Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

AZ ÁLLAMI INGYENMILLIÓK BUKTATÓI! Figyeljen az otthonteremtési támogatás részleteire

lakasfelujitas_2.jpg

Már most nagy az érdeklődés a kormány 2021 januárjában induló otthonfelújítási támogatása iránt, amely azonban csak akkor jelenthet érdemi segítséget a családoknak, ha odafigyelnek a pályázat részleteire. Máskülönben csalódás lehet a remeknek tűnő „üzletből” - hívják fel a figyelmet egyes szakértők.Sokan számolgatni kezdtek, amikor a kormány ősszel bejelentette, hogy állja a családosok lakásfelújításának felét egészen 6 millió forint értékhatárig, vagyis egy ekkora értékű munka, mindössze 3 millió forintba kerülne a megrendelőnek.Azóta kiderült, hogy nem akármilyen arányban lehet benyújtani a számlákat: a munkadíjnak és az anyaköltségnek "egyensúlyban" kell lennie ahhoz, hogy az kincstár valóban utalja az összeget. Ez azt jelenti, hogy akár a munkadíj, akár az anyagköltség az alacsonyabb, csak ennek a dupláját kaphatja meg a pályázó.

Ebben pedig óriási különbségek vannak az egyes munkák között - hangsúlyozzák a szakértők. Egy szobafestésnél például a munkadíj sokkal magasabb, mint a pár liter festék, a takarófóliák és a munkaeszközök ára. Egy napelem-felszerelésnél viszont a panelek ára lesz lényegesen magasabb, mint a telepítők munkadíja.

A példánál maradva: napelemek felszerelésénél általában az a gyakorlat, hogy a panelek árának mintegy 20 százalékát szokták elkérni munkadíjként. Vagyis ha 1,5 millió forint értékben vásárolunk napelemeket, akkor mintegy 300 ezer forintos munkadíjjal lehet kalkulálni. Ez azt jelenti, hogy a beruházás 1,8 millió forintba kerül, de csak a 300 ezer forintos munkadíj dupláját, vagyis 600 ezer forintot tudunk visszakérni az államtól, a támogatási arány pedig rögtön nem 50, hanem csak 33,3 százalék.

Ekkor az a paradox helyzet áll elő, hogy a mesterember és a megrendelő a minél magasabb munkadíjban lesz érdekelt, hiszen amellett, hogy a többletet is az állam fizeti, annál nagyobb összeget tud a család visszaigényelni az anyagköltségből

Vagyis ha a paneleket nem 300, hanem 500 ezer forintért szerelik föl, akkor máris megvan az 50 százalékos támogatási intenzitás és végül a beruházás nem 1,2 millió, hanem csak 1 millió forintba kerül a megrendelőnek.

Persze ez nem ilyen egyszerű, hiszen ha az állam ellenőrizni fogja a pályázatokat, akkor megkérdezheti majd a napelemes cégtől, hogy a tavaly még 300 ezer forintba kerülő munka, hogy lett hirtelen 500 ezer forint.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a pályázat utófinanszírozású, vagyis ha valaki a magasabb munkadíjjal "trükközve" szeretné optimalizálni a támogatást, akkor ezt a magasabb költséget kell megfinanszíroznia (ebből a szempontból mindegy, hogy él-e a decemberben bejelentett kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású és legfeljebb 10 éves futamidejű hitel lehetőségével), ráadásul vállalja annak kockázatát, hogy a pályázat nem kap pozitív elbírálást.

A szakértők szerint a legjobb megoldás, ha egy magas anyagköltségű és alacsony munkadíjú beruházással párba állítunk egy alacsony anyagköltségű és magas munkadíjút, például egy festést egy napelem-felszereléssel. Mivel csak a végén kell elszámolni, ráadásul a munkákat egészen hosszan el is lehet nyújtani, ennek a megszervezése nem okozhat nagy gondot.

Érkezik az árrobbanás?

A trükközéstől függetlenül a pályázat egészen biztosan komoly keresletet generál majd a következő két évben erre pedig mind az alapanyag-kereskedők, mind pedig a szakemberek áremeléssel fognak reagálni. Az otthonfelújítási támogatás esetben pedig belép az "ingyenpénzfaktor" is, ami miatt egészen vastagon foghatnak a tollak az árajánlatok összeállításakor.

Most tényleg érdemes több forrásból is tájékozódni, mielőtt szerződést köt az ember. Attól persze nem kell félni, hogy az áremelés elviszi a teljes támogatási összeget, a családok így is jól fognak járni, de arra számítani kell, hogy az egy évvel ezelőtti árakhoz képest komoly lesz a növekedés-írja a napi.

Mi lesz a katás építési vállalkozókkal?

Lapunk információ szerint a jogászok is megosztottak abban a kérdésben, hogy a katás építési vállalkozók is részt vehetnek-e kivitelezőként a munkálatokban, vagy csak olyan cégek alvállalkozóiként, amelyek ki tudnak állítani számlát 27 százalékos áfával.

Elvileg a pályázat csak az 5 százalékos áfatartalmú számlákat zárja ki a rendszerből, a 0 százalékosat nem.

A katás vállalkozók megbízását gátolja, hogy jövőre ők egy - a lakások felújításában részt vevő - cégnek csak legfeljebb 3 millió forintig számlázhatnak, ez pedig nagyon hamar összejöhet, elég csak a rendkívül magas festői, vagy burkolói óradíjakra gondolni. Éppen ezért a 12 milliós határ sem túl magas - abban az esetben, ha maguk is szerződhetnek a felújításokra -, komoly igény esetén pár hónap alatt kimeríthetik a keretet.

A szakértők szerint az érdeklődés a program iránt szinte a bejelentés után azonnal megnőtt, sokan startra készen állnak, hiszen a számlákat két éven át, 2021. január 1-je és 2022. december 31-e között lehet gyűjteni.

A fotó illusztráció

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7116363398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása