Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

FELBORULT BUSZ, LÁNGOLÓ KÓRHÁZ: 2019 legfontosabb pillanatai a tatabányai tűzoltók szerint

fuzio7.jpg

Megkérdeztük a tatabányai tűzoltókat az elmúlt év legfontosabb eseményeiről, a válaszukat most elolvashatják.

Komárom-Esztergom megyében, Komárom városában került megrendezésre szeptember 19-én, a FÚZIÓ 19 nevű, 26 szervezet és csaknem 800 résztvevő bevonásával lezajló védelmi-igazgatási gyakorlat. A gyakorlaton többek között a Katasztrófavédelem, a Magyar Honvédség, a Rendőrség, az Országos mentőszolgálat és több önkéntes szervezet is képviseltette magát. A gyakorlat előkészítése 2018-ban kezdődött és a résztvevő szervezetek részéről hatalmas szervezőmunkát és összefogást igényelt. A gyakorlat egy elképzelt válsághelyzet során végrehajtandó összehangolt munkavégzést modellezett. A katasztrófavédelmi feladatok is, az együttműködésen és a valós időben párhuzamosan megoldott, életszerű szituációkon alapultak.  

1 helyszín: A lángoló kórház

A gyakorlat első mozzanatában, a forgatókönyv szerint robbanás rázta meg a komáromi kórházat, a lángba borult épület emelete erősen megrongálódott. A korházban radioaktív izotópok kiszabadulását feltételezték, ezért a Katasztrófavédelmi Mobil Labor személyzete az épületbe való behatolást megelőzően, sugárdetektorokkal méréseket végzett a területen. Ezt követően az épület oltását a kiérkező Komáromi települési mentőcsoport tűzoltói osztott sugarak segítségével megkezdték. 

fuzio1.jpg

Az épületbe való behatolás ezután kezdődhetett meg. Az épületben rekedt, sérült személyeket a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom megyei szervezete delegálta. A mentés során, a sikolyok, jajveszékelés, a profin sminkelt sérülések, mind valóságosabbá tették a gyakorlatot.

fuzio4.jpg

A résztvevők visszajelzései alapján nagyon valóságosnak tűnt, ahogy a tűzoltók a füstölő épületbe hatoltak kimenteni a bent rekedteket. A személykeresést mentőkutyák segítették, amiket az épület emeletére Tűzoltó magasból-mentő kosár emelte. Az épület emeletéről a súlyos sérülteket alpin-technika alkalmazásával juttatták ki az épületből. 

fuzio3.jpg

A sérültek, az országos mentőszolgálat triage (sebesült osztályozó) pontjára kerültek, ahol a mentőszolgálat szakemberei szakszerű ellátásban részesítették őket. A mentés mozzanatait – az izgalmakat folyamatosan fokozva - az összegyűlt több száz fős vendégseregnek mikrofonnal kommentálta a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa.    

2. helyszín – Felborult autóbusz

A gyakorlat második mozzanatában egy balesetet szenvedett autóbuszból mentettek sebesülteket a tatabányai és a komáromi tűzoltók együttműködve. A mentéshez korongos gyorsdarabolót, hidraulikus feszítő-vágót és ablakfűrészt is felhasználtak. A műszaki mentés során kiszabadított sérülteket a tűzoltók a mentőszolgálat munkatársainak átadták.

fuzio5.jpg

A gyakorlat mozzanatára a tatabányai és győri daruk páros emelése tette fel a koronát. Az emelés során a két daru egyszerre emelte meg az autóbuszt és állította újra a kerekeire. 

fuzio6.jpg

A gyakorlat végrehajtásához vezető szervezőmunka, a végrehajtás során való együttműködés kiváló alkalmat nyújtott a társszervezetekkel való együttműködés erősítésére. A teljes gyakorlat során szerzett tapasztalat a megye védelmét, az állampolgárok biztonságát erősíti a jövőben.

 

Írta: Varga Mihály Sebestyén tű. fhdgy.

Fotó: Varga Mihály Sebestyén tű. fhdgy.,  Józan Tímea ra.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr10015391342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása