Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

JÖVŐRE ÚJABB 2000 MILLIÁRDOS HITELFELVÉTEL: Bencsikék a haveroknak szánják?

vargamihaly-orbanviktor.jpg

A Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság („ÁKK”) ismertette Magyarország 2021-es finanszírozási tervét, mely szerint a központi költségvetés jövő évi nettó finanszírozási igénye 3.332 milliárd forint. 

A célkitűzések között szerepel, hogy hazai lakossági állampapír-állományt növeljék meg legalább 1.000 milliárd forinttal. Közel hasonló mértékben szeretnének az intézményi körből forrást bevonni.

A 2021. évi 3.332 milliárd forintos nettó kormányzati finanszírozási igényt ezenkívül az idén többletként felvett kölcsönökből finanszíroznák, többek között a 2020. novemberi devizakötvény-kibocsátás összegéből.

 finanszírozza. 2021-ben 8.600 milliárd forint értékű bruttó állampapír-kibocsátás várható a csereaukciókat is figyelembe véve, amely jelentősen elmarad a 13.472 milliárd forintot kitevő 2020-as, illetve a 10.264 milliárd forintot kitevő, elmúlt 5 éves átlag bruttó államadósság-kibocsátási volumenhez viszonyítva. Az államadósság-kezelés részpiacai a következőképpen alakulnak a 2021-es finanszírozási terv szerint. 

Természetesen mindezek tervek, ezért is érdemes óvatosan kezelni ezeket a számokat. 2020-ban a tervezett nettó kibocsátás összege 397 milliárd forint volt, ami kevesebb, mint egyharmada lett volna papíron, mint a 2019-ben eredetileg tervezett 1260 milliárd forint kibocsátásnak. Aztán ismerjük a végeredményt, közel 10-szerese lett a szükséges hitelfelvétel a tervezettnek, hiába folytatnak szabadságharcot elvileg a hazai kormánypárt tagjai.

Sokkal fontosabb, hogy e felvett pénzt a fenntartható fejlesztésekre fordítsák. Lehet, hogy a túlárazott projektek nélkül plusz hiteleket sem kellene felvenni?

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2916358612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása