Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

RENGETEG TATABÁNYAI REMÉNYKEDHET: Alapjogokba ütközhet a kötelező nyelvvizsga bevezetése

nyelvvizsga.jpg

Egy 2014. december 18-án kihirdetett jogszabály értelmében jövőre már csak azok jelentkezhetnek a felsőoktatásba, akiknek van legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk. Az intézkedés veszélyeire korábban többek között Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is felhívta a figyelmet, szerinte a felvételi rendszer bemeneti feltételeinek módosítása több érintetti kört – például a fogyatékkal élőket vagy a roma szakkollégium tagjait – hátrányosan érint.

A rendelkezés jövő évi bevezetése ellen áprilisban diákok tüntettek.

Az ügyben nemrég egy ellenzéki képviselő küldött írásbeli kérdést Székely László alapjogi biztosnak. A független országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi, nem sérti-e az alapjogokat a megfelelő előkészítés nélkül bevezetendő kötelező nyelvvizsga.

Az ombudsman 2017-ben már vizsgálta a kérdést, és azt állapította meg, hogy alapjogi szempontból aggályosan és kellő előkészítés nélkül írta elő a kormány a nyelvtudás új, szigorúbb követelményét mint a felsőoktatásba való bekerülési feltételt. Székely akkor egyebek mellett azt javasolta az emberierőforrás-miniszternek, hogy fejlesszék a jelenlegi iskolai idegennyelv-oktatás infrastruktúráját, és halasszák el a követelmény bevezetésének időpontját.

Szél szerdán a Facebook-oldalán közzétette az ombudsman válaszát, amelyből kiderül: Székely szerint

azoknak az ajánlásoknak a jelentős része, amelyeket két évvel ezelőtti jelentésében megfogalmazott, nem vagy nem teljes mértékben valósult meg.

Az alapjogi biztos kijelentette:

álláspontomat és javaslataimat változatlanul fenntartom.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy bár a helyzet alakulását és az újabb lépéseket folyamatosan nyomon követi, jelen pillanatban – amennyiben nem érkezik hozzá panaszbeadvány – nem látja indokoltnak egy azonos tárgykörű, újabb, hivatalból indított vizsgálat megindítását.

(hvg)

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Tatabányán Facebook csoportba, vagy

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6114829782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása