Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYA LEGFORRÓBB TÉMÁJA: legyen-e előrehozott választás? Nálunk szavazhat róla

szucsne-schmidtcsaba.jpg

Az a helyzet, hogy igazából senki nem lepődött meg azon, amikor a múltkori városi közgyűlésen a helyi fideszesek, élükön Schmidt Csabával nem fogadták el a 2019-es zárszámadást, információink szerint ezt már a bizottsági ülések során nyilvánvalóvá tették.

Az sem zavarta őket, nyilván nagyon is tisztában vannak vele,  hogy a múlt hétfői nap volt az utolsó határidő, amikor különösebb konzekvenciák nélkül el lehetett volna fogadni. Ráadásul a dokumentumot a szakemberek már elfogadhatónak ítélték, azaz az aláírásáért anyagi felelősséggel tartozó könyvvizsgáló, illetve az illetékes államkincstár is. Ugyanis ez olyan, mint egy adóbevallás, ahol a pénzekkel szabályszerűen el kell számolni.

Miután nem fogadták el a rendeletet, másnap elkezdett ketyegni az óra, hiszen a jogszabályok szerint innentől - természetesen a bürokratikus folyamatok lezajlása után - konkrét pénzügyi büntetés sújtja Tatabányát. Ugyan nem visszafordíthatatlanul, hiszen ha később elfogadják, helyreáll a világ rendje és minden addigi támogatást újra folyósítanak a parlamenti költségvetésből. De ez a politikai helyzet szempontjából kevésbé lényeges.

Talán nem kell hozzá túl sok fantázia annak megállapításához, hogy a kormányzati elvonások mellett a helyi fideszesek láthatóan elszántak abban, hogy pénzügyi téren próbálják meg ellehetetleníteni a várost. Hol egy kis plusz támogatás a “rászorulóknak”, vagy újabb beruházással kapcsolatos önerő-növelés (lásd a sárberki alagút százmilliókra rúgó megnövelt hozzájárulását) és szép lassan fogy a tatabányaiak pénze. Például kevesebb jut a körzeti fejlesztésekre. Természetesen indokot mindenre lehet találni, ráadásul sok mindenki  nehezebb helyzetbe is került a járvány mellékhatásaként. Persze ez igazán a Schmidt-Bereznai duó vezette narancssárgákat nem érdekli.

Ők cinikusan végigmosolyogták például a legutóbbi közgyűlést, próbáltak mindent mindennel összemosni, annak a reményében, hogy az átlagpolgár úgysem ért hozzá. Azt gondolták, ha elég hangosan mondogatják, akkor mindenki elhiszi, hogy Szücsné 20 milliót költ naponta, csak közben azt felejtették elmondani, hogy ez a város működésére kell, vagy éppen a beruházásokra. Ha ilyen faékegyszerűséggel beszélünk a város pénzügyeiről, akkor azt is mondhatjuk, hogy ők az első 9 és fél hónapban ennek naponta a többszörösét porolták el. 

Ezek után a jön a képbe a Szücsné polgármester asszony összefoglaló videója, ahol ennek kapcsán konkrétan “belengette” az előrehozott választás kérdését. Mondjuk nem eszik annyira forrón a kását, mert mindenkinek komoly veszíteni valója van, persze legfőképp a tatabányaiaknak.

A közösségi oldalakon, főleg a jelenlegi Összefogás szimpatizánsainak, vagy a fideszeseket nagyon utálók körében általános az a vélemény, mi lenne, ha gyorsan meglépnék, és akkor a tatabányaiak megint választhatnának képviselőket a városi közgyűlésbe, esetleg jöhetnének új arcok, vagy maradhatnának a mostaniak és nyugodtabban végezhetnék a munkát tovább. A mostani helyi ellenzék nem gátolhatná tovább a város működését.

Sokak szerint a városi polgárok haragszanak rájuk annyira, hogy ismét megbüntetnék őket. A Facebookon is sokat vitatkoznak erről az emberek, és rengetegen előrehozott választást vizionálnak.

Azt biztos, hogy ha Schmidték egymás után kétszer buknának, akkor kész, vége, leszerepeltek, valószínűleg többségük végérvényesen menne a politikai süllyesztőbe.

Miután minden hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk, így mi óva intenénk mindenkit, hogy magabiztosan kijelentse, itt Schmidték nem nyerhetnének.

Ugye a legfontosabb, hogy mikor lehet előrehozott választás? Két esetben, egyrészt ha törvényességi szempontból vannak problémák (ebből azért nincs túl sok lehetőség, de ilyen mondjuk egy költségvetés el nem fogadása), vagy ha a testület feloszlatná magát. Utóbbihoz senkinek nincs meg a többsége, szóval nem akkor és nem úgy lehet megvalósítani, amikor valaki gondol egyet, fontos az időzítés.

Az tény, hogy a Fidesz képviselőinek kezében egyelőre több adu van, őket nem is különösebben sürgeti az idő, hiszen ha megakadályozzák, hogy komolyabb eredményeket mutassanak fel Szücsnéék az Összefogás frakcióval karöltve, az nekik egyelőre bőven elég, plusz mantrázzák micsoda eredményeik voltak (sic!). 

Arról ne feledkezzünk meg, hogy gazdasági hátországukat nem igazán nyirbálták meg, a legtöbb narancssárga politikai kinevezett vígan teszi zsebre havi vaskos borítékát, ebben nincs változás. A holdudvart sem érte különösebb trauma ilyen tekintetben.

Ezzel szemben az Összefogásnak nem sikerült komolyabb hátteret kiépítenie és a megnyirbált párttámogatások után kíváncsiak lennénk, miből kampányolnának, amikor az előző kampány is elég vérszegényre sikeredett.

Nyilván bízhatnak Szücsné Posztovics Ilonában, aki meglehetősen megszégyenítő vereséget mért három hónapos politikai pályafutással a háta mögött Schmidt “Szívlapátos” Csabára. Kérdés, hogy most ez elég lenne vajon?

A pártok háttereit ismerve, a Fidesz erőforrás fronton verhetetlen, ami persze tavaly októberben is így volt, de ahogy akkor, úgy manapság is hiányzik belőlük a kreativitás, az  úgynevezett “emberi oldal,” a szerethetőség, hogy csak a legfontosabbat említsük.

Valószínűleg az elkövetkezendő időszakban az fogja eldönteni, hogy a kormánypárti éceszgéberek mit mérnek arra vonatkozóan, milyen a hangulat Tatabányán. (Ismerve a kormánypárt gépezetét, biztosak vagyunk benne, nagyon gyakran mérnek.)

Ha azt látják, hogy biztosan nyerhető, akkor nagy erőket fognak mozgósítani az előrehozott választás érdekében, de nekik is óvatosan kell bánniuk ezzel, ugyanis ha elszámolják magukat és egy tatabányai “csatában” veszítenek, akkor Bencsik is nagy valószínűséggel bukhatja a 2022-es választásokat.

És ne legyenek illúziónk, nekik a jelenlegi hatalmi berendezkedés mellett (miután gyakorlatilag kiüresítették az önkormányzatokat) a parlamenti választás a legfontosabb, mondhatni élet-halál kérdése.

És akkor jöjjön a szavazás!

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3516081290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása