Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYA ÚJ HONLAPJA FABATKÁT SEM ÉR: applikációnknál Mekk mester is adott tanácsot?

tatabanya_oldal.jpg

Nem is tudjuk, hol kezdjük, annak idején nagyon megörültünk, amikor arról szóltak a hírek, hogy megújítják Tatabánya város csúnya, semmitmondó honlapját, épp itt az ideje a frissítésnek, a 21.századi dizájnnak, és végre azt a csúnya zöld színt is eltüntetik, gondoltuk. Nagy reményeink sajnos szertefoszlottak: maradt a bántó, csúnya zöld, a város honlapja pedig úgy újult meg, hogy igazából sehogy, sok tekintetben még rosszabb, mint volt. Már a csupa káosz fejléc, vagy mi a fene, is annyira zavarja a tekintetet, hogy el sem tudom mondani. Ráadásul a kisebb ikonok és a kereső is csak úgy belelógnak a Turult ábrázoló háttérképbe, amitől olyan az egész, mintha csak úgy feldobálta volna őket egy részeg programozó, és kész. 

A Széchenyi-terv logója is kéjesen harapja a kép szélét, persze, tudjuk, hogy kötelező kitenni, de mi lett volna, ha a lap aljára és kisebb méretben rakják ki, megmondjuk mi lett volna: esztétikusabb! 

A Híreink rovattal csak az a baj, hogy nehezen lapozható, de hát egy drága pénzért elkészített holnaptól nem várhatunk ilyen nehéz dolgokat, mint a lapozhatóság. Hogy a Híreink utána kell-e, hogy legyen a polgármester asszony köszöntője vagy valami hasonlója - egyelőre még ez nem dőlt el - azon el lehet gondolkodni, valószínűleg fordítva kellene lennie, de ki tudja. 

Na már most a képviselői bemutatás vizualitása-főleg, hogy nem mindenkiről van fénykép feltöltve- sem valami bizalomgerjesztő, leginkább a tudatos, jól megtervezett dilettantizmus juthat eszünkbe róla. Mondjuk, ha jól értjük, a képviselőkre bízták, hogy feltöltenek-e képet és önéletrajzot magukról. Hát nem kellett volna! Szelíden kérni kellett volna képet és cv-t tőlük, ha nem adnak, akkor megírni helyettük, mondjuk ez nem a weblapfejlesztők sara, hanem a hivatali kommunkációt művelőké. Mert az is elég ciki, hogy Tatabánya volt polgármesteréről semmilyen információ nincs fent a honlapon, függetlenül attól, hogy szimpatikus-e nekünk Schmidt Csaba vagy sem. A fotók alatt lévő Melyik utcában él? Házszám? keresőket először nem tudtuk hova tenni, de lehet, hogy ez az én hibám. A Házszám? kérdés azért így ebben a formában elég flegma, még akkor is, ha egy kereső tartozik hozzá. 

Az Okosnaptárról nem derül ki, hogy miért okos, mert hogy interaktívnak, nem interaktív az biztos. Azt gondolná az ember, valami érdekességet belecsempésznek, ha már “okos”, egy videót,. Aztán jönnek a hivatalos dokumentumok meg ilyenek, majd a Tatabánya Nekünk... és a Szeretjük Tatabányát! részeket simán össze lehetett volna vonni, nem is értjük, miért nem tették. A legvégén lévő Webajánló is olyan, mintha véletlenszerűen pakoltak volna ki cégeket, T-Busz, Borháló, egy kertészet és hasonlók. Ez a rész különösen lehetett volna a kreativitás terepe, rengeteg fotóval, videóval, kisfilmmel, satöbbi. Azon külön szétröhögtük magunkat, hogy az oldal alján Jó Szerencsét kívánnak valakik, akikről a kicsi és homályos kép miatt, nem derül ki, hogy kicsodák, bár lehet, hogy csak nekünk nem egyértelmű. 

Mondjuk a tervezők megérezték az idők szavát: van egy Stream Tv fül, csak éppen nincsen feltöltve tartalom. Egyébként ilyenekkel fel lehet turbózni kicsit a honlapot, ott van a ma nagyon divatos podcast, amihez igazán nem kell nagy technikai háttér. Ha mi lennének a kommunikátorok, azt javasolnánk Szücsnének, hogy rakjanak ki egy heti rendszerességgel frissülő podcast-sorozatot, ahol beszámol a város dolgairól, tematizálja a tematizálni valót. Az pedig külön elszomorító, hogy nem rakták ki - vagy csak mi nem találtuk- a városi honlap Facebook-elérhetőségét, a két oldalt evidens lenne, hogy össze kell kötni. Tudjuk mi, hogy 2020 a koronavírus éve, de mondjuk az, hogy a kiemelt dokumentumok is véget érnek 2019-ben, mintha 2020-ban nem történt volna semmi, láthatóan senkit nem zavar.

Az is  kifejezetten zavaró, hogy több helyen “kiírásokban” magyarázkodik az oldal “gazdája’ hogy majd később lesz az adott funkció elérhető, ha semmit nem lehet arról tartalomról tudni, mi értelme kitenni a magyarázkodást?

Az applikáció maga megérne egy külön cikket is,  röviden szólva egy mobilképernyőre optimalizált rossz weblapot tölthetünk le a telefonra, ami hébe-hóba frissül. Bevalljuk, ezért az egészért mi egy fillért sem fizettünk volna, sőt ezzel egy egész várost égetnek le.

Sajnos annyi itt a hiba, hogy azt kell mondjuk, többet értek volna vele, ha minden marad a régiben. Főleg annak fényében, hogy a lakossággal való kapcsolatokat a virtuális térbe szeretnék áttenni.

 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. 

Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2316319502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása