyi dolgozók, a gyógyszertár működtetésében részt vevő személyekkel együtt a védőoltásuk a fenti csoportok után történhet meg.

Egészségügyben dolgozó: a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet.

 

  • II. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek

 

Az egészségügyi dolgozók után legfontosabb a szociális ellátásban részesülők és az ott dolgozók védőoltása. Esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást, tehát nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni, és nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát.

 

  • III. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek

 

Elindult a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldal, ahol a védőoltásra lehet előzetesen regisztrálni. A regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, TAJ-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. Ezen adatok révén tudják majd tájékoztatni az érdeklődőket, mikor és hol tudnak élni az oltás lehetőségével. A regisztráció révén meg lehet becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással. Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint. Emellett a nyugdíjasok papír alapon is beküldhetik a védőoltásra való jelentkezésüket.

 

  • IV. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal

 

Közigazgatási szervek azon kormánytisztviselői, akik munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal

Mindkét célcsoportot a munkahelyén fogják beoltani. Nem javasolt az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát.

 

  • V. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek

 

Elsőként a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon regisztráltak védőoltása javasolt, persze azt az NNK is elismeri, hogy van még mit fejleszteni, mert maguk sem tudják, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal.

 

  • VI. Kritikus infrastruktúrában dolgozók
  • VII. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

 

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9716369850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása