Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

ORBÁN KORONAVÍRUSOS ÜZENETE A TATABÁNYAIAKNAK IS: Nem kapsz fizetést, ha nem dolgozol

kiraly_orban.jpg

A miniszterelnök azt mondta, nem kapnak fizetést a tanárok, ha a járvány miatt be kell zárni az iskolákat. A szakszervezetek tiltakoznak, szerintük ez nonszensz - írja a 24.hu

Hiába követelik pedagógus szakszervezetek, tanárok és szülők is, a miniszterelnök kitart amellett, hogy a kormány egyelőre nem rendeli el az iskolák bezárását, ugyanis Orbán szerint erre idehaza semmi szükség, mert nincs koronavírussal fertőzött gyerek, emellett azzal érvelt, hogy „be kell látni, nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat, ha bezárjuk őket, az a tanév végét fogja jelenteni”.

Orbán “rendkívül elegánsan” még hozzátette, hogy ha rendkívüli szünetet rendelne el a kormány, abban az esetben a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük, a szülőknek pedig gondoskodniuk kell a gyerekek elhelyezéséről.

Ez azért is nagyon felháborító, mert ezzel  a kormányfő mint Magyarország legnagyobb munkáltatójának vezetője - hiszen a közalkalmazottak, a köz- és kormánytisztviselők a kormánytól kapják a fizetésüket-, azt üzeni a többi munkáltatónak, hogy gyerekek, nem kell itt fizetnetek a dolgozóknak, mindenki menjen fizetés nélküli szabadságra, oszt csá!

Ráadásul ennek jogi feltételeit már 2015-ben megteremtették, amikor olyan jogszabálymódosítást  hoztak létre, ami a munkáltatóknak kedvez.

Az erről szóló szabályokról nemrég írtunk, a foglalkoztatás a munkáltató egyik legfőbb kötelezettsége [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 51. § (1) bekezdés], így amennyiben a beosztás szerinti munkaidőben ennek nem tesz eleget, az állásidőnek minősül, és fő szabály szerint erre az időtartamra a foglalkoztatás, munkavégzés hiányában is köteles a munkavállalónak az alapbérét megfizetni [Mt. 146. § (1) bekezdés]. 

Viszont, ha a munkavégzés azért nem lehetséges, mert az egészségügyi hatóságok járványügyi zárlatot, karantént rendelnek el, és ennek következtében nem tudnak a munkavállalók a munkavégzés helyén megjelenni, úgy ez az eset már a munkáltató által elháríthatatlan külső oknak minősül, és figyelemmel a Munka törvénykönyve 146 § (1) bekezdésére, erre az időtartamra munkabér sem jár a dolgozóknak. 

Gyakorlatilag így engedné szabadjára Orbán a gyárvezetőket.

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6815519732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása