Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KORONAVÍRUS MÁSODIK HULLÁM: Tatabánya rendben, de a szomszéd megyébe megérkezett

szentborbala-tb.jpg

Több magyarországi megyében az adatokból arra következtetnek, hogy már a második hullámnál tartanak.

Egyes magyarországi megyékben gyorsabban terjedt a vírus az elmúlt hetekben, mint tavasszal. Sokan nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket, pedig a vírus most is közöttünk kering. 

Sokan gondolják azt, hogy a koronavírus-járvány első hullámánál alkalmazott óvintézkedések feleslegesek voltak, hiszen nem volt sok beteg, esetleg lakóhelyén vagy ismerősi körében nincs is tudomása fertőzöttről. 

Az országos kép egyelőre még mindig aránylag kedvezőnek tűnik. Bár egyre több az új eset, a korábbi COVID-19-fertőzöttek gyógyulttá nyilvánítása miatt a fertőzöttek pillanatnyi értékét tükröző aktív esetszám egyelőre csak kis mértékben emelkedett. Ez a mutató július 17-én érte el az eddigi minimumát (478 fő), tegnap viszont már 614 fő volt. Ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy akoronavírus tüneteinek késleltetett jelentkezése, az átlagosan 5 napos lappangási idő miatt, mire a változást a hivatalos adatok is tükrözik, már valójában jóval több ember lehet fertőzött - készített összefoglalót a Webbeteg.

Mindez nem csupán elméleti lehetőség, hanem már a részletesebb adatok is alátámasztják. Egyes megyékben az elmúlt egy hónapban több új koronavírus-fertőzéses esetet regisztráltak, mint előtte bő négy hónap alatt (március elejétől július közepéig) összesen. Sokszor épp azokban a megyékben ugrott meg leginkább az esetszám, ahol tavasszal kevesen betegedtek, illetve fertőződtek meg.

Ugyan szám szerint a legtöbb új fertőzöttet az elmúlt hónapban Budapesten és Pest megyében regisztrálták, azonban lakosságszámukhoz és a korábbi adatokhoz képest a mostani adatok nem magasak. 

Van azonban már három megye, Veszprém, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol már igen magasnak számítanak a friss értékek, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy mindössze egy hónapot érint az összesítés. Hajdú-Biharban például több mint kétszer annyi új fertőzöttre derült fény ebben az időszakban, mint előtte összesen, de időarányosan Veszprém megyében is súlyosabb a helyzet, mint a tavaszi hullám során volt. Ehhez még olyan területeket is hozzá lehet tenni, mint például Vas megye, ahol a mostani 18 fertőzött nem tűnik magasnak, de tavasszal ott összesen volt annyi, mint most egy hónap alatt. Ezeken a területeken nem túlzás a járvány második hullámáról beszélni.

Megye Esetszám július 11-ig összesen Esetszám július 11. és augusztus 11. között
Budapest 1989 111
Pest 640 66
Veszprém 63 59
Hajdú-Bihar 23 59
Borsod-Abaúj-Zemplén 88 57
Csongrád 115 38
Vas 17 18
Bács-Kiskun 24 16
Győr-Moson-Sopron 89 15
Baranya 40 14
Jász-Nagykun-Szolnok 17 11
Somogy 22 11
Heves 20 9
Szabolcs-Szatmár-Bereg 53 8
Komárom-Esztergom 308 7
Tolna 13 5
Nógrád 52 4
Békés 15 3
Fejér 379 3
Zala 262 3

A hajdú-bihari fertőzöttek közül 36-an egy Győr-Moson-Sopron megyei családi rendezvényen fertőződtek meg, Veszprém megyében pedig a legtöbb eset Pápához köthető, ahol kedden egy óvodát is bezártak, miután az egyik kisgyereknél is kimutatták a vírust.

Ahogy Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora írta: a mostani betegek egy jelentős része nem volt külföldön és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a közösségi térben kering a vírus.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett és a hét elején közzétett szennyvízvizsgálatok adatai alapján Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében. A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, így az esetszámok további növekedésére lehet számítani. 

Számos megyében ugyanakkor továbbra is alacsony még az esetszám, különösen a tavasszal a leginkább fertőzött területek közé tartozó Fejér, Zala és Komárom-Esztergom megyékben látványos a járvány csendesedése. Figyelemre intő jel azonban, hogy egyetlen olyan megyénk sincs, ahol az elmúlt néhány héten ne derült volna fény új fertőzöttre, így bárhol elképzelhető az adatok ismételt megugrása.  

Óvatosságra int az is, hogy az ismételt növekedés nyáron következett be. Kutatók szerint ugyanis a nyári hőség kismértékben ugyan valóban akadályozhatja a vírus terjedését, ám az immunitás hiánya miatt ez a tényező önmagában nem volt elég a járvány megfékezéséhez. 

A teljes cikket a Webbetegen olvashatod!

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr9416137820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása