Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

KÉPESEK VAGYUNK AZ ELMÚLÁST EMBERIVÉ TENNI? Tatabányán létezik hospice-megoldás

hospice.jpg

Szeretteik miatt minden embert elborzaszt, talán ebben szinte mindenkinek egyezik a véleménye. 

Ehhez képest érdekes dolog, hogy a mai társadalom nem igazán törődik a halálra való felkészítéssel, amivel pedig sok keleti országban már gyerekkorban elkezdenek foglalkozni. Mi általában villámcsapás-szerűen találkozunk a ténnyel, hogy az élet véges, amikor mi magunk vagy valamelyik hozzátartozónk lesz halálos beteg, eltávozik hirtelen vagy szenved végzetes balesetet. Főleg ez utóbbi okoz feldolgozhatatlan traumát szinte mindenkinek.

Magyarországon évente nagyjából 33 ezren halnak meg Magyarországon daganatos betegségben, naponta  közel 90 halálesetről szólnak a statisztikák, akik közül papíron alig minden negyedik beteg részesül valamilyen életvégi ellátásban - szerepel a napi.hu összeállításában. Ez azonban közel sem jelent mindig valódi ellátást.

Tapasztalatok azonban arra utalnak, hogy a hivatalos adatoknál sokkal kevesebben vannak azok, akiknek sikerült enyhíteni a  fájdalmait, akik megbékélve, egy jó életminőségben, méltóságuk megőrzése mellett, azokkal körülvéve és ott halhattak meg, ahogy és ahol szerettek volna.

Vannak itthon olyan országrészek, ahol a betegek egyharmada élete utolsó napján kerül az ellátásba. Ez azt jelenti, hogy egyszer volt nála hospice nővér. Ők és családtagjaik valódi segítséget nem kaptak, de a számokban mégis megjelennek, ezzel is torzítva a képet.

Megnéztük,Tatabányán mennyi esélye van annak, hogy valaki az utolsó heteiben, napjaiban kapjon megfelelő hospice-ellátást, fel tudjon készülni az elkövetkezendő végre.

Az interneten keresve találtunk rá a tatabányai Hospice Szeretetszolgálat Alapítványra.

A Hospice Szeretetszolgálat Alapítványt 1994-ben alapította Pongrácz István nyugdíjas főaknász saját tőkéjével, majd 2000-ben az addigi 10 ágyról 20, 2006-ban 40, mára pedig 45 férőhelyesre bővült az intézmény. Ezalatt az eltelt idő alatt a tröszt épületétől eljutottak a mai Puskin utcai telephelyükig.

Célkitűzésük a gyógyíthatatlan betegek emberi méltóságának megőrzése betegségükben és halálukban, testi és lelki szenvedéseiknek enyhítése,  életminőségük javítása. Idős, nagyrészt magatehetetlen betegeket ápolnak, gondoznak életük végéig, megkönnyítve ezzel a családok helyzetét, és megadva a tisztességet a betegeknek életüknek ebben az időszakában.

Fotó:  Hospice Szeretetszolgálat Alapítván

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 



A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7215427382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása