Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

RENGETEGEN SZÍVNAK TATABÁNYÁN IS: marad a minimálbér, a kormány jár jól

fizetes-ezerforintos_apro.jpg

A minimálbéresek mellett a táppénzesek, gyedesek is hoppon maradtak ma

Jövő év januárjára csúszott a minimálbér emelése, ugyanis erről és a garantált bérminimum 2020-as emeléséről a szerdai egyeztetésen sem született megállapodás. 

Ami azt jelenti, hogy az első havi, tehát a januári minimálbért még a 2020-as szabályok szerint állapíthatják meg a bérszámfejtők, amennyiben nem lesz döntés viszonylag hamar, az új év első napjaiban.

Az idei évben a megállapodás értelmében 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, amelyeknek értéke így 2020-ban bruttó 161 000 forintra, illetve 210 600 forintra nőtt. A hírek szerint a munkáltatók 3 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést ajánlottak, a munkavállalói érdekképviseletek 6,5 százalékos emelést igényeltek.

A minimálbér összege nem csupán a munkabérek (a magasabb bérek is kötődnek ehhez) miatt fontos, hanem a hozzá kötött ellátások miatt is. Ha nem emelkedik az összeg, akkor ezeket a 2020-as minimálbérből kiindulva számítják ki januárban, illetve egészen addig, amíg nincs megállapodás.  Addig ezek reálértéke csökken. 

A GYED a szülő korábbi jövedelmének 70 százaléka, de maximális összege a minimálbérhez igazodik (plafonja a minimálbér kétszeresének 70 százaléka).

A táppénz alatt a napi átlagkereset 60 százaléka jár (kórházban töltött idő alatt 50%), maximuma szintén a minimálbérhez kötődik.

Az álláskeresési járadék összege is maximálva van, szintén ehhez.

Kevesen tudják, de aki dolgozik és bizonyos betegségekben szenved, az a minimálbér 5 százalékának megfelelő mértékű adókedvezményre jogosult a 335/2009-es kormányrendelet értelmében.

Végül megemlítjük az egyik legfrissebb juttatást, a nagyszülői GYED-et, mely által a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (GYED).

Az ellátások részleteit a Pénzcentrum gyűjtötte még tavaly össze.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7916366122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása