Boldogulj Tatabányán

Kezdd el helyben!

TATABÁNYA KÖRNYÉKÉNEK MISZTIKUS KÖZEPE: Barangolás a Gerecse szívében, Pisznicén

kanyon2.jpg

Aki még nem fedezte fel magának a Gerecse különleges részét, a Pisznicét sürgősen menjen oda és nézze meg, ha nagyon szépet akar látni. Nekünk konkrétan leesett az állunk, amikor egy félnapos túra keretében bejártunk pár helyet a környéken, a pisznicei barlangot vagy a híres szurdokot, amely nincsenek messzire egymástól.

Egy turistacsoporttal mentünk, sok gyerekkel, de még az ő álluk is leesett a szépséges környék láttán. Én egyfolytában arra vártam, hogy megjelennek majd a tündék és megkérdezik, miért járunk erre, mi meg tisztelettel meghajolunk előttük és közöljük, hogy békés szándékkal jöttünk, no para. Kalauzunk, Feri bácsi jót mosolyog ezen felvetésemen, ő már negyven éve ezeket az erdőket járja, nem lepődnék meg, ha már találkozott volna tündékkel vagy hasonló csodalényekkel a Pisznicében. Nem hiába, hiszen, ahogy meséli, volt szelídített rókája, aki olyan kezes volt, akár egy kutyakanyonhoz2.jpg

Héregről megyünk Pusztamaróton keresztül, ami nem egy szokványos hely, annak idején hatalmas csata volt itt a törökkel, idegenvezetőnk szerint több ember meghalt itt, mint a mohácsi csatában. És megismerhetjük Dobozi Miháy legendáját is:, amely szerint Dobozi feleségét, Farmos Ilonát a lovára kapva menekült az üldöző törökök elől. Amikor a ló a teher alatt roskadozni kezdett, az asszony könyörgött neki, hogy ölje meg őt, nehogy a török kezére kerüljön és meneküljön. Amikor az üldözők már majdnem utolérték őket, a nő hirtelen leugrott a lóról, akkor férje teljesítette kérését, nem akarta elhagyni őt, inkább keresztüldöfte kardjával, ő pedig az utolsó erejéig küzdött a túlerő ellen és hősként esett el.

kanyon1.jpg

Aztán szájtátva sétálunk tovább a vízválasztóig majd kis gyaloglás után a szurdok következik, ami csodálattal tölt el mindenkit, annyira különleges aurája van. A szurdokról megtudjuk, hogy egyébként kőbánya, a vörös, meredek falak, a párás levegő egészen érdekes érzéseket kelt bennünk. Állítólag szoktak itt mini koncerteket is szervezni az erre járók, akik már ismerik a szurdokot hoznak különféle hangszereket is játszanak egy jót. Beleborzongok hogyan szólhatnak itt a hangszerek.

kanyon4.jpg

Híres kőbánya ez, itt található a  csiszolt "piszkei vörösmárvány"  ami Mátyás király idejében különösen népszerű díszítőkő volt , és ebből faragták az esztergomi Bakócz-kápolnát is, olvassa fel az egyik útitársunk a telefonjából.

kanyon3.jpgMiután kigyönyörködtük magunkat, visszafordulunk, a pisznicei barlangot, amely hasonlóan különleges, mint a szurdok, majd legközelebb nézzük meg.piszniyxce_barlang.jpg

 

írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: boldoguljtatabanyan@gmail.com

Követed már a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljtatabanyan.blog.hu/api/trackback/id/tr6314367837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Boldogulj Tatabányán

‘Lehet-e boldogulni Tatabányán? Számunkra ez a legfontosabb kérdés, amelyre olyan válaszokat, megoldásokat keresünk, amelyek megvalósításában mindenki örömmel vesz részt. Kezdeményezésünk célja az, hogy elősegítsük a helyi közösségek működését, hírt adjunk róluk, megbeszéljük dolgainkat és természetesnek tekintsük, hogy segítségére lehetünk egymásnak. ‘Hiszünk benne, hogy mindenki szeretne a megoldás része lenni. ‘Nem csodát akarunk tenni, azt akarjuk ne legyen szükség csodákra!:)

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása