Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MENNYIVEL DRÁGUL TATABÁNYÁN A BUSZJEGY ÁRA? Megismétlik Schmidt Csabáék brutális emelését? 

t-busz-aremeles-schmidt-szucsne.jpg

Emlékezetes, mint arról itt írtunk, hogy az azóta megbukott Schmidt Csaba vezetésével működő előző városvezetés nagyon komoly áremelés hagyott jóvá a tatabányai közösségi közlekedés kapcsán az idei évre.

Csütörtökön a buszjegyek áremeléséről még nem dönt a jelenlegi városi közgyűlés, de mint ismeretes minden évben felülvizsgálják a viteldíjak árait, és általában megemelik a jegyárakat. Az elfogadott menetrend szerint a januári, vagyis a következő közgyűlésre fog beérkezni az ezzel kapcsolatos javaslat. Nagyon reméljük, nem lesz olyan brutális áremelés, mint a legutóbb. 

Az mondjuk nem kedvez az utasoknak, hogy a kormány törvényben kényszeríti az önkormányzatokat, hogy a helyi iparűzési adóból befolyó összeget legelőször is a helyi közösségi közlekedés javítására fordítsa. Ez a gyakorlatban olyankövetkezményekkel járhat, hogy az eddig a központi költségvetésből érkező támogatásokat lecsökkentik, netán meg is szüntetik, mondván az ilyen városoknak, mint Tatabánya, úgyis van pénzük erre. Na, ekkor érdekes kérdés lesz a jegy árának emelése is. (Ugyanis indirekt az ellenzéki vezetésű városokat próbálja a lakosság ellen hangolni.)

Ilyenkor természetesen komoly dilemmával szembesül az új polgármester és csapata, mert vagy a helyi adófizetők pénzéből adjon többet, akkor másra jut kevesebb, vagy azok fizessék meg, akik egyébként igénybe veszik.

Mi egyet remélünk, tekintettel arra,  hogy nem pénzügyi és közlekedési szalkemberek vagyunk!

Tavaly arra hivatkozott a T-Busz, hogy a viteldíjak legutóbb 2016-ban lettek korrigálva, azóta pedig ár-és béremelések történtek minden fronton.

Alternatíva nem volt, hogy esetleg milyen legyen a mértéke, vagy maradjon a 2018-as, a csökkentés pedig bizonyára fel sem merült Schmidt Csabáékban. Ami azért érdekes kérdéseket is felvetett, ha jobban belegondolunk. 

A szolgáltatást a tavaly januártól végző T-Busz arra hivatkozott, hogy a viteldíjak legutóbb 2016-ban lettek korrigálva, azóta pedig ár-és béremelések történtek minden fronton. Az előterjesztésben dobálóztak számokkal, leírták, hogy az üzemanyagárak 14, 4 százalékkal emelkedtek az eltelt időszak alatt, és az autóbuszvezetők bére is 15 százalékkal emelkedett. Plusz megemlítették még, hogy a buszok felelősségbiztosítása is emelkedik, tehát nekik is emelni kell a jegy-és bérletárakat. 

Ja, hogy az akkori előterjesztésben semmilyen konkrét számadat ezeken az oda böffentett százalékokon kívül nincs? Az addig pénzügyi gazdálkodásról szóló részletes beszámolók pedig nem voltak? Valószínűleg látnokok voltak az akkori képviselők és simán elhitték.

Röviden összefoglalva a társaság 2019. január elsejétől a viteldíjak vonatkozásában szinte minden típusnál 7-8 százalékos emelést érvényesített

PERSZE AZÉRT OLYAN IS VAN, AMI 16,4%-KAL (!)  EMELKEDETT!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy rengeteg pénz elment felesleges beruházásokra (telephely, félig-meddig működő utastájékoztatás, alig elkészült-készülő buszmegállók) amelyek milliárdos nagyságrendűek. Lehet, hogy a lakosságnak sem kellene ennyit fizetnie, ha jobban gazdálkodnak az urak.

Kíváncsian várjuk, hogy Szücsné Posztovics Ilona jelenlegi polgármester, aki ráadásul a szakterületen komoly hozzáértéssel rendelkezik, hagyja-e a tavalyi menetrendet, hogy egyszerűen letettek a közgyűlés elé egy összegányolt dokumentumot, pontos szakmai előkészítés és érvek nélkül, és ennyi, a haverok majd elfogadják úgyis.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6415353028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása