Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

NYUGDÍJASINFLÁCIÓ: Tatabányán is jelentős összeget buknak a nyugdíjasok

rezsiu.jpg

Az általános inflációhoz igazítják a járandóság emelését, de az úgynevezett "nyugdíjasinfláció" jóval nagyobb mértékben növekedett.

A nyugdíjasinfláció helyett az általános fogyasztói árindex a mérvadó a nyugdíjak emeléskor, márpedig az általános index esetében figyelembe vett fogyasztói kosár több ponton is eltér a nyugdíjasok fogyasztási szokásaitól és kosarától. Tavalyi az alapvető élelmiszerek közül több termék ára is brutálisan emelkedett, ami pont a legidősebbek helyzetét nehezítette meg - írja az Mfor.hu.

Ők ugyanis ezekből a termékekből vásárolják a legnagyobb mennyiséget a KSH tavaly év végén kiadott háztartások életszínvonala felmérése alapján. Az alapvető élelmiszerek, az általuk vásárolt élvezeti cikkek és az egészségügyi kiadások összesen 331 219 forintba kerültek egy év alatt a nyugdíjas-háztartásnak a statisztika szerint.

A portál cikkében vizsgált termékek és szolgáltatások ára tavaly átlagosan 7,8 százalékkal emelkedett, miközben a nyugdíjak – a novemberi korrekciót is figyelembe véve – 3,4 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasokra jellemző kiadási tételeket nézve a nyugdíjak reálszinten 4,1 százalékot veszítettek az értékükből. Természetesen a nyugdíjasok lakóhelyének régiójától is függ, hogy ebből ki mennyit érzékel a mindennapokban, mivel területileg jelentős különbségek lehetnek az átlagos nyugdíjakban.

(infostart)

Fotó:MTI/Mohai Balázs

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr415413660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása