Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

"POTYAUTAS"-TÖRVÉNY: Tatabányán is rengeteg ember egészségügyi ellátása kerülhet veszélybe

eg_ellatas.jpg

Közel 700 ezer embert érint, s közülük sokakat megoldhatatlan helyzet elé állít, ha a parlament szerdán rábólint a társadalombiztosítási ellátásra jogosultakról szóló, elméletben a potyautasok kiszorítására szolgáló törvényjavaslatra. Az elfogadásával júliustól hatályba lépő törvény végrehajtásához szükséges új informatikának kényes adatokat-helyzeteket kell kezelnie, ugyanakkor a felkészülésre nem hagyott elég időt az érintettekkel meg sem vitatott előterjesztés.

Nézzük először, hogy miért olyan bonyolult a helyzet. Egészségügyi ellátás kétféle jogon jár, a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) ötféle lámpaszínnel jelzi a különböző állapotokat, a NAV-tól érkező jelzés alapján, a taj-szám pedig lehet érvényes vagy érvénytelen. A lámpaszínt a NAV-tól érkezett  jelzés alapján változtatja a NEAK, a járulékfizetések nyilvántartása, azzal kapcsolatban bármilyen feladat ugyanis 1999 óta elkerült onnan.Egészségügyi (természetbeni és pénzügyi) ellátás járhat a társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságot szabályozó törvény Tbj. 5. paragrafusa szerinti jogviszony, és természetbeni ellátás a 16. paragrafus szerinti jogosultság alapján. Az 5. paragrafus szerinti jogosultság a munkaviszonyban állókat, a munkáltatók befizetései után illeti meg, a Tbj. 16. paragrafusának hatálya az egyetemi hallgatókra, nyugdíjasokra, gyesen lévőkre vonatkozik, akik után a központi költségvetés fizeti a járulékot. Rajtuk kívül ide sorolták a havi 7500 forintos kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezetteket is.  Ahhoz, hogy a Tbj 16. paragrafusának hatálya alá tartozók lámpája is zölden világítson, a jogosultság hivatalos bejelentése mellett állandó lakóhely is szükséges.

Színek szerint

A lámpaszínek a következőképpen néznek ki. Ha a jogviszony rendezetlen, és a taj-szám érvényes, a lámpa piros. Barna és kék lámpa érvénytelen taj-számot jelent, a sárga pedig - főszabály szerint - korlátozott jogosultságot.

A jelenlegi rendszerben zöld és piros - érvényes taj szám -  lámpánál megkapjuk az ellátást térítésmentesen, pirosnál e mellé jár egy értesítő a jogviszony rendezetlenségéről. Barna és kék taj-számnál pedig fizetni kell az ellátásért.

Barna lámpája lehet az elhunytnak, illetve annak, aki külföldön telepedett le, ezt hivatalosan bejelentette, megszüntette valamennyi magyarországi lakó és tartózkodási helyét, nem rendelkezik magyar lakcímmel. Kék a lámpája a külföldön, EGT tagállamban, Svájcban, vagy nemzetközi egyezmény hatálya alatti államban biztosítottnak. Sárga a lámpája annak a maximum félezer, túlnyomórészt harmadik országbeli embernek, aki megállapodást köt és ez alapján a mindenkori minimálbér felét vagy 30 százalékát fizeti, nem köt privát biztosítást, hanem a 24 hónap elteltét követően a kötelező egészségbiztosítás hatálya alá tartozik. Ha ezt előre kifizeti, akkor azonnal, de csak korlátozott ellátásokra, jogosulttá válik.

A teljes körű természetbeni ellátásra való jogosultsághoz magyarországi lakcímre van szükség, ezzel jelentkezik be a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre (most havi 7500, az emelés után 7750 forint) mintegy 300 ezer ember. A gyakorlatban azonban a bejelentkezést követően sokan abbahagyják a járulék fizetését, de amíg a NAV erről nem küld üzenetet a NEAK-nak, a lámpa zöld marad.

A köztes idő nagy bukó

Az új rendszerhez olyan informatikára van szükség, amelyben a NEAK is látja, hogy az egyéni járulékfizetésre bejelentkezett, zöld lámpával rendelkező, mintegy 300 ezer fő járulékfizetése rendezett-e.

Az új Tb-törvény elfogadásával és hatályosulásával július 1-től a NAV ellenőrzi a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket, s három egymást követő hónap elmaradt járulékfizetése után figyelmeztet, majd ha a jogosultság továbbra is rendezetlen, jelzést küld a NEAK-nak - ahol ez alapján barnítják a lámpaszínt, azaz érvénytelenítik a taj-számot, ami az orvosnál azonnali fizetési kötelezettséget jelent.

A teljes cikket ide kattintva olvashatod.

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7415347694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása