Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYA LEGSIKERESEBB KÉPVISELŐJE BÚCSÚZIK! Kilián Géza sajnálja, de 21 év után nem indul

kiliangeza-otthon.jpg

Búcsúzik, vagy talán pontosabb az a megfogalmazás, hogy nem indul a mostani önkormányzati választáson Kilián Géza Mszp-s képviselő, aki tatabányai viszonylatban rekord ideig, 21 évig volt képviselő. 

Egyedülálló abból a szempontból is, hogy nemcsak a jelenlegi képviselők közül a leghosszabb ideig regnált, hanem egyéni képviselőként került be mindig, vagyis az ott élők választása alapján, ami jól mutatja széleskörű kedveltségét. Annyira népszerű, hogy még a legutóbbi választáson sem tudták legyőzni, amikor a Fidesz minden más körzetet megnyert.

Visszatekintve a helyi képviselőtestületben eltöltött eddigi időszakára, Kilián Géza szerint a 2010-es választás nemcsak országos politikai értelemben, hanem a városi közgyűlés szempontjából is változásokat hozott: a képviselők illetve a bizottságok száma lényegesen csökkent - akkor csökkentették a listás képviselők számát is.

Ő úgy érzi, hogy az évek során az általa folytatott politikai munka nem igazán változott a két évtized alatt, hiszen leegyszerűsítve úgy nézett ki, hogy a lakosságtól elindult az adott kezdeményezés, utána a szakirodán folytatódott, majd igyekezett a költségvetésben ezt elfogadtatni, aztán pedig odafigyelni ennek megvalósítására.

A politikus szerint az országos politika régebben talán kevésbé érződött helyben, jobb volt a viszony a politikai ellenfelek között,  a testület is együttműködőbben dolgozott.

Mint egyéniben megválasztott képviselőnek fontos volt számára, hogy városszakmai alapon döntsön, amiből persze voltak viták a saját frakcióval is, de ha úgy kívánta az itt lakók érdeke, ellentétesen szavazott akár a sajátjaival is (lásd adósságkonszolidáció, illetve költségvetéseket).

kiliangeza-ogyjelolt.jpg

Országos viszonylatban a leghálátlanabb választáson vállalta el a jelöltséget, hiszen Kilián Géza 2010-ben a nagy országgyűlési Fidesz-tarolás (az első kétharmad alkalmával) próbálta menteni az MSZP becsületét országgyűlési képviselőjelöltként. Ennek ellenére nem érheti nagy kritika a szereplését, a pártban országosan a 7. legjobb eredményt érte el (Tatabányán kb.tízezren támogatták a szavazatukkal).

Arra a kérdésünkre, hogy miért hagyja most abba a politizálást, Kilián annyit szeretne megosztani, hogy ennek egyrészt magánéleti okai vannak, másrészt sokat változott az eltelt időszakban a politika, körülmények, azonban én az vagyok most is aki 21 éve voltam. Az értékeim, elveim nem változtak és úgy érzem, hogy ezt már nehéz összeegyeztetni a jelenlegi helyzettel.

A képviselői munkájáról a következőket mondta el:

“2010 előtt voltam az Ifjúsági és sport bizottság elnöke is, de ez nem annyira volt az én területem. Azonban mindvégig dolgoztam és tagja voltam az oktatási bizottságnak, amelynek elnöke is voltam 2010 előtt, azóta pedig az alelnöke vagyok. Ezt szerettem csinálni. Először voltam az Ifjúsági és sport bizottság elnöke, aztán lettem az oktatási bizottság elnöke. 

Fontos az is, hogy Zsidek Fecó nem csak a képviselőtársam volt, hanem a barátom is, ezért mindvégig együtt dolgoztunk, sokszor segítette a munkámat az egyeztetésekben, fejlesztésekben. Főleg az utóbbi időben gyakran ketten maradtunk a véleményünkkel.

Igen, amiről beszéltünk, nekem az volt a véleményem, hogy elsősorban a körzetben lakók érdekeit, kérését kell figyelembe vennem és eszerint kell dolgoznom. Hiszen ezért választottak meg körzeti képviselőnek. Egyértelmű volt a számomra az, hogy a lakókkal együtt összegyűjtött kéréseket benyújtva a következő évi költségvetéshez támogatnom kell a költségvetést. Hülyén nézett volna ki ha benyújtom a lakókkal együtt összegyűjtött kéréseket a költségvetéshez, utána meg leszavazom. Ebből nekem is voltak vitáim a párton belül.”

Hangsúlyozta: az elmúlt években megvalósult fejlesztések minden esetben a lakóktól indultak ki. Fogadóórákon, lakossági fórumokon vagy személyesen az utcán találkozva gyűjtöttük össze az ötleteket, kéréseket. ha szükséges volt akkor még a helyszínen is összehívtunk lakossági fórumot és az ott jelenlévők aláírásukkal erősítették meg az elképzelésüket (ez főleg új parkolók, játszótér kialakítása előtt történt meg).

A képviselősége első időszakában talán a legelső és legfontosabb a Kodály tér teljes felújítása és átépítése volt. Nem volt egyszerű, mert még csatornázni is kellett alatta, mert az esővíz sem tudott elfolyni. Nagyobb esőzések esetén elég nagy sár volt néhány helyen.

kiliangeza-scsval-tervek.jpg

Aztán jött a szalagtízesek (Ifjúság út 50-57.sz, a Mártírok út 82-89.sz.) előtt végig futó széles járdák felújítása, vagy az orvosi rendelő mögötti - Kodály tér felé vezető - széles út teljes felújítása és forgalomlassítókkal való ellátása, kisebb járdák felújítása stb…

Tanulságul a leendő képviselőknek, az utóbbi 5-6 év összefoglalásaként álljanak itt, a körzetében általa kiharcolt fejlesztések, amelyeket öt nagy csoportba sorol:

Parkolók létrehozása vagy bővítése-talán ezzel kapcsolatben volt a legtöbb kérés:

-Mártírok út 99-102.sz. lépcsőházak előtt új parkolók 

-Béla király krt. 22-24. sz. előtt új parkolók 

- Mártírok út 78-81.sz előtt parkoló bővítés 

-Béla király krt. 49-51.sz mögött új parkoló 

-Mártírok út 82-89.sz és Ifjúság út 50-57.sz. között új parkolók 2019-ben

-Mártírok út 103-106 előtt új zúzottköves parkolók 2019-ben 

-tervezés alatt van további 16 új parkoló kialakításának a lehetősége a két ház között (Mártírok út.103-106 és 107-110. sz.között a régi játszótér lebetonozott szélén-szintén lakossági fórumon lett meghozva a döntés)

Mindezt úgy, hogy a zöld területekből a lehető legkevesebb részt vettük el, ha kellett fát kivágni akkor több lett helyette ültetve.

Játszótér fejlesztés, felújítás:

- Régi játszótér teljes átépítése, az Ifjúság út 42-49.sz. szalagtízesei előtt teljesen megújult

-Szabadtéri kondipark és tervezését és kivitelezését kezdeményezte a lakókkal az Ifjúság út. 50-57.sz. szalagtízes előtt és 2016-ban ez megvalósult

-a 2019-es kültségvetésbe került be a Mártírok út.103-106.sz. ház előtt a régi játszótér felújítása és bővítése

-Rongálás miatt játszótéri eszközök lesznek kicserélve a Mártírok út. 82-89.sz.szalagtizes előtti játszótéren

-Ezenkívül az elmúlt években folyamatosan javíttattuk a kisebb játszóterek eszközeit, ha kellett cseréltük, festették az önkormányzat cégének munkatársai.

Utak, járdák felújítása számtalan helyen történt a körzetben:

-Béla király krt. gyüjtőút és alsó szakaszának a teljes felújítása és a mellette futó járda felújítása-ha jól emlékszem 2017-ben

-járdák megújultak: Mártírok út 78-81.sz. előtt,Köztársoság 49-53.sz. előtt, Béla király krt.10-12,34-36.sz előtt, köztársoság út 56-58 előtt, Mártírok út 90-95.sz. előtt a Kodály térig vezető járda, Mártírok út 64-69.sz előtt

-Mártírok úttal párhuzamosan futó széles járda a Mártírok út. 79.sz.-tól egészen a Gyermekkert óvodáig.

-forgalomcsillapításra fekvőrendőrök telepítését a nyár végére ígérték. Ezek a szalagtízesek közé kerülnek ezzel lassítva és biztonságosabbá téve a forgalmat a gyalogosok számára is.

Kültéri kamerarendszer terveztetése és kialakítása a Kodály iskolától egészen az Ifjúság útig

a lekók biztonság érzete miatt fontos volt

Intézményi fejlesztések:

-Gyermekkert Óvoda felújítása és tornaszoba kialakítása 

-Kodály Zoltán Óvoda felújítása, szigetelése, 

-Kodály Zoltán Általános Iskola belső, tantermi fejlesztései

-a 2019.évi költségvetésbe a képviselő javaslatára tették bele az orvosi rendelő nyílászáró cseréjét. Ennek nagy részét már be is fejezték csak szépítési munkák vannak hátra. Ez azért is fontos, mert mindenkit érint és ezzel szebb és modernebb lett az orvosi rendelő (gyermek és felnőtt egyaránt). 

Arra a kérdésünkre, hogy mire a legbüszkébb az eltelt időszakban, azt mondta, talán arra, hogy 21 év alatt együtt dolgozott a lakókkal, sokszor napi kapcsolatban volt velük. Sok mindent értek el együtt párt hovatartozás nélkül.

Zárszóként azt kérte, írjuk le 

„nagy köszönet a Lakóknak, nélkülük nem sikerülhetett volna ez az egész, élveztem ezt a munkát. Sajnálom, hogy most ezt a döntést kellett meghoznom.”

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr5714999736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása