Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

NAGYPÉNTEKI MUNKATÖRVÉNYKÖNYVE MÓDOSÍTÁS: Meddig tűrnek a tatabányai melósok?

munkavallaloi_mti-szentesi.jpg

A tegnapi napon sunyi módon közölt Munkatörvényve módosítás, sajnos azokat a jogos félelmeket igazolja, amelyek a rendeleti kormányzás bevezetésekor is megfogalmazódtak.

Az egyik legaktívabb érdekvédelmi szervezetnél, a Vasas Szakszervezeti Szövetségnél a szakemberek elemezték, mit is jelent a tegnap hajnalban megjelent rendelet. Megdöbbenve látták, hogy a kormány új szintre emelte a tavaly januárban elfogadott rabszolgatörvényt. Ráadásul most végképp anélkül hoztak meg egy mindannyiunkat érintő döntést, hogy a MUNKAVÁLLALÓK KÉPVISELŐIT BEVONTÁK VOLNA, csak a munkáltatók képviselőivel egyeztettek! Félő, ezzel a „húsvéti ajándékkal”, a 24 hónapos munkaidőkeret egyoldalú elrendelhetőségével a munkavállalók hosszú nagyböjtjét indítja el a kormány. 

A hatalom mintha nem látná az embert, csak a rövidtávú gazdasági teljesítményt. A rabszolgatörvény elleni tüntetések során a kormány azzal nyugtatta a közvéleményt, hogy a szakszervezetnek is bele kell egyeznie az extrém hosszú munkaidőkeretbe. Most már ez az egy garancia is kikerült a szabályozásból határozatlan időre. 

Azt mindenki látja, tapasztalja és érti is, hogy jelenleg rendkívül időket élünk, amikor szükség van áldozatvállalásra annak érdekében, hogy megvédjük a munkahelyeket, és minél kevesebb család maradjon bevétel nélkül. Ugyanakkor ez csak és kizárólag közös teherviselésként működhet! Amikor az állam segítségére a legnagyobb szükség lenne, a kormány a magyar munkavállalókkal szemben újra a korábban adókedvezményekkel, mesterségesen alacsonyan tartott bérekkel és maximális rugalmasságot biztosító munka törvénykönyvével megsegített multinacionális vállalatok mellé áll. 

A 24 hónapos munkaidőkeret óriási könnyebbség a most kényszerűen leálló cégeknek, hiszen a törvény szerint most is bért kell fizetnie, miközben a bevétele visszaesik. Most viszont lehetősége nyílik ezeket az órákat később ledolgoztatni, így semmilyen veszteség nem éri, miközben a munkavállaló majd bele fog szakadni a munkába. Tűnhet úgy, hogy rövidtávon munkahelyeket ment meg az intézkedés, ugyanakkor, ha a válság kezelésére a megoldás most is a kizsákmányolás, úgy a magyar dolgozók amint lehet, újra ugyanúgy fognak dönteni, mint korábban, és elvándorolnak az országból. 

A magyar gazdaság sem jár jól: bizonyított tény, hogy a túlterhelt ember könnyebben betegszik meg, könnyebben okoz vagy szenved el balesetet, gyakrabban hibázik és ez mind a magyar költségvetést terheli majd. Csakúgy, mint a széteső családok okozta társadalmi problémák, aminek az árát együtt fizetjük majd meg. A rabszolgatörvény elleni tiltakozások kapcsán elmondták már sokan, hogy az ilyen hosszú munkaidőkeret elviselhetetlen terheket róhat a munkavállalóra. 

Ami fontos kiemelni, a jelenlegi szabályozás lehetővé teszi:  

  • Havi (!) 1 pihenőnap kiadását. 
  • Heti 60 órás munkavégzést. - 

És igen, MINDEZT TÚLÓRAPÓTLÉK NÉLKÜL, hiszen a ledolgoztatott órák helyett a munkáltató kiadhat pihenőnapokat, mint most, amikor állnak az üzemek. A dolgozót az intézkedés röghöz köti, hiszen, aki most nem végez munkát, annak negatív órái, tartozása halmozódik fel, amit vissza kell fizetnie, amikor munkahelyet akar váltani vagy nyugdíjba szeretne vonulni. 

A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint a magyar dolgozók kizsákmányolása helyett valódi, közös teherviselést kell megvalósítani a válság átvészelésére, 

  •  a munkáltatók visszaadnak abból, amit a korábbi években, évtizedekben kivettek profitként, 
  • az állam a közös pénzünket pedig most tényleg kizárólag a munkavállalók megsegítésére fordítja, 
  • az egyéb, most nem fontos beruházásokat pedig leállítja. 

Ami egyébként nagyon visszás a jogszabállyal kapcsolatosan, hogy a munkaidőkereteket általában úgy szabályozta, hogy a munkáltató által most kihirdetett kétéves időtartam, nem szűnik meg a vészhelyzet végével sem, megy tovább, mintha mi sem történt volna.

Azzal kapcsolatosan, hogy ez mennyire létező veszély, László Zoltán a Vasas Szakszervezet alelnöke elmondta a Mércének, hogy ők konkrétan több munkáltatóval is, nagyjából két hete küzdenek ilyen munkaidőkeret bevezetése ellen. Magyarországi nagyvállalatok közül kapásból tudna ötöt mondani példaként, vagyis a kormányfő részéről ez a rendelet egyfajta nagypénteki ajándék ezen munkáltatóknak.

A fenti két éves munkaidőkeret a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a mostani gyárleállásoknál pihentetik a dolgozókat és az újrainduló termelésnél a most előre megkapott pihenőidőket le kell dolgozni.

Akkor nyugodtan fognak a heteken keresztül hatnapozni a cégek, de László szerint olyan is előfordult már, hogy két héten keresztül hétnapoztak az emberek – ami egyébként jogszerűtlen. Mindezt természetesen a kormánynak köszönhetően egyoldalúan. Az alelnök szerint,

„A NAGY KÉRDÉS, HOGY A DOLGOZÓ EMBEREKET ÉRINTŐ SZABÁLYOKAT ILYEN ALATTOMOSAN, AZ ÉJ LEPLE ALATT KELL NYILVÁNOSSÁGRA HOZNI?”

Ráadásul veszélyhelyzetben, kijárási korlátozások mellett, mikor a szakszervezetek nem mehetnek utcára, nem képesek látványos reakciókra, különösen visszás, hogy a kormány ilyen rendeleteket dobál ki.

A szakszervezet jelen helyzetben azt tudja tenni, hogy amelyik vállalat él a lehetőséggel és egyoldalúan bevezeti az intézkedést, ott a bértárgyaláson kőkeményen érvényesíteni fogják azon pótlékok ellenértékét, melyektől a munkavállalók elesnek. 

Mindez természetesen akkor lehetséges, ha a munkavállalók aktívan résztvesznek ezekben az érdekévényesítő folyamatokban és nem teszik szét a két kezüket, hogy nincs értelme! Nem mástól kell várni a megoldást, mert az pontosan ilyen helyzeteket szül! 

Ahogy az mindenki számára látható, amíg nem gyakorolnak a munkavállalók nyomást a döntéshozókra, addig a földbe döngölik őket. 

Fotó: MTI / Szentesi

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr2915605048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása