Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

MA ÁLLJUNK MEG ÉS EMLÉKEZZÜNK A 81 TATABÁNYAI BÁNYÁSZRA! 68 éve életüket adták értünk

banyaszemlekmu-ovarosi-tatabanyapont-hu.JPG

A mai napon a legnagyobb hazai bányarobbanásra emlékezünk.

A hazai bányászat történetének legtöbb áldozatot követelő sújtólég­robbanása nyolcvanegy ember életét követelte hatvannyolc évvel ezelőtt Tata­bányán. Ezen a napon, a legsúlyosabb magyarországi bányaszerencsétlenség a tatabányai XII-es aknában következett be, majd a sújtólég okozta detonációt egy szénporrobbanás is követte, a balesetben nyolcvanegy ember veszítette életét.

Ugyan a bányászati szakemberek szinte mindegyike a mecseki szénmedencét tartják a legveszélyeztetettebb területnek sújtólégrobbanás szempontjából, ennek ellenére a legtöbb hasonló tragédia mégis a Tatabányán, Dorogon és Oroszlányban lévő, illetve egykori mélyművelésű aknákban történt.

Érzékeltetendő a nagyságrendet, itt az iparág fenti helyszíneken, száztizenhat éves történetében több mint ötszázhetven áldozatot tartanak nyilván. Ők nem mindannyian a robbanásokban hunytak el, halálukban közrejátszottak a bányászokat terhelő rendkívüli munkakörülmények is.

Utóbbit szemlélteti az is, hogy az 1978 februárjában a szintén a tatabányai Vadorzó nevű aknában bekövetkezett detonáció huszonhat áldozata közül hetet nem tudtak a felszínre hozni, ők örökre a vágatban maradtak. A régiesen vihedernek, bánya-légnek is nevezett sújtólég a metán és a levegő robbanóképes elegye, elsősorban a feketeszenet kitermelő helyeken jelent rendkívüli veszélyt, de előfordul a barnaszén- és a lignit-, valamint a sóbányákban is.

A metán – más néven mocsárgáz – a szén keletkezésekor képződik, de jellegzetes záptojás szagát elveszíti, ha levegővel keveredik. Amikor a kitermeléskor a bányászok megbontják a szénfalakat, az abban lévő gáz felszabadul, és egyes helyeken kritikus mennyiségűre dúsulhat.

A bányászat korai időszakában a metánt a katasztrófák megakadályozására szándékosan elégették, a rendkívül veszélyes műveletet gyakran rabokkal végeztették, de hiányos ismereteik miatt számos esetben maguk az emberek idézték elő a sújtólégrobbanást.

A 19. század első felében kezdték el kikísérletezni az első biztonsági bányászlámpákat, a feltalálójáról elnevezett Davy-lámpa az 1980-as évekig a magyarországi bányák kelléke volt. Az eszköz a világítás mellett a metánkoncentráció viszonylag pontos mérésére is alkalmas volt, de meg sem közelítette a mai eszközök használhatóságát.

A metánfelhalmozódás mértékének meghatározása rendkívül fontos egy-egy bánya biztonsági besorolásánál, mivel csak a szigorú szabályok betartásával előzhetők meg a detonációk. A mai bányászatban elsősorban a vágatok, aknák precíz szellőztetésével és a robbanást előidéző körülmények – elektromos szikra, tűzforrás, hegesztőkészülékek – lehetőség szerinti kiiktatásával igyekeznek elkerülni a fentiekhez hasonló baleseteket. Nem jellemző ez ugyanakkor pédául Kínára, ahol az illegális tárnákban manapság is ezerszámra veszítik életüket az emberek.

A tatabányai megemlékezés ma 15 órakor lesz az Óvárosi Bányász Kegyeleti Emlékműnél

(forrás: magyarhirlap)

kép: tatabanyapont.hu

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj  Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7614522694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása