Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MOST 4-KOR TÜNTETÉS TATÁN! A polgiék, Tópart beépítése elleni aláírásokat semmisítenének meg!

tatautcara-1107.jpg

Kapóra jött a tatai polgármesternek, hogy egy friss kormányrendelet szerint, amíg tart a veszélyhelyzet, nem lehet szavazásokat tartani, kezdeményezni. 

Ezért Tatán újra kell majd kezdeni egy fontos aláírásgyűjtést, mert a kormányrendelet a koronavírus világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény hatálybalépéséig vezet be több intézkedést.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint

  • ha feloszlik a helyi önkormányzat vagy a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete, akkor az veszélyhelyzet megszűnését követő naptól lesz hatályos
  • a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, a már kitűzött választások elmaradnak. A kiadott ajánlóíveket e rendelet hatálybalépését követő tizenöt napon belül le kell adni a választási irodában, amely azokat megsemmisíti. A ki nem tűzött és az elmaradt választást a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül ki kell tűzni.
  • veszélyhelyzet megszűnését követő napig országos és helyi népszavazás nem kezdeményezhető, a már kitűzött országos és helyi népszavazások elmaradnak.
  • A népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvény vonatkozó fejezeteiben meghatározott valamennyi határidő megszakad. A határidők a veszélyhelyzet megszűnését követő napon
    újrakezdődnek.
  • A ki nem tűzött és az elmaradt országos és helyi népszavazást a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül ki kell tűzni.

Ez jelenleg Tatán zajló aláírásgyűjtést is érint, amelyet a Miénk a Grund Városvédő Egyesület elnöke, Szalay Ildikó kezdeményezett. Az általa kezdeményezett három népszavazási kérdésben gyűjtöttek aláírásokat, amelyet Dr. Horváth József tatai jegyző leállíttatott. Ő, aki egyben a helyi választási iroda vezetője, pénteken a tata.hu-n tette közzé, hogy a friss jogszabály miatt „minden folyamatban lévő népszavazási eljárás megszakad, a mai naptól kezdődően aláírások nem gyűjthetők”.

Mint később kiderült, a jegyző a több ezer aláírást kidobja a kukába (hivatkozva a Nemzeti Választási Irodára). Elvileg, ha a veszélyhelyzet megszűnik, utána 5 nappal megint kiadják az aláírásgyűjtő íveket, és szintén 30 nap áll rendelkezésre, az újbóli összegyűjtésre.

Ez meglehetősen felbosszantott a tatai civileket, hiszen az eddig összegyűlt íveket meg akarják semmisíteni, a rengeteg erőfeszítést, munkát meg nem történtté tenni.

Facebook oldalukon kezdték ma délutáni tüntetésüket szervezni, mint írták

“Természetesen nem hagyhatjuk ezt! Jogászaink minden törvényes lehetőséget felkutatnak, és minden eszközzel igyekszünk megakadályozni az ívek megsemmisítését, bírósághoz fordulunk, nem hagyjuk veszni az aláírásokat!

Mindenkinek gratulálunk, sikerült túlteljesíteni célunkat: 6000+ aláírás gyűlt össze 25 nap alatt (polgármesterünk alig több mint 5000 szavazattal irányíthatja városunkat). Ez példátlan lelkesedés, összefogás.

Tata tényleg történelmet ír, és ezt akarják tőlünk aljas módon elvenni. Most rajtunk az ország szeme!”

A  DEMONSTRÁCIÓ MA, SZOMBATON 16.00 órakor: TATA, KOSSUTH TÉR!

(Természetesen maszk viselése kötelező, védőtávolság betartása javasolt és elvárt!)

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük! 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5316277096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása