Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYAIAK, JÖN A JÁRVÁNY DURVA SZAKASZA! Csoportos fertőzések, bárkitől elkaphatod

operativtorzs-tajekoztato-0316-index-hu.jpg

 

Ma is tartott az operatív törzs sajtótájékoztatót, ahol a fajsúlyos bejelentést Müller Cecília országos tisztifőorvos tette.

Szintet fog lépni Magyarországon a járvány, az első szakasz már befejeződött, ahol egyedi megbetegedések, pici közösségek voltak betegek. Ezután jön az a fázis, ahol következnek a csoportos fertőzések, itt már nem lehet pontosan megmondani, ki kitől, hogyan kapta el a vírust, mint egy influenzajárványnál. Ahol nagyobb a csoport, ott több fertőzés lesz.

ANNYIBAN NEM LESZ TELJESEN ÚJ, HOGY MOST IS VANNAK, AKIKNÉL NEM LEHET TUDNI, KI KINEK ADTA ÁT A FERTŐZÉST

A vírus megállításában mindenkinek megvan a maga szerepe, minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat, és aki teheti, maradjon otthon, mert minden személyes kontakt veszélyt jelenthet. 

Azt is mondta, ne menjünk orvoshoz, ha nem muszáj, óvjuk az egészségügyi dolgozókat is. Az idősebbeket egyébként is kivonják a napi aktív munkából az egészségügyben, tapasztalataikra telefonon keresztül számítanak.

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője ezután a ma meghozott intézkedésekről beszélt:

  • 15 óra után reggel 6 óráig a dolgozókon kívül nem tartózkodhat más a vendéglátó helyeken;
  • zenés-táncos rendezvények tiltva lesznek; a vallási közösségek szertartása, polgári esküvők és temetések nem számítanak ide;
  • a sporteseményeket nézők nélkül tartják meg;
  • bezárnak a mozik, színházak, könyvtárak, különféle közösségi színterek;
  • 15 óra után csak élelmiszerüzletek, drogériák, patikák, háztartási üzletek, benzinkutak, dohányboltok maradhatnak nyitva.

Ezek megszegése bírságot von maga után, durva 500 ezer forintos bírságot. A rendeletek betartását a hatóság fogja ellenőrizni.

Elhangzott az is, hogy

  • A laboratóriumok mintavétele megváltozik, az Nemzeti Népegészségügyi Központon kívül 7 másik labor is vizsgálni fogja a mintákat.
  • Vidéki infektológiai osztályokon is ellátnak majd betegeket, ha nő a számuk.

Újságírói kérdésre, hogy miért nem közölnek területi adatokat, a fertőzöttek nemét és életkorát? - kitérő választ kapott az Index. Később egy másik újságíró újra feltette a kérdést, mire azt válaszolták, tiszteletben tartják a betegek személyiségi jogait, nem lenne helyes Müller szerint, ha lekövethető lenne egy beteg az adatai alapján.

A TELJES MAI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT MEGNÉZHETI ITT!

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6915527492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása