Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ÚJ TATABÁNYAI USZODA HELYETT 2 MILLIÓS BÜNTI! Lebukott a fideszesek szócsöve

uszodaterv-tb-01.jpg

Egyelőre csupán távolabb került a tatabányai új, fedett, 50 méteres medencével rendelkező városi uszoda elkészülte, ugyanis a tervezésre szóló közbeszerzést érvénytelenítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB). Ráadásul egy 2 milliós “jutalmat” is kiosztott.

Ennek kapcsán a fideszes Városunk, Tatabánya Facebook oldalon “komoly” posztot szenteltek a kérdésnek, ahol többek között azt írták:

“Kétmillió forintos büntetést kaptak Szücsnéék! Az uszoda tervezésénél sértették meg a közbeszerzési szabályokat …”

illetve

“... A bíráló bizottság és Pataki Mariann bizottsági elnök aggályait azonban az Összefogás képviselői - kiegészülve a Mi Hazánk képviselőjével - lesöpörték. A Planbau Kft. vitarendezésre irányuló kérését is elutasították.”

Tudjuk, hogy a tények makacs dolgok, éppen ezért hívjuk segítségül azokat. A fentiek közül ugyanis egyetlen állítás állja meg a helyét, a büntetés ténye.

Röviden a közbeszerzési kiírásról, a majdani tervezésnek ki kell terjednie az új épület komplexum elhelyezését szolgáló terület környezetére és a tervezett épület helyén levő kiszolgáló épület(ek), medencék és egyéb építmények visszabontására - illetve tervezői művezetést (30 alkalom) is kellett tartalmaznia.

Az ominózus közbeszerzéssel kapcsolatos döntés a Jogi és Közbeszerzési Bizottság január 21-i ülésén volt. A bizottság tagjai:

Elnök: Pataki Zoltánné önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP)

Alelnök: Nagy Béla önkormányzati képviselő (Összefogás Tatabányáért)

A bizottság tagjai:

Kupcsok Péter önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP)

Boda Bánk László önkormányzati képviselő (Mi Hazánk)

Pálinkás Vilmos külsős tag (Összefogás Tatabányáért)

Petricsek József külsős tag (Összefogás Tatabányáért)

Klausz Titusz külsős tag (Fidesz-KDNP)

Annyit tudni kell még a teljes képhez, hogy a Hidas és Szűcs ügyvédi irodában dolgozik Patakiné bizottsági elnök asszony, amely iroda intézte ebben az esetben a közbeszerzést illetve a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt képviselte Tatabánya városát. Ha valakinek nem lenne egyértelmű, igen, arról a fideszes dr. Hidas Jánosról van szó, aki eddig a T-Szol elnöke volt, de most is bent ül igazgatósági tagként ugyanott.

A január 21-i bizottsági jegyzőkönyvből álljon itt két részlet, az egyik a közbeszerzési tanácsadó véleménye:

15-2020-i21-szucsvelemeny-kozb-biz.jpg

A másik pedig a konkrét döntés, azon belül is azt érdemes megnézni, kik voltak ott:

15-2020-i21-gyoztesdontes-kozb-biz.jpg

TEHÁT A JELENLÉVŐK KÖZÖTT TÖBBSÉGBEN VOLTAK A FIDESZESEK, A MI HAZÁNK TAGJA RÉSZT SEM VETT AZ ÜLÉSEN!

Hogy is írták a fideszesek? 

Patakiné aggályai és a Mi Hazánk részvételével! Tudják, idézni csak pontosan szabad!

Nézzük ezek után pontosan a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) eljárását és döntését.

A közbeszerzésre ajánlatot adó cégek:

- „Tatabánya 2020” konzorcium (ABC Group Kft., KOVÁCS & KOVÁCS STÚDIÓ KFT., OPTIMUM ENERGY KFT., NEOGRÁDY MŰKERTÉSZ KFT.), ajánlati ár: nettó 84.200.000.-Ft, 

- PLANBAU Mérnöki Iroda Kft., ajánlati ár: nettó 134.800.000.-Ft, 

- KELETTERV Keletmagyarországi Tervező Kft., ajánlati ár: nettó 138.000.000.-Ft, 

- Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft., ajánlati ár: nettó 198.700.000.-Ft, 

- TOP-KVALITÁS Tervező és Szolgáltató Kft., ajánlati ár: nettó 189.000.000.-Ft. 

Közülük a fent már idézett cégek maradtak versenyben, akik közül a „Tatabánya 2020” konzorcium nyert. 

Az ajánlatot benyújtók nem mindegyike fogadta el a döntést, azonban házon belül vitatott ügyet nem tudták rendezni, ezért a PLÁNBAU  a hatósághoz fordult igazáért.

Hozzátartozik a tényekhez, hogy egy ő általuk készített régebbi terv alapján kellett dolgoznia a nyertesnek, így valószínűleg nem számítottak rá, hogy lesz egy náluk sokkal olcsóbb ajánlat is. Azért 50 millió, ennél a nagyságrendnél nem semmi!

A megindított eljárás eredményeképpen a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a Tatabánya MJV által hozott döntéseket, és 2.000.000.-Ft bírságot is kiszabott. A döntés ellen közigazgatási per indítható.

Lássuk röviden miért kell a tatabányai adófizetőknek 2 milliót fizetniük.

A PLANBAU a következőket nehezményezte:

 

  • a nyertes túl olcsón vállalná el és szerinte ezt nem is tudta megindokolni
  • szerinte nem megfelelő szakembereket jelölt a nyertes a pályázatában, több multifunkciós szakembert jelöltek meg, ami véleményük szerint nem reális a projekt elvégzése során
  • szerinte a szakembereknek fizetendő díj a nyertes esetében a Mérnök és Építész Kamarai ajánlásoknál, illetve a tényleges piaci áraknál nagyságrendileg alacsonyabbak. 
  • a nyertes pályázó a kért 30 alkalommal történő művezetéssel sem számolt

A harmadik észrevételre a nyertes egyik cégének volt egy kemény riposztja, ugyanis rámutatattak, hogy a PLANBAU által 2018. évben kifizetett 1.443.-Ft-os óradíjnak a többszörösét vették figyelembe az ajánlatuknál, szóval őket a reklamáló cég csak ne oktassa ki óradíjak tekintetében.

A fentiek közül a Döntőbizottság a PLANBAU első, második és harmadik észrevételét elutasította, azonban a negyedikben igazat adott neki. Ezért a Döntőbizottság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a fentiek miatt a közbeszerzést kiíró önkormányzatnak az ajánlatot érvénytelenné kellett volna minősítenie, mert megsértette a vonatkozó jogszabályt. 

Már csak az a kérdésünk, hogy ilyen esetekben a közbeszerzési tanácsadó kifizeti a tatabányai adófizetők büntetését?

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr1715680896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása